Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Proč jíst maso? Máme pro vás 5 dobrých důvodů

27.04.2021 00:00 proc-jist-maso-mame-pro-vas-5-dobrych-duvodu

21. století s sebou přineslo globální trend vegetariánství a veganství. Mnoho lidí se rozhodlo vyloučit maso ze svého jídelníčku a nahradit ho například sójou. Jsou však i tací, kteří se šťavnaté pochoutky nedokáží vzdát. Pokud mezi ně patříte i vy, nepodlehněte výčitkám a nezoufejte. Máme pro vás totiž 5 dobrých důvodů, proč jíst maso.

# 1 Zdroj bílkovin

Možná jste si i vy všimli, že jednou z prvních věcí, kterou většina z nás udělá na začátku cesty za zdravým životním stylem, je omezení nebo úplné zrušení příjmu masa. Důvodem jsou často informace spojující vysokou konzumaci masa se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Co je však na těchto tvrzeních pravdy?

Fyziolog Jim White RDN, ACSM v rozhovoru pro online magazín o zdraví Healthline.com uvedl, že "Maso samo o sobě je vynikajícím zdrojem bílkovin, hemového železa a mikroživin, jako jsou vitamín B12, zinek a selen." 

Například taková kuřecí nebo krůtí prsa jsou zejména mezi sportovci jedním z nejvyhledávanějších živočišných zdrojů bílkovin. Pro lepší představu, 250 g vařeného bílého krůtího masa bez kůže má přibližně 72 gramů bílkovin, zatímco 100 g kuřecích prsou může obsahovat až 31 gramů bílkovin.

# 2 Vitamíny, které potřebujete

Kromě bílkovin maso poskytuje širokou škálu dalších výživných látek, které naše tělo potřebuje, protože je využívá na růst, údržbu orgánů a opravu poškozených buněk. Maso je zároveň největším zdrojem jednoho z nejdůležitějších vitamínů skupiny B, vitamínu B12. Nazývaný také kobalamin, tento vitamín vytvářejí téměř výhradně bakterie, což znamená, že jeho využitelným zdrojem pro lidský organismus jsou pouze potraviny živočišného původu.

Nedostatek kobalaminu se projevuje pocity únavy, slabosti, dušností nebo poruchami trávení, přičemž tyto zdravotní problémy mohou přerůst v závažnější psychické poruchy, nebo i celkové poškození mozku a nervů.

Dalšími důležitými vitamíny obsaženými například v krůtím a kuřecím mase jsou B6 a B3. Vitamín B3, známý také jako niacin, je nezbytný pro tvorbu energie v buňkách. Kromě toho je velmi důležitý pro zajištění správné srdeční, nervové a svalové činnosti, přičemž zaručuje i správné fungování trávicího traktu.

Proč jíst maso? Máme pro vás 5 dobrých důvodů

NÁŠ TIP:

Pokud vám přijde příprava krůtího masa příliš zdlouhavá, vyzkoušejte ho ve formě sušeného masa. Kromě toho, že si ji můžete vzít všude s sebou, má tato chutná svačina i další výhody, jako například nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin. To znamená, že vám bude asistovat nejen při rozvíjení růstu svalové hmoty, ale také vás i dlouhodobě zasytí a pomůže tak předejít pozdějšímu večernímu přejídání u televize.

# 3 To správné železo

Železo je pro správné fungování organismu absolutně nepostradatelné, neboť umožňuje buňkám dýchání i přenos kyslíku, a zároveň chrání tělo před volnými radikály. Tento minerál se ve stravě vyskytuje v takzvané hemové (hemoglobin, myoglobin) a nehemové (enzymy, transportní bílkoviny) formě.

Vědecká studie publikovaná v National Library of Medicine dokázala, že pro naše tělo je výhodnější přijímat železo v hemové formě, která organismu umožňuje plně absorbovat a využít až 40% z jeho celkového přijatého množství. Výzkum provedený institucí Food and Nutrition Board of Medicine stanovil míru doporučené denní dávky příjmu železa pro dospělého člověka na 7-18 miligramů.

Nejlepším zdrojem hemového železa je právě maso

Podle USDA National Nutrient Database 100 gramů sušeného hovězího masa obsahuje až 30% doporučené denní dávky železa.

Hovězí maso je však bohaté nejen na železo a vitamín B12, ale i na kreatin, který podporuje růst svalů. Výhodnou volbou je například v USA velmi populární sušené hovězí maso, zvané také beef jerky. Neobsahuje totiž žádný lepek, glutaman nebo barviva a žádné konzervační látky. Pokud jde o výběr zdravé a zároveň výživné svačiny, Lordy Jerky představuje chytrou volbu. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin a žádnému cukru, má toto maso výhradně z českého chovu zdravější výživové složení než mnohé jiné svačinové pamlsky, přičemž je vhodné jak pro lidi s paleo dietou, tak i pro diety s nízkým obsahem cukru. Navíc je skladné a má dlouhou životnost.

# 4 Selen a Zinek

Dalšími pro organizmus důležitými látkami ukrývajícími se v mase jsou zinek a selen. Zinek je zodpovědný za správný růst a vývoj, hojení ran a hraje důležitou roli při vývoji a funkci buněk imunitního systému. Selen je zase silný antioxidant, který navíc pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. I tyto minerály se nachází v sušeném hovězím mase a to ve zcela překvapivém množství. V jednom 50 gramovém balení Lordy Jerky se nachází až 37,5% doporučené denní dávky zinku a 9% doporučené denní dávky selenu.

5 důvodů, proč jíst maso

# 5 Všeho s mírou

Jak říká stará lidová moudrost, všeho moc škodí. Stejně je to i s masem a proto bychom  měli mít jeho konzumaci pod kontrolou. Odborníci upozorňují, že ti, kteří denně zkonzumují více než 90 gramů zpracovaného a červeného masa, by měli jeho příjem omezit. Doporučená spotřeba masa se tedy pohybuje v rozmezí okolo 21-50 gramů za den. V tomto množství organismu ani trávicímu traktu neuškodí, ale naopak prospěje.

Stravitelnost masa je totiž pro trávicí systém snažší než například stravitelnost ovoce, zeleniny nebo obilovin. Tyto potraviny obsahují vlákninu, která i když je zdraví prospěšná, protože pročišťuje střeva, je pro lidský trávicí trakt nestravitelná. Podle výzkumů ji tělo dokáže zpracovávat od 38 až do 61 hodin, přičemž ji nakonec nestrávenou vyloučí ven.

Takže nadále platí, že zdravá dieta sestává z pestré a vyvážené stravy, obsahující jak maso, tak i vlákninu. Například vepřové maso je výborným zdrojem bílkovin, thiaminu (vitamínu B1) a zinku.

Jeho přílišná konzumace však může způsobit zvýšení hladiny špatného cholesterolu v krvi. Proto je dobré k němu jíst přílohy bohaté na vlákninu (kapusta, fazole), které pomáhají špatný LDL

snižovat.

A pokud nemáte čas na přípravu přílohy, můžete opět sáhnout po jednodušší a stejně výživné variantě, jakou je vepřové sušené maso.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow