Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Trápí vás zažívací problémy? 5 kroků, jak uklidnit žaludek a trávení přírodní cestou

19.05.2021 00:00 trapi-vas-zazivaci-problemy-5-kroku-jak-uklidnit-zaludek-a-traveni-prirodni-cestou

I vám se už určitě nejednou stalo, že po tom, co jste se s chutí najedli, pocítili jste v žaludku nepříjemné křeče nebo pálení žáhy. Tyto symptomy sice nejsou předzvěstí něčeho vážného, mohou však pořádně znepříjemnit nedělní odpoledne. Proto vám přinášíme 5 šikovných tipů na zklidnění žaludku a lepší trávení, které můžete doma vyzkoušet.

Mezi běžné příznaky žaludečních a zažívacích potíží patří:

  • pálení žáhy nebo kyselý reflux,
  • nevolnost,
  • nadýmání,
  • plynatost,
  • říhání,
  • zapáchající dech,
  • škytavka,
  • průjem,
  • zácpa.

#1 Obyčejná voda - neobyčejný účinek

Voda je pro efektivní trávení a vstřebávání živin z potravy absolutně nezbytná. Pokud je naše tělo dehydrované, trávicí proces probíhá mnohem obtížněji a pomaleji, což má za následek zvýšenou pravděpodobnost, že se vyskytnou žaludeční problémy. Ty mohou později přerůst v trávicí potíže, které vedou k průjmu nebo naopak k zácpě. Pravidelný příjem čisté vody pomůže vašemu organismu vyplavit usazené nečistoty, ale i změkčit stolici, čím usnadní vyprazdňování a zároveň tělu přinese úlevu od křečí.

Doporučený denní příjem vody podle Institute of Medicine představuje u žen 2,7 litru a u mužů 3,7 litru, což představuje přibližně 8 sklenic vody denně. Zajímavé je, že asi 20 % z daného objemu člověk přijme z potravy, zbytek by však měl doplnit prostřednictvím nápojů - nejlépe čisté vody. Pokud se tedy u vás často projevují problémy s trávením, měli byste dbát na to, aby bylo vaše tělo dostatečně hydratované.

Dostatek vody a hydratace organismu je prvním krokem ke zlepšení trávení.

#2 Bylinky na úlevu

Rostlina aloe vera je silným antioxidantem, který se díky svým antivirovým, protizánětlivým a antibakteriálním účinkům používal k léčbě trávicích obtíží již ve starověké Číně. Jelikož rostlinná dužina v jeho listech je bohatá na biostimulátory, urychluje regenerační a metabolické procesy, čímž pomáhá zmírňovat záněty trávicího traktu.

Studie publikovaná v National Library of Medicine prokázala pozitivní účinky aloe vera u pacientů trpících syndromem dráždivého tračníku, který se projevuje zácpou, bolestí břicha a plynatostí. Výsledek studie potvrdil, že aloe vera dokáže zmírnit bolesti břicha, uklidnit trávicí trakt a redukovat plynatost.

Dalším pomocníkem při žaludečních potížích je i "obyčejný" pepř. Obsahuje totiž látku piperin, která podporuje jak celkové trávení, tak i správnou funkci žaludku. Tím že ve slinivce a střevech stimuluje uvolňování enzymů potřebných pro trávení tuků a sacharidů, dokáže předcházet průjmům. Vědecký výzkum dokonce potvrdil, že pepř může potlačit svalové křeče v trávicím traktu.

Jelikož piperin zároveň zvyšuje vstřebávání a využití účinných látek v organismu, je pro dosažení nejlepšího efektu dobré zkombinovat tyto bylinné složky a užívat je spolu najednou.

#3 Detox

Žaludeční a trávicí problémy bývají často indikátorem, že naše tělo není úplně čisté a potřebuje detox. Tehdy třeba sáhnout po antioxidantech, které chrání naše buňky před toxiny obsaženými ve stravě, čímž pomáhají udržovat zdravá střeva a zároveň posilují naši imunitu.

Kombinace vitamínů A, K a C obsažena v zeleném ječmenu dokáže díky svým silným protizánětlivým účinkům tlumit záněty trávicího traktu, přičemž podporuje hojení ran. Navíc je skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny. Nerozpustná vláknina slouží jako potrava pro "dobré bakterie" žijící v našich střevech, čímž posiluje efektivitu trávení jídla, a zároveň udržuje naše střeva zdravá. Rozpustná vláknina zase pomáhá tělu udržovat si optimální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Skvělé antioxidační účinky má například i řasa chlorella. Vědecký výzkum dokázal, že tato rostlina plná vitamínů, minerálů a antioxidantů čistí trávicí ústrojí a obnovuje zdravou střevní mikroflóru.

Mladý ječmen obsahuje velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, čímž přispívá k optimálnímu trávení.

#4 Sladkost proti bolesti

Skořice obsahuje několik antioxidantů, které mohou pomoci usnadnit trávení, snížit riziko podráždění zažívacího traktu a přinést zklidnění žaludku. Kromě toho pomáhá zmírnit nadýmání, křeče a říhání a dokáže také neutralizovat kyselost žaludku, čímž potlačuje pálení žáhy.

Pokud vás tedy bolí žaludek, vyzkoušejte přidat do jídla 1 lžičku kvalitního skořicového prášku, případně si zkuste připravit "skořicový čaj" tak, že smícháte skořici s vroucí vodou. Pro dlouhodobý účinek se však vyplatí užívat vitamíny na trávení, které obsahují extrakt ze skořicovníku cejlonského. Podle studie publikované v National Library of Medicine, má totiž tato rostlina pozitivní vliv nejen na trávení, ale i na snížení škodlivého cholesterolu v krvi.

#5 Co dále pomůže?

Při žaludečních potížích se doporučuje nelehat si. Když je tělo v horizontální poloze, je pravděpodobnější, že kyselina v žaludku začne stoupat vzhůru hrtanem, což může způsobit silné pálení žáhy.

Odborníci také radí aplikovat na bolestivé břicho teplo. Teplá koupel nebo vyhřívací polštář pomůže uvolnit napjaté svaly a zmírnit tak žaludeční křeče i trávicí potíže. A pokud vás bolesti střev a žaludku trápí pravidelně, měli byste se pokusit zařadit do svého jídelníčku více vlákniny. Tato látka je obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách, granulích ale i ve zmiňovaném zeleném ječmenu.

Pokud totiž jde o zdraví trávicího traktu, vláknina je klíčovou složkou. Její rozpustná část podporuje správný metabolismus tuků a navozuje pocit sytosti, zatímco ta nerozpustná mechanicky čistí střeva, čímž přispívá k prevenci zácpy a nepravidelného vyprazdňování. Odborné zdroje uvádějí, že doporučený denní příjem vlákniny u mužů představuje minimálně 38 gramů, a u žen zase 25 gramů.

Enzemax v sobě spojuje přírodní složky na podporu trávení a metabolismu makroživin.

Přestože zažívací potíže se nemusí na první pohled zdát jako nic vážného, netřeba je podceňovat a raději hned podniknout kroky k prevenci, než se později snažit léčit nemoc.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow