Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Imunita

Vitamín C, hrdina chřipkové sezóny. Jak posiluje imunitu a kterou formu zvolit?

Autor článku: redakce Zerex.cz 15.10.2020 00:00 vitamin-c-hrdina-chripkove-sezony

Jedním z důvodů, proč v chřipkovém období saháme po vitaminu C, je jeho vliv na imunitní funkce. Jak můžeme podpořit imunitu prostřednictvím vitamínu C?

Jak pracuje imunita a imunitní systém?

Imunitní systém chrání tělo před infekcí a nemocemi. Je to komplexní systém buněk, tkání a orgánů, který plní své úkoly v obraně proti cizím látkám, jako jsou bakterie, viry, a plísně. Imunitu dědíme (vrozená imunita) a získáváme během života (adaptivní imunita).

Jak na podporu imunity

Zdraví a obranyschopnost mohou posílit změny životního stylu a stravování:

  • dostatečně dlouhý spánek v trvání 8 hodin,
  • pití tekutin, ideálně vody (zajistí hydrataci a pomáhá z těla vyloučit choroboplodné zárodky),
  • konzumace celozrnných potravin,
  • snížení obsahu cukru ve stravě,
  • pohyb a cvičení (ideálně na denní bázi i v krátkých intervalech),
  • konzumace zdravých tuků,
  • příjem vitamínů a minerálů podporujících imunitu (zejména vitamín C, vitamín D, zinek).

Jak může vitamín C podpořit imunitu?

"Céčko" je podle odborníků jedna z nejefektivnějších živin, která plní mnoho úkolů spojených s přínosy pro imunitu a zdraví. Jde o silný antioxidant, který může posílit přirozenou obranyschopnost těla:

  • produkcí protilátek (bílkovin, které se vážou na mikroby a neutralizují je),
  • stimulací funkcí bílých krvinek,
  • ochranou před toxickými sloučeninami,
  • zkrácením doby léčby (např. při nachlazení), a to zejména v součinnosti se zinkem.

Je to ve vodě rozpustný vitamín a jeho zdroji jsou paprika, kiwi, rakytník, citrusové plody, jahody, brokolice, rajčata, růžičková kapusta. Kromě potravin je možné vitamín C doplňovat ve formě různých doplňků výživy.

✅  Náš tip: Beta Glukan + Vitamín C

Beta Glukan je výživový doplněk obsahující kvasničný betaglukan a vitamín C, který účinně napomáhá lepší imunitě a zajistí její správné fungování. Zároveň také přispívá ke správné funkci pokožky, zubů, vlasů a kostí a pomáhá látkové přeměně důležité pro tvorbu energie.

Obsah vitamínu C v tabletách si poradí s redukcí únavy a vyčerpání a napumpuje obranyschopnost. Tablety jsou čistě na rostlinné bázi, proto jsou vhodné i pro vegany.

Nejen na imunitu, ale i zdraví srdce, hojení ran a další funkce

Vitamín C, také známý jako kyselina askorbová, je nezbytný pro růst, vývoj a opravu všech tělesných tkání. Podílí se na mnoha tělesných funkcích, včetně tvorby kolagenu, absorpce železa, správném fungování imunitního systému, hojení ran a na údržbě chrupavek, kostí a zubů. (Zdroj: WebMD)

Vitamín C může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění. Nízká hladina vitamínu C souvisí se zvýšeným rizikem poruch paměti a myšlení, jako je demence, zatímco vysoký příjem vitamínu C z potravin a doplňků má ochranný účinek. (Zdroj: Healthline).

Ve kterých formách ho najdete?

Vitamín C najdete ve více formách:

  • kapsle,
  • klasické tablety,
  • šumivé tablety,
  • prášek,
  • liposomální forma.

💡 Ale jak se mezi nimi orientovat? Nejdůležitější faktory při výběru správného vitamínu C jsou jeho vstřebatelnost, způsob uvolňování do organismu a celková hodnota RHP (referenční hodnota příjmu - čím více %, tím větší obsah dané složky). Nejvíce vitamínu C je v práškové formě, kde si jednoduše můžete nabrat na špičku lžičky či nože potřebné množství, a nemusíte se tak spoléhat na obsah kapslí či tablet.

Nejlepší vstřebatelná forma vitamínu C je liposomální, protože díky liposomům ho tělo absorbuje až 6x efektivněji.

❗ Ovšem pozor! U vitamínu C množství nehraje hlavní roli. Jelikož při jeho nadbytku ho jednoduše vyloučíme z organismu, je klíčové si vybrat vitamín C, který se uvolňuje postupně. Takto si pojistíte celodenní příjem tohoto důležitého vitamínu a zamezíte tomu, abyste ho po pořádné dávce automaticky spláchli do záchodu.
✅  Doporučujeme: Zerex Vitamín C s postupným uvolňováním.



vitamín c podpora imunity
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow