Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Tyto zásady péče o vlasy musí dodržovat i muži

30.11.2019 00:00 pece-o-vlasy

Dávno už neplatí, že muži nemusí dbát o svůj zevnějšek. Elegance, styl a charm okouzlí každou z žen, a proto je nutná péče o pleť i vlasy. Husté a krásné vlasy jsou ozdobou, a abyste se jimi mohli pyšnit co nejdéle, je nezbytné dodržovat celou řadu zásad. Jak o vlasy správně pečovat? Čemu se vyhnout a jak obohatit jídelníček? Na to se podíváme právě v tomto článku.

Jak vypadá správná péče o vlasy  

O vlasy je třeba se starat pravidelně, používat kvalitní přípravky a neodkládat návštěvu kadeřníka. Zásady, které zná jistě každá žena. Ovšem pánové nenechte se vyvést z míry. Všechny uvedené zásady platí i pro vás!  

Jako první je třeba odhalit typ vlasů a podle něj vybrat správné přípravky.

V čem dělají muži častou chybu? V zakoupení levné kosmetiky.

Kvalitní vlasová kosmetika začíná šamponem, ale neobejdete se ani bez kondicionéru a dalších přípravků pro péči o vlasy a o jejich úpravu. Skvělou volbou je například kofeinový šampon Zerex, který je určen právě hlavně pro muže. Tento šampón příznivě ovlivňuje růst nových vlasů, pomáhá posilovat vlasy stávající, dodává vlasům pevnost a lesk, a celkově bojuje proti typickému mužskému problému - vypadávání.

Správné mytí vlasů

Pro mytí vlasů budete potřebovat šampon a kondicionér, podle typu vašich vlasů. U velmi krátkých vlasů není kondicionér tolik potřebný jako u vlasů dlouhých, i tak jim ale prospěje. Vlas uzavře a ten je méně náchylný na poškození.

💡 Jinou péči vyžadují vlasy suché, jinou péči vlasy jemné. Mastné vlasy potřebují více pročišťovat a lámavé vlasy zase volají po posilujících složkách. Řídké vlasy uvítají přípravky na podporu růstu a hustoty, jako je například kofeinový šampon Zerex, krásné zdravé vlasy potřebují jen profesionální střih a dodržení správné péče.

TIP PRO VÁS: Mytí vlasů neprovádějte každý den a při mytí nepoužívejte příliš horkou vodu. Pečující prostředky nechte působit dostatečně dlouhou dobu a vždy je z vlasů šetrně vymyjte. Vlasy nedrhněte ručníkem, ale zabalte je a nechte je proschnout. Pokud je to možné, snižte používání fénu na minimum.

Vhodné prostředky pro péči o vlasy

Kontrolujte složení šamponu a kondicionéru. Nepoužívejte ty se sulfáty a u kondicionérů se vyhněte silikonu! Obě složky totiž vaše vlasy zbytečně zatěžují a vysušují. Nejlepším přítelem všem mužů je právě kofeinový šampon Zerex, který vlasy zbytečně nezatěžuje a neobsahuje žádné sulfáty ani silikony.

Péče podle typu vlasů:

  • Suché vlasy – hydratační péče.
  • Mastné vlasy – pročišťující přípravky.
  • Vlasy lámavé – posilující péče a regenerace.

Nevhodné je již zmíněné každodenní mytí vlasů. To připraví vaše vlasy o ochranné oleje z pokožky. Pokožka se oleje snaží co nejrychleji nahradit a výsledkem jsou vlasy ještě mastnější, než jaké jste měli předtím. Zároveň jim nedostatek olejů způsobí rychlejší roztřepení.

Péče o vlasy - nic se nesmí přehánět

Vlasy si umývejte dvakrát týdně, maximum je třikrát týdně. Velmi mastné vlasy v ostatních dnech omyjte jen vodou. Vodu vždy používejte spíše vlažnou namísto horké a vlasy namáčejte jen po dobu nezbytně nutnou k umytí. Vlasům škodí také chlorovaná voda z plaveckých bazénů, proto se jí snažte vyhýbat.

✅ Zvlášť opatrní na mytí vlasů musíte být v případě, kdy vlasy padají nebo pozorujete zhoršení kvality. U každého typu vlasů budete po několika týdnech pociťovat zlepšení, jakmile začnete používat kvalitní přípravky, ke kterým neodmyslitelně patří právě i kofeinový šampon Zerex, který používejte ideálně po dobu několik týdnů.

Jak používat přípravky pro styling

Oblíbeným pomocníkem při úpravě vlasů je gel nebo jiný typ tužidla. Určitě to i vy sám znáte. S uvedenými prostředky ovšem zacházejte opatrně a používejte jen velmi malé množství. V tom vám pomohou kvalitní produkty, kterých stačí použít opravdu jen minimum.

Přípravky pro úpravu vlasů volte bez alkoholu a při mytí vždy dobře odstraňte všechny jejich zbytky.

Bez kadeřníka to nejde

Avšak pánové, nezapomeňte, že je pravidelná návštěva kadeřníka nutností. Kromě střihu a případného tónování vám může pomoci i se správným výběrem pečujících přípravků. Pokud si nejste jisti typem svých vlasů, zkušený kadeřník jej odhalí nejlépe. 

Návštěvu kadeřníka neodkládejte ani v případě, kdy máte dlouhé vlasy. I ty potřebují pravidelné zastřihávání.

Jak se správně starat o dlouhé vlasy

Delší vlasy vyžadují ještě pečlivější péči, než ty krátké. Pravidelně jim dopřejte posilující látky například ve formě olejů. Určitě používejte kondicionér a pokud vlasy stahujete do culíku nikdy jej nevažte příliš pevně. Co nejčastěji je noste rozpuštěné. Při česání vyměňte kartáč za řidší hřeben.

Jak se starat o vlasy s lupy?

Lupy jsou určitou formou kvasinek a v boji proti nim pomáhá pyrithion zinku. Lupy se většinou začínají objevovat při suché pokožce. Přidává se k nim většinou i svědění. 

Problém velmi dobře vyřeší kvalitní šampon proti lupům. Zároveň snižte frekvenci mytí vlasů na dvakrát týdně.

✅ I v tomto případě je vhodnou volbou kofeinový šampon Zerex, který obsahuje panthenol, což je látka, která šetrně pečuje o pokožku vaší hlavy a bojuje právě proti lupům. Panthenol má příznivý vliv na kvalitu a růst vlasů, zlepšuje jejich lesk a ohebnost. 

Chrání vlasy před mechanickým poškozením a obecně zvyšuje jejich odolnost vůči škodlivým vlivům okolního prostředí a zátěži při česání či fénování. Panthenol se navíc používá proti lupům a při zvýšeném maštění vlasů. Lze jej použít také při problémech s vypadáváním či třepením vlasů.

Co jíst, abyste prospěli vlasům

Správná péče o vlasy začíná jejich výživou. Aby byly vlasy vyživené, musíte jim dodat už ve stravě co nejvíce prospěšných látek. Zdravým vlasům prospívá dostatek bílkovin, vitamínů a mastných kyselin

Vlasy získávají výživu přes cibulku, neboli vlasový váček. Cibulka je velmi citlivá na vnější prostředí. Nedostatek aminokyselin, vitamínů a minerálů zpomaluje růst vlasů a působí na jejich kvalitu.

Vlasy potřebují také keratin. Ten jim dodáte nejlépe v kvalitním mase a rybách, které obsahují dostatek aminokyselin. Skvěle pomáhají i nejrůznější semínka a oříšky, jako zdroj vitamínů B a zinku. V listové zelenině zase najdete potřebné železo a vitamín K. Pro růst vlasů je nezbytný i vitamín C, zvyšte tedy příjem ovoce.

Co zařadit do jídelníčku:

  • Vajíčka, maso, ořechy, luštěniny.
  • Zeleninu, zejména listovou a ovoce bohaté na vitamin C.
  • Mořské ryby.

Co naopak zhoršuje kvalitu vlasů

Největší podíl na tom, jak kvalitní budete mít vlasy,genetika

S genetickou dispozicí se dá bojovat účinnými zbraněmi, jako jsou správná péče, vyvážená strava a omezení působení stresu. K zásadám správného stravování přidejte ještě i dostatečný pitný režim

Za špatnou kvalitou vlasů stojí i tučné potraviny, smažené produkty a polotovary. Na kvalitě vlasů se podepisuje zejména vysoká konzumace cukru, soli a bílé mouky.

Kouření je taktéž obrovskou zátěží pro vaše vlasy, stejně jako to, když jste pravidelně vystaveni stresovým situacím. Vše zmíněné vede k překyselení organismu, a to se podepisuje za horší kvalitou vlasů, pleti i nehtů.

Ztráta vlasů u mužů

Prvním viníkem ztráty vlasů jsou genetické predispozice. V tomto případě je to androgenetická alopecie. Ta způsobuje, že jsou vlasové folikuly citlivější na základní mužský pohlavní hormon. 

Jakmile překročí hladina tohoto hormonu v krvi určitou hranici, začne ničit vlasové kořínky a vlasy postupně řídnou a více vypadávají. Řídnutí vlasů se objevuje v době pohlavní zralosti a také v době, kdy bývá hladina mužského pohlavního hormonu nejvyšší. U mužů toto období představuje dobu mezi dvacátým a třicátým rokem. Není tedy pravdou, že by za onemocněním stálo více mužského hormonu. Mohou za něj citlivější cibulky.

💡 Alopecia je lékařským termínem pro plešatost. Ta začíná nejčastěji od koutů, objevuje se lysina, která se stále zvětšuje. Příčin může být několik a je rozhodně namístě, poradit se s lékařem.

Hlavní příčiny ztráty vlasů u mužů:

  • Dědičnost.
  • Stárnutí.
  • Hladina hormonů.

Další příčinou ztráty vlasů může být:

  • Nedostatek vitamínů, kouření, stres.
  • Nedostatek minerálů, chybí železo, zinek, měď.
  • Problémy s krevním oběhem.
  • Čistota ovzduší ve městě a roční období.
  • Špatná péče o vlasy a o pokožku.
  • Operace nebo medicínský zákrok.

Jak se starat o řídnoucí vlasy

Proces řídnoucích vlasů se dá správnou péčí výrazně zpomalit. Při mytí vlasů se věnujte i masáži hlavy. Podpora krevního oběhu podporuje stávající vlasy a aktivuje i růst nových vlasů. 

✅ Zaměřte se na nejvíce zasažená místa a provádějte krouživé pohyby. K péči si vybírejte prostředky určené pro řídnoucí vlasy. Existuje i spousta přípravků, které dokáží stávající vlasy posílit a dodat jim objem. Kupříkladu již zmíněný kofeinový šampon Zerex. Tyto pěstící přípravky pronikají až k folikulu vlasu, ten vyživují a brání jeho ztrátě. Vyživené vlasy jsou silné a nové vlasy rostou rychle.

  • Z domácích prostředků můžete použít i kokosový nebo mandlový olej. Vždy je z vlasů po chvilce působení důkladně omyjte.
  • Mytí, sušení i úpravu účesu provádějte velice jemně a rozhodně se vyhněte fénování. Nikdy nepoužívejte levné prostředky na vlasy z tržišť nebo supermarketů.
  • Pomůže i pravidelné prokrvování vlasové pokožky. Denně si lehněte na několik minut hlavou dolů nebo provádějte stoj na hlavě.
  • Nepročesávejte vlasy mokré, nepoužívejte ručník, vlasy nechejte uschnout volně. Co nejvíce omezte nošení pokrývky hlavy.

Moderní léčba řídkých vlasů

Existuje několik přípravků, které se aplikují přímo na pokožku hlavy. Zpomalují vypadávání vlasů a stimulují vlasové váčky k růstu. Mezi nimi jednoznačně figuruje kofeinový šampon Zerex. Posílení vlasů se projeví na jejich zhoustnutí a vlasy začnou rychleji dorůstat. Některé z takových přípravků jsou na lékařský předpis a vyžadují návštěvu odborníka, jiné zakoupíte v lékárně nebo ve specializovaných prodejnách. Kofeinový šampon Zerex seženete volně dostupný na internetu.

Léčba řídkých vlasů na předpis

Na lékařský předpis jsou i léky ve formě tablet. Ty cílí na mužský pohlavní hormon a zpomalují padání vlasů. Nevýhodou takových léčiv je ale skutečnost, že se zlepšená hustota pomalu vytratí po vysazení léků.

Transplantace vlasů

💡 Co dělat, když už je vlasů skutečné málo? Existuje nebolestivý zákrok, transplantace vlasů. Používají se vlastní vlasy, které se odeberou z jiných míst nebo je možné použít vlasy umělé. Transplantace vlasů má dobré výsledky, ale je třeba proces několikrát zopakovat. Je zároveň časově i finančně náročný.

Co jíst při řídnutí vlasů

Jakmile se začnou objevovat kouty nebo i lysina, obohaťte jídelníček o důležité vitamíny a pokuste se co nejvíce snížit hladinu stresu. Základem je správná péče a vyvážený jídelníček. Navíc přidejte potraviny bohaté na biotin a potraviny s dostatkem železa, zinku a vitamínů B.

Jak obohatit jídelníček při padání vlasů:

  • Zelený hrášek, čočka.
  • Ořechy.
  • Hnědá rýže, oves.
  • Sója, květák.
  • Vaječný žloutek, kvasnice.

Kdy začít s péčí o vlasy

💡 O vlasy je třeba se starat celý život. S přibývajícím věkem pak přizpůsobíte péči aktuálním potřebám nebo měnícímu se typu vlasů. 

Největším strašákem je mužská plešatost. Ta se začíná objevovat už okolo dvacátého roku. Pokud máte v rodině tuto genetickou predispozici, měl byste se mnohem dříve starat o vlasové cibulky. Důležitá je životospráva a preventivní používání kvalitních šamponů proti padání vlasů. Pokožku hlavy pravidelně masírujte a vyživujte.

Jakmile už u vás zvýšené vypadávání vlasů propukne, můžete průběh zpomalit vhodnou pečující kosmetikou nebo nejrůznějšími séry co napomáhají růstu nových vlasů. I v tomto případě může podat pomocnou ruku kofeinový šampon Zerex.

Proč vlasy šednou

Šedivé vlasy se objevují s přibývajícím věkem. Proč? Šedivou barvu způsobuje ztráta buněk, co vytvářejí pigment. Šedivění vlasů je určeno také dědičnými faktory. K rychlejšímu průběhu přispívá špatná životospráva, kouření i stres. V některých případech to může být i signálem špatné funkce štítné žlázy.

Jak onemocnění poznamená vaše vlasy

Ačkoliv budete dodržovat životosprávu a zaměříte se na důkladnou péči o vaše vlasy, mohou se ocitnout v ohrožení v důsledku nejrůznějších nemocí

💡 Za přirozený stav se považuje, když denně vypadne maximálně 100 vlasů. Jakmile je vypadávání vlasů vážnější, vaše kroky by měly vést k dermatologovi. Ten prověří, zda se nepotýkáte s některou z rozšířených kožních nemocí. 

Onemocnění pokožky se může projevit i svěděním, lupy, ztrátou lesku vlasů nebo zvýšenou lámavostí. Pokud problém neodhalí dermatolog, mělo by následovat vyšetření endokrinologické, kde se vyloučí špatná funkce štítné žlázy. Drtivá většina běžných kožních onemocnění zhorší kvalitu vlasů jen dočasně. Po vyléčení se jejich kvalita obnoví.

Úplná ztráta vlasů u onkologických pacientů

Onkologičtí pacienti, kteří podstupují chemoterapii, prodělávají alopecii universalis. Jedná se o celkovou ztrátu nejen vlasů, ale i ochlupení. Mimo chemoterapie existují i další možné příčiny, chemoterapie je však nejčastějším pachatelem. Po skončení léčby se růst vlasů pomalu obnoví.

15 častých mužských chyb v péči o vlasy:

  1. Nedostatečná péče.
  2. Časté mytí vlasů.
  3. Sušení fénem.
  4. Nedostatečná ochrana vlasů při koupání v bazénu nebo pobytu na slunci.
  5. Životospráva a kouření.
  6. Nadměrné používání přípravků pro styling, jejich nedostatečné umytí.
  7. Horká voda při mytí vlasů a drhnutí vlasů ručníkem.
  8. Používání nekvalitní kosmetiky nebo kosmetiky neodpovídající typu vlasů.
  9. Česání mokrých vlasů.
  10. Česání hustým kartáčem.
  11. Přehnaná péče.
  12. Stahování dlouhých vlasů do pevného účesu, culíku.
  13. Časté nošení pokrývky hlavy.
  14. Vynechání návštěvy kadeřníka nebo střih v domácích podmínkách.
  15. Podcenění preventivní péče o vlasy při genetické predispozici k alopecii.

Péče o vlasy

✅ Prevence je vždy účinnější, levnější a snadnější než řešit pozdější problémy. Začněte se správnou péčí co nejdříve. Používejte vhodné vlasové přípravky. S kofeinovým šamponem Zerex rozhodně neuděláte chybu. Byl speciálně vyvinut pro péči o mužskou vlasovou pokožku a mužské vlasy. Dokáže vám zajistit bujnou kštici až do stáří. Proto to nezanedbávejte a starejte se o sebe. Starost o svůj zevnějšek rozhodně není nic zženštilého nebo divného.

 

Trápí vás vypadávání vlasů? Existuje jedna účinná složka, která vám pomůže. V dalším článku se dozvíte, o jakou jde:



péče o vlasy vypadávaní vlasů
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow