Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Toto je 6 varovných signálů špatného trávení

23.06.2020 00:00 toto-je-6-varovnych-signalu-spatneho-traveni-jak-ho-muzete-zlepsit

Zažívání rozhodně nepatří k nejvhodnějším tématům společenské konverzace. Nicméně jednoznačně představuje „number one“ lidského zdraví. Je až neuvěřitelné, jak trávení a vstřebávání živin dokáže člověka rozhodit, pokud nefunguje jako švýcarské hodinky. Potíže můžeme řadit podle závažnosti od banalit žaludku přeplácaného laskominami, až po život ohrožující stavy. Právě ty bývají obtížně diagnostikovatelné, protože zpočátku o sobě dávají vědět podceňovanými maličkostmi.

Lehce přehlédnutelné počátky, o to závažnější konce

Bohužel my lidé míváme ve zvyku přecházet nejen chřipky, ale také různá varování upozorňující na závažné onemocnění trávicí soustavy:

  1. Vypadávající vlasy. Vypadávají každému, ale rozpoznat hranici, za kterou přirozený proces přerůstá v příznak nemoci, není vůbec jednoduché;
  2. Nehty – obraz lidského zdraví. Jsou-li křehké a s nezdravou barvou, zdobí-li je rýhy či dorůstají příliš pomalu. Pak nastal čas pátrat po důvodech;
  3. Příliš častá únava také nevěstí nic dobrého, zejména přichází-li bez zřejmé příčiny;
  4. Stolice sice představuje společenské tabu, leč je vynikajícím indikátorem stavu trávicí soustavy. Svou barvou, konzistencí, četností i dalšími znaky upozorní na blížící se potíže;
  5. Ztráta váhy, sen věčných dietářů, může poukazovat na závažnou chorobu, a to i trávicí soustavy; 
  6. Speciálně ženy ba neměly podcenit nepravidelnost menstruačního cyklu. Jednou z příčin mohou být právě potíže s trávením a vstřebáváním živin.

Každý pes sice jiná ves, ale často jde o různé projevy jedné příčiny. Onemocnění trávicího traktu způsobuje nedostatečné absorbování minerálů, vitamínů a dalších specifických látek nezbytných pro lidské tělo. Jejich nedostatek nevede k ničemu dobrému.

Několik triviálních příkladů směřujících k netriviálním onemocněním:

  • Thiamin (vitamín B1) – hubnutí, dezorientace, ztráta paměti, únava;
  • Cobalamin (vitamín B12) – únava, závratě hubnutí, nechutenství, bledá kůže, dušnost;
  • Vitamín D – špatný vývoj kostí, osteoporóza, poruchy imunity;
  • Vápník – jako vitamín D a navíc poruchy srdečního rytmu;
  • Protein – otoky kůže, křehké vlasy a nehty, slabost, náchylnost k infekcím;
  • Tuk – suchá pokožka, pocit chladu, menstruační změny, duševní i fyzická únava.

Většina onemocnění trávicího systému mívá zánětlivý charakter. Proto alfu i omegu prevence představuje posilování imunitního systému se zvláštním přihlédnutím k významu vitamínu D.

Jak zlepšit trávení a vstřebávání živin nezbytných pro život bez mráčku?

Jak se říká, všechny cesty vedou do Říma. Stejně tak mnoha rozličnými postupy si dokážeme zajistit spokojené zažívání.

  1. Upravit způsob příjmu potravy.
  2. Sáhnout do přírodní lékárničky.
  3. Použít doplňky stravy Zerex.

Řekni mi, co a jak jíš a já ti povím, jak se cítíš

Parafráze moudrosti o knihách a osobnosti naznačuje, že také způsob stravování ledacos o člověku prozradí. Stravovací zvyky ovlivňují trávicí soustavu zásadním způsobem. Je snazší ji udržovat v dobré kondici než napravovat někdy až nenapravitelné škody. Na co si tedy dávat pozor?

  • Proces trávení začíná v ústech. Základní pravidlo zní: Nehltat a každé sousto důkladně rozmělnit, aby se žaludek tolik nenadřel;
  • „Jez do polosyta, pij do polopita“ radí odvěká zkušenost. „Obžerství“ trávicí soustavě nesvědčí a navíc formuje těla do fantaskních podob. Ruku v ruce s obezitou přichází choroby, a to i trávicího traktu;
  • Pestrá strava představuje základní kámen spokojeného těla. Jezte vše od zeleniny až po bůček. Škodí jednostranné zaměření, přemíra čehokoliv se časem projeví nežádoucím způsobem. Nezapomínejte na vlákninu důležitou pro peristaltiku střev; 
  • „Snídej sám, poobědvej s přítelem, večeři nech nepříteli“. Správné rozvržení stravy v průběhu bývá podceňováno. Uspěchaná doba nutí odbýt snídaní šálkem kávy, oběd, pokud na něj zbyde čas, zhltnout v rychlém občerstvení a teprve večer, až se člověk zastaví, přijde čas lukulských hodů. Jít spát s plným žaludkem je to nejhorší, co můžete udělat sami sobě. Pracující trávicí soustava nepovolí klidný spánek a ráno vás zastihne nevyspalého a rozmrzelého.

5 + 1 tip pro dobré trávení z obyčejné zahrádky

Jak podpořit trávicí soustavu odpradávna vědí „báby kořenářky“. Po čem tedy sáhnout, chceme-li dodat trávicí soustavě krapet živé vody? 

  • Semínka koriandru upravují trávení, ulevují při bolestech břicha a nadýmání. Lze připravit odvar nebo konzumovat čerstvá nadrcená.
  • Plátek zázvoru snězený asi půl hodiny před každým větším jídlem či bezprostředně po něm. Pomůže i čaj připravený z čerstvého kořene.
  • Římský kmín likviduje střevní parazity, zrychluje vylučování škodlivých látek z těla a brání kvasným procesům ve střevech.
  • Anýz ulevuje při plynatosti a křečích, pomáhá při průjmech a kolikách. Vhodný je čaj i drcená čerstvá semena.
  • Kořenová zelenina, nejlépe nastrouhaná, má zásaditý charakter a proto je ideální k utišení překyseleného žaludku.
  • Tak trochu bonusový tip, trochu knížecí rada: Problémům s trávením a vstřebáváním potravy se také vyhnete, vyhnete-li se nadýmavým potravinám. Luštěniny, zelí, brokolice, cibule, kapusta, papriky, přesolené potraviny a to není úplný výčet. Všechny mohou vyvolat potíže. Sami víte nejlépe, po kterých se necítíte právě fit. Zkuste je vynechat, případně zvolit méně obvyklý způsob úpravy.

Doplňky stravy ZEREX nenechají nikoho na holičkách

Ne vždy je zahrádka po ruce, ne vždy najdete ve spižírně to, co právě potřebujete. Ovšem máte-li po ruce doplňky stravy ZEREX, nemusíte se bát ani čerta.

  • Zerex Enzemax podporuje pohodové trávení, zvládne i těžká jídla a zlepší celkový stav trávicí soustavy. Představuje nefalšované bylinkové lázně, z nichž trávicí soustava vyjde jako znovuzrozená. Žádný zázrak, pouze vhodně namíchaná směs produktů přírody: černý pepř, rakytník řešetlákový, jitrocel indický, aloe vera, smetanka lékařská a ostropestřec mariánský.
  • Daily Complex pečlivě vybraná kombinace vitamínů a minerálů, tedy látek nezbytných pro život, jejichž nedostatek způsobuje i vážná onemocnění. Stav trávicího systému, jako integrální součásti organismu, závisí na celkové kondici a ta zas na dostatku potřebných látek, vitamínů a minerálů dodávaných tělu stravou.

Samozřejmě ani doplňky stravy Zerex nejsou všespasitelné. Rozhodující vliv má, a to nejen ve vztahu k trávicímu systému, celkový životní styl.

Zdravý životní styl: Hlavní strůjce zdraví a štěstí

Zlobí-li zdravíčko, nestačí léčit příznaky a mnohdy ani příčinu konkrétní choroby. Zkušenost nás učí, že zlo je nutné vytrhnout i s kořeny, mnohdy pěkně hluboko vrostlými. Úspěch lze dosáhnout pouze radikální změnou způsobu života:

  • Významně omezit pobyt ve stresujícím prostředí. Stres má na svědomí nespočetně potíží včetně těch zažívacích. Jen si připomeňte bolesti žaludku vyvolané obavou z přistižení „na hruškách“, a to již od školních let.
  • Dostatek kvalitního spánku posiluje odolnost nejen vůči infekcím. Odpočaté tělo vydrží bez následků víc, než si myslíte.
  • Nezapomínejte na pohyb. Ve zdravém těle zdravý duch. Procházka přírodou dokáže významně snížit hladinu stresového hormonu. Bonusem pak je dobrá kondice jako základ zdraví.
  • Čas na práci, čas na odpočinek. Správné rozvržení prospívá tělu i duši. Do odpočinku nezapomeňte zahrnout čas věnovaný svým nejbližším a přátelům, ale především také sami sobě.

Konec dobrý, všechno dobré. Ať zkoumáme člověka z kteréhokoliv úhlu, vždy narazíme na životní styl a životosprávu. Zkrátka bez komplexní péče o vlastní život to nikdy nešlo, nejde a nikdy nepůjde. A to navzdory stále všemocnější lékařské vědě.

V následujícím článku se blíže podíváme na to, které bylinky mají příznivý účinek na naše trávení:



spatne traveni jak zlepsit traveni doplňky stravy zerex
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow