Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Znáte zelený ječmen? Takto ovlivňuje pleť, vlasy a imunitu

Autor článku: redakce Zerex.cz 01.12.2020 00:00 znate-zeleny-jecmen

Jednou ze superpotravin, která si, díky vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, získává stále větší oblibu, je zelený ječmen. Co o něm víme a jaké jsou jeho účinky?

V čem je jeho síla?

Zelený ječmen se používá na podporu imunity, zlepšení celkového zdraví, využíván je i v čínské bylinné medicíně. Je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje až 3 gramy na polévkovou lžíci. Proč je tento fakt důležitý? Přibližně 70% imunity člověka je tvořených trávicím ústrojím, a vláknina k tomu vydatně napomáhá. Zelený ječmen dokáže být tedy díky svému obsahu skutečně nápomocný.

Obsahem vlákniny to však nekončí. Zelený ječmen je totiž zdrojem značného množství dalších prospěšných látek.

Studie českých vědců s názvem Hodnocení ječmenné trávy jako potenciálního zdroje některých výživových látek uvádí, že zelený ječmen je zdrojem mnoha prospěšných látek. Obsahuje značné množství vápníku, mědi, železa, hořčíku, draslíku, zinku, β-karoten, folátu, kyseliny pantotenové, vitamíny B1, B2, B6, C a E, superoxiddismutázu, katalázu, a chlorofyl.

Zelený ječmen a jeho účinky

Z pohledu účinků funkčních složek zeleného ječmene, říkají čínští vědci ve studii Preventivní a terapeutická úloha funkčních složek ječmenné trávy při chronických chorobách lidí o těchto účincích:

  • zelený ječmen podporuje spánek,
  • má antidiabetický účinek,
  • reguluje krevní tlak,
  • zvyšuje imunitu,
  • chrání játra,
  • má anti-akné účinky,
  • má antidepresivní účinky,
  • zlepšuje gastrointestinální funkce,
  • má protirakovinné, protizánětlivé, antioxidační, hypolipidemické a antigoutové účinky,
  • předchází hypoxii, kardiovaskulárním chorobám, únavě a zácpě
  • zmírňuje atopickou dermatitidu,
  • má preventivní a terapeutickou roli při chronických onemocněních.

Účinky zeleného ječmene na vlasy

Obsah vitamínů a minerálů v zeleném ječmenu, které pomáhají zlepšovat celkové zdraví, má také pozitivní vliv na vlasy. Je prospěšný jako prostředek proti vypadávání vlasů, který podporuje zdraví vlasových folikul a pozitivně může ovlivnit i pokožku. Kromě toho je nadějí pro lidi s dědičným vypadáváním vlasů (androgenní alopecie).

Zelený ječmen poskytuje lepší prokrvení pokožky hlavy, proto je možné použít ho vnitřně, ale klidně i jako vlasovou kúru.

Zelený ječmen a jeho účinky na pleť

Jak je uvedeno ve zmíněné studií, zelený ječmen kromě zlepšování celkové imunity, působí proti vzniku akné, ale stará se i o zmírnění atopické dermatitidy. Díky obsahu vitamínu C brání volným radikálům, čímž působí proti procesu stárnutí.

Užívání zeleného ječmene je spojeno s mnoha potenciálními výhodami pro zdraví, zejména z hlediska zlepšování imunity nebo jeho účinků na pokožku a pleť. Může se tak stát součástí vašeho jídelníčku a být prevencí proti vzniku různých nepříznivých stavů.

Věděli jste, že existuje více forem vitaminu C, které můžete přijmout? Která z nich se nejlépe vstřebává v organismu? I to se dozvíte v dalším blogovém článku:



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow