Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Sexuolog radí: Jak si udržet zdravou sexualitu v každém věku

Autor článku: redakce Zerex.cz 12.06.2018 00:00 Sexuolog radí: Jak si udržet zdravou sexualitu v každém věku

Věk. Největší nepřítel člověka. Nedá se proti němu obrnit. Nemůžete proti němu příliš bojovat. Nemůžete před ním utéct. Každého časem dostihnou problémy spojené se stářím a stárnutím. Ať už to jsou vrásky, pokles energie, snížená vitalita, častější nemoci nebo třeba i menší sexuální aktivita. To všechno ke stáří a k postupujícímu věku patří. Můžete se s tím smířit, ale můžete se proti tomu také postavit. Stačí se jen rozhodnout, na jakou stranu se přikloníte. Pro tento článek jsme oslovili uznávaného odborníka v oblasti sexuologie MUDr. Václava Urbánka, CSc., který vám prozradí, jak si udržet zdravou sexualitu v každém věku, jak být i ve stáří stále fit a jak si užít krás života až do posledních chvil.

Po sedmdesátce to už není, co to bývalo

Ač můžete dělat pro své zdraví maximum, ač se udržujete stále v kondici, ač celý život žijete zdravě, stejně vás jednou věk dožene. „Staří lidé bývají veřejností považováni za asexuální. Mnohdy mylně. Existují totiž dvojice, které při uvážlivé medikamentózní podpoře od svých lékařů, včetně sexuologa, uskutečňují klasické pohlavní styky oboustranně uspokojující do opravdu vysokého věku, třeba i přes osmdesátku, a to s frekvencí v průměru dvakrát měsíčně. Obvykle však po sedmdesátých narozeninách sexualita bývá z převažující míry vyjádřena párovými aktivitami nekoitálními, tedy směřováním k orgasmu bez vlastního tělesného spojení. A přirozeně též pocity vzájemné náklonnosti, blízkosti a sounáležitosti,” říká MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Tento věk je takovou pomyslnou sexuální hranicí. Pro někoho to může být později, u někoho dřív. Každého ale dozajista napadne otázka, jak se tomu tedy vyhnout? Jak posunout tuto hranici zdravé sexuality co nejvíce?

Zdravá sexualita v každém věku

Opět jsme se na radu zeptali uznávaného odborníka: „Čtenář může být zklamán, že v rukávu nemáme žádný kouzelný proutek. Nicméně pravděpodobnost kvalitního či alespoň uspokojivého sexuálního fungování pro pokročilý věk zvýší, budou-li s předstihem nejlépe mnoha roků dodržovat principy a opatření všeobecné zdravé životosprávy:

  • vyloučení cigaret a nadbytečné konzumace alkoholu; 
  • dostatečný tělesný pohyb
  • kvalitní strava s obsahem bílkovin plus ovoce a zelenina;
  • dostatek společenských kontaktů a zájmových aktivit, ale také žití spíše nekonfliktní, s omezením vyčerpávajícího stresu.

V popředí musí být racionální režim spánkový, třeba i s občasným užitím hypnotika, tedy tablety na spaní, předepsané praktickým lékařem. Vždyť již staří sexuologové zdůrazňovali, že nejlepším afrodiziakem je vydatný spánek – posilující tělo i sebedůvěru!

S věkovými změnami je ale nutné se smířit a nepovažovat je za začátek konce sexuálního života. Sexuálním aktivitám se ani v případě úpadku jejich kvality nevyhýbat, neboť je potřeba pohlavní orgány udržovat v činnosti. 

Klíčové je nezůstat ani v pokročilém věku v osamění. Během pohlavních styků bývá blahodárné akcentovat prvky žertovnosti a hravosti. Každý jedinec může záměrně rozvíjet svůj vztah k humoru a tak rezolutně předcházet pocitům osobní nepotřebnosti, beznaděje a třeba i sociální izolace. 

Životní cesta ve svorné dvojici a párové aktivity sexuální, náplní třeba již umírněné, ale vcelku neochvějně pravidelné – tak zní základní návod, jak si udržet erotickou vitalitu do vysokého věku. V tom smyslu vzrůstá i role výživových doplňků; konkrétně se setkávám s příznivými účinky zejména tří existujících modalit produktu Zerex,” radí MUDr. Václav Urbánek, CSc.

Sexuálně aktivní můžete být i v požehnaném věku

Rozhodně to ale neznamená, že se třeba s šedesátými narozeninami nadobro vzdáte sexuálního života! To určitě ne! Jen je k tomu potřeba přistupovat trochu jinak. Dokonce někteří pánové mohou mít i v seniorském věku potomky. Proto se rozhodně sexu nevyhýbejte ani nestraňte. Je to skvělý prostředek k uvolnění a odpočinku a byla by škoda si jej alespoň jednou za čas nedopřát. Navíc se nemusíte bát, že by u vás sexuální změny přišly ze dne na den.

Každý člověk je jedinečný. Příroda nás naprogramovala rozdílně, takže i oslabování pohlavních funkcí vlivem stárnutí je výrazně individuální. Nejsou tedy přítomny zřetelné předěly mezi jednotlivými desetiletími života. 

U zástupců obou pohlaví dochází ve stáří k úbytku pohlavních hormonů – u žen estrogenů, u mužů mužského pohlavního hormonu. Takže oběma může hrozit řídnutí kostí i následné zlomeniny. U mužů se zkracuje doba nočních penilních tumescencí (tedy zbytnění pohlavního údu ve spánku), kratší je též trvání orgasmu a snižuje se objem ejakulátu. 

S věkem erekce nastupuje pomaleji a je méně pevná, leckdy jen částečná až mizivá. U mužů sedmdesátníků je zapotřebí přímé dráždění údu intenzivnější. Doba nutné stimulace k dosažení výronu semene se v zásadě prodlužuje. Přičemž však někteří muži starší sedmdesáti let ejakulují předčasně, a to z nedokonale ztopořeného penisu, jiní výronu semene naopak nedosáhnou vůbec a koitus nedokončí. 

Co se týče sexuálních funkcí stárnoucích žen, statisticky ubývá a slábne hlavně komponenta tělesné touhy a sexuální vzrušivosti. Pružnost poševních stěn klesá. Při pohlavním vzrušení vázne lubrikace tedy potřebné fyziologické zvlhčení pochvy,” popisuje možné změny uznávaný odborník v oblasti sexuologie. 

Může starší muže ovlivnit zbytnělá prostata?

Kromě sexuálních změn nastávají časem také změny fyziologické. Mezi ty nejznámější mužské změny je zvětšování prostaty. Ta s věkem roste a zvětšuje se. Může to mít vliv na sexuální zdraví muže a na jeho výkonnost v posteli? 

I na to nám pan doktor Urbánek odpověděl: „Je známo, že ve vztahu k prostatě je zdravotně prospěšná jistá pravidelnost ejakulací. Z dostupných výživových doplňků prostatě velice prospívá obzvlášť Zerex ultragold, který je svým složením vhodný právě pro uživatele vyšších věkových kategorií. 

Vznik sexuálních dysfunkcí hrozí hlavně v souvislosti s operačním odstraněním prostaty, ať už se výkon provádí z kterékoli indikace. V rámci onkologické prevence by u všech „pánů po padesátce“ měla být prostata podrobena skríningovému prošetření. V České republice jsou k němu muži plošně zváni obsílkou. Postup obnáší pohmatové vyšetření konečníkem, laboratorní testy a často i posouzení ultrazvukovým zobrazením.

Svou sexualitu tedy můžete povzbudit nejen změnou životního stylu, ale také zařazením doplňku stravy Zerex Ultragold. Zlepšuje chuť na sex, přispívá kvalitě sexuálního života, přispívá duševní pohodě, podporuje libido, stimuluje normální erekci, příznivě ovlivňuje zdravý intimní život muže a přispívá k udržení mužského hormonu. 

Chcete být i vy do vysokého věku sexuální aktivní? Pak vyzkoušejte rady uznávaného odborníka v oblasti sexuologie MUDr. Václava Urbánka, CSc. a můžete se těšit na bohaté intimní chvíle i ve stáří.

Zerex Ultragold - zdravá sexualita v každém věku



sexualita zdravá erekce v každém věku
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow