Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Problémy s prostatou - jak se jim vyhnout?

07.01.2020 00:00 problemy-s-prostatou-jak-se-jim-vyhnout

Potíže s prostatou má téměř každý muž po 50. Zvětšená prostata či rakovina prostaty dokáží pořádně potrápit. I vás to může jednou potkat, a to zejména tehdy, pokud o sebe nebudete dostatečně dbát a pečovat o své zdraví. Jak se tedy můžete vyhnout problémům s prostatou? Existují nějaké nevhodné potraviny, kterým byste se měl raději vyhnout? A co třeba taková káva a prostata? Má i ta na tento malý orgán nějaký vliv? Na to všechno se podíváme právě zde.

Prevence před problémy s prostatou

💡 Prevence je ten nejlepší lékař. Díky prevenci se můžete jakýmkoliv problémům s prostatou zcela vyhnout. Proto je na prvním místě jednoznačně zdravá životospráva a pravidelné lékařské prohlídky. První návštěvu urologa by měl muž absolvovat kolem 50. roku věku.

👨‍⚕ Doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA. se ale snaží všechny uklidnit: „Většina mužů se prohlídky bojí. Je to pro ně příliš intimní. A právě proto je nutné je podpořit a zdůraznit, že vyšetření není bolestivé a není důvod k obavám.“ 

Pravidelně se nejen nechávejte vyšetřit u svého praktického lékaře, ale také se sám prohlížejte a sebekontrolujte. Jakákoliv nedokonalost, jakákoliv novota, nebo jakýkoliv podivný tvar může značit nějaký problém. 

A vždy je jednodušší přijít za lékařem s drobností, který se dá vyřešit jednoduchými kroky, než s pokročilým onemocněním, které už tak snadno vyřešit nejde.

👨‍⚕ Urolog Jakub Fejfar z Nemocnice Nový Jičín všechny uklidňuje: „Obavy mužů z vyšetření nejsou na místě, není sice zvlášť nepříjemné, ale jedná se jen o zhruba dvaceti minutovou kontrolu, která ale může dotyčnému zachránit život.

Prostata a nevhodné potraviny

💡 Kromě toho je potřeba dbát i na své správné stravovací návyky. Nejlepší je samozřejmě vyvážený a pestrý jídelníček. Ovšem i tak byste se v něm měl vyhnout některým potravinám, které zdraví vaší prostaty příliš neprospívají. 

Patří mezi ně červené a zpracované maso, jako je třeba hovězí nebo vepřové maso, příliš tučné mléčné výrobky, alkohol a potraviny bohaté na nasycené tuky, mezi něž patří salátové dresinky, pečivo nebo zpracované potraviny. 

To všechno jsou potraviny, kterým byste se měl už od mládí obloukem vyhýbat. Tím tuplem, pokud už nějakými problémy s prostatou trpíte. Tyto potraviny se totiž podílí na zvětšování vaší prostaty. Pokud se jim tedy vyhnete, vyhnete se tak i možným problémům s prostatou, a o to tady jde především.

Káva a prostata

💡 Káva je další položkou na zakázaném seznamu, které byste se měl vyhnout. Dáváme ji zde odděleně od předchozího bodu, neboť do této kategorie spadá nejen samotná káva, o které bude řeč především, ale také energetické nápoje či černé čaje.

Kofein obsažený v těchto nápojích totiž může dráždit vaši prostatu, což může opět vést k jejímu zvětšování. Potvrdila to také odborná studie. Ta sledovala muže, kteří denně zkonzumovali 234 mg a více kofeinu, což odpovídá zhruba dvěma kávám denně. Ti měli následně o 72 % vyšší pravděpodobnost inkontinence a problémů s močení než muži, kteří pili kofeinu méně nebo vůbec. 

 

MNOŽSTVÍ KOFEINU VE VYBRANÝCH NÁPOJÍCH:
Káva 120 mg
Čaj 50 mg
Limonáda 15 mg
Kofola 45 mg
Coca Cola 46,5 mg
Semtex 54 mg
RedBull 32 mg
Big Shock 32 mg

 

Pokud už navíc trpíte problémy s prostatou, vysaďte kofein úplně. Může totiž vaše příznaky ještě zhoršovat, což může vést k právě zmíněné inkontinenci, častému močení, nebo bolestem při močení.

https://izerex.cz/produkt/prostanax-pece-o-prostatu

Prostata a životní styl

✅ Kromě toho je ale potřeba žít všeobecně zdravě. Nestačí pouze vysadit kávu a čekat zázraky. Tak to bohužel nefunguje. Je potřeba žít celkově zdravě, a to dlouhodobě, ideálně po celý život. 

Jezte dostatek zeleniny a ovoce, ideální jsou čerstvé potraviny, co nejméně zpracované. Pravidelně se hýbejte a sportujte a nezapomeňte ani na dostatek spánku a odpočinku. To všechno jsou malé střípky do celé skládačky, které vám nakonec zajistí zdravou prostatu až do stáří. 

A nejde jen o to, tyto rady dodržovat na nový rok. Je potřeba se jimi řídit dlouhodobě. Jen tak vám skutečně pomohou předcházet potížím s prostatou.

Prostata a bylinky

V neposlední řadě můžete vyzkoušet nejrůznější bylinky, které také podpoří zdraví vaší prostaty. Mezi ty nejúčinnější a léty prověřené patří Saw palmetto (Serenoa plazivá), kopřiva dvoudomá, Attalea speciosa a slivoň africká

Ty pomáhají předcházet problémům s močením, zvětšování prostaty a tvorbě močových kamenů. Zároveň je důležitou látkou zinek, který taktéž udržuje prostatu ve zdravé kondici.

Doplňky stravy pro zdravou prostatu

Pokud nejste příliš fanoušky bylinek a bylinkových čajů, můžete vyzkoušet doplněk stravy pro zdravou prostatu. S ním je to velmi snadné. Stačí užít jednu tabletku denně a můžete se zcela vyhnout problémům s prostatou. 

✅ Skvělou volbou je přípravek Prostanax. Právě ten byl odborníky speciálně vyvinut pro komplexní péči o zdraví vaší prostaty. Obsahuje účinné množství serenoy plazivé, kopřivy dvoudomé a zinku, jež společně tvoří dokonalou základnu pro péči o zdraví vaší močové soustavy. 

Serenoa plazivá příznivě působí na správnou funkci prostaty, močového ústrojí, na zachování reprodukční schopnosti a současně podporuje růst vlasů. Kopřiva dvoudomá zase působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje vylučovací funkci ledvin jako i funkci močového ústrojí. Na závěr zinek je důležitá složka pro udržení prostaty ve správné kondici. 

Díky Prostanaxu udržíte sebe a hlavně svou prostatu v perfektní kondici, a to až do vysokého věku. Díky němu se zapíšete mezi těch pár šťastných jedinců v České republice, kteří nemají žádné potíže s prostatou.

Pár slov závěrem

Problémy s prostatou dokážou muže zcela vyřadit z běžného provozu. Časté nutkání na malou, pravidelné noční výlety na toaletu, nebo jednoduše strach z jakékoliv společnosti s vidinou, že zase budete muset na malou. Přitom se všem těmto potížím se zbytnělou prostatou můžete úplně vyhnout. Stačí:

  • omezit alkoholické nápoje,
  • dodržovat zdravý životní styl,
  • neprochladnout,
  • močit s pravidelných časech,
  • pravidelně se hýbat,
  • nezadržovat moč na sílu,
  • jíst dostatek ovoce a zeleniny,
  • omezit spotřebu kofeinu,
  • dodržovat dostatečný pitný režim,
  • užívat už od mládí podpůrné bylinky a přírodní doplňky stravy.

 

Přečtěte si také o důvodech, které mohou za ztrátu libida u žen:



prostata a nevhodné potraviny káva a prostata prostata bylinky
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow