Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Neplodnost u mužů je novým civilizačním problémem: Jak podpoříte vaši plodnost?

22.11.2018 00:00 podpora plodnosti

Plodnost. Základní předpoklad a stavební kámen pro založení rodiny. Bez plodnosti na straně obou partnerů nemůže dojít k početí a tedy vůbec k rozmnožení. Jenže, jak už asi víte nebo jste se již někde dočetli, mužská plodnost všeobecně ve společnosti postupně klesá. Podle čísel stojí neplodnost páru z 35 % právě na straně mužů. „Extrémní předpovědi uvádějí, že se v budoucnu budeme množit jenom prostřednictvím umělého oplodnění,” bije na poplach sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan. Co může za snižující se plodnost u mužů? A jak ji můžete podpořit? Podpora plodnosti se dostává v dnešní době výrazně do popředí a řeší ji prakticky každý pár. Jaké jsou základní stavební kameny podpory plodnosti? Nepřestávejte číst a vše se dozvíte!

Neplodnost u mužů jako všeobecný problém

Neplodnost u mužů je závažným civilizačním problémem. Jen od roku 1973 do roku 2011 počet spermií v jednom mililitru spermatu mužů ze západních zemí klesl o 52,4 %. „Vzhledem k významu spermií na mužskou plodnost a lidské zdraví je tato studie pro vědce a zdravotní úřady po celém světě naléhavým varováním,“ uvedl Hagaj Levine z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který výzkum vedl.

Bohužel je mužská neplodnost obrovským a zároveň stále ještě neřešitelným problémem. „Současná situace je tvrdým oříškem všech specialistů na léčbu neplodnosti. Neplodnost žen umíme léčit konzervativně velmi dobře, ale neplodnost mužů léčíme obtížně a v řadě případů to ani neumíme,“ říká MUDr. Jitka Řezáčová. Je tedy nutné okamžitě začít jednat! Pokud nezačnete se změnou hned, může být zítra pozdě! Ano, tak naléhavá je tato situace.

Proč se snižuje plodnost u mužů?

Abychom si ale mohli říct, jak podpořit vaši plodnost a zvýšit tak vaše šance na početí miminka, je nejprve důležité si uvědomit, proč se vlastně lidstvo s problémem snižující se plodnosti potýká. V čem je ten zakopaný pes?

Mužská plodnost bývá ovlivněna různými faktory. Mezi ty nejvýraznější patří nemoce, prodělané operace, životní styl nebo genetické predispozice. Je pravdou, že nežijeme v nijak klidné době. Ano, války se nám v našich končinách vyhýbají, ale za to zde prožíváme každodenně spoustu stresu a tlaku, a to jak v práci, tak i doma. A to samozřejmě nemá na vaši plodnost příliš pozitivní vliv.

Závisí to na genetické výbavě, životním stylu, výživě a pohybové aktivitě, plodnost navíc ovlivňují i stres nebo prodělané nemoci,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan.

Zároveň je problémem také zvyšující se věk rodičů. Dříve bylo normální, že již mladí lidé ve věku do 20 let zakládali rodinu. Dnes už nejsou výjimkou ani pánové po padesátce, kteří plodí svého prvního potomka. „S vyšším věkem bohužel dochází k vyšší míře oxidačního poškození DNA spermií. Proto, i když bude počet spermií v ejakulátu u muže ve věku 20 let a 40 let stejný, bude šance oplodnit vajíčko s přibývajícími roky nižší,“ říká sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan. Jak tedy můžete podpořit svou plodnost?

1. Pravidelný pohyb

Je to sice tisícekrát opakované klišé, ale je to svatá pravda. Pravidelný pohyb vám může pomoci s řadou neduhů, a to i se zdravotními problémy nebo se sníženou plodností. Podpora plodnosti v podobě pravidelného pohybu je zkrátka lékem k nezaplacení.

Může vám být 20 nebo třeba 50, můžete bydlet kdekoliv v naší republice, můžete mít jakýkoliv příjem, a přitom se pravidelnému pohybu můžete oddávat. Pohyb totiž není spojen ani s věkem, ani s tím, kolik si vyděláváte.

Můžete každý den chodit na dlouhé procházky. Můžete chodit běhat pravidelně do přírody. Anebo si můžete koupit permanentku do fitka a chodit se zde pravidelně vybít. Záleží pouze na vás a vašich možnostech. Uvidíte ale, že vám pravidelný pohyb zlepší vaši fyzičku, celkový zdravotní stav, i vaši plodnost. Rozhodně sílu pravidelného pohybu nepodceňujte!

2. Udržení optimální hladiny mužského pohlavního hormonu

Každý rok se množství mužského pohlavního hormonu ve vašem těle postupně snižuje. Jedná o úbytek o zhruba 0,4 % pohlavního hormonu v mužském těle ročně.

Pozvolný úbytek hormonů je přirozený. U mužů pokles pohlavního hormonu nikdy není tak rychlý jako celkem náhlý pokles estrogenů u žen. Hladina mužského pohlavního hormonu klesá postupně od 35 let výše. Více ohroženi jsou muži obézní, trpící cukrovkou, nemající pohyb. Zejména obezita a cukrovka tzv. 2. typu představují doslova epidemii 21. století a zvláště u mužů s cukrovkou se setkáváme s nedostatkem mužského pohlavního hormonu a poruchou erekce dříve než u stejně starých, zdravých mužů,” upozorňuje MUDr. Taťána Šrámková, CSc.

Jenže právě mužský pohlavní hormon má také na mužskou plodnost obrovský vliv. Bez mužského pohlavního hormonu nemůžete mít dostatečně velké svaly, bez mužského pohlavního hormonu nebudete mít dostatek kvalitních spermií, ani se bez něj neobejdete, pokud chcete mít pevnou erekci.

Jen za posledních několik let se však jeho průměrná hladina u mužů snížila o několik desítek procent! Přirozená hranice by se měla pohybovat v rozmezí264 do 916 ng/dl, přitom mají dnešní muži běžně jen okolo 300 ng/dl.

Mužský pohlavní hormon ovlivňuje vaši sexualitu, výdrž a kvalitu erekce, energii, mužnost, sílu, nebo i psychiku. Pokud vám v těle chybí, znamená to pro vás víc, než jen neschopnost založení rodiny. Podpora plodnosti by tedy měla stát na pevných základech udržování optimální hladiny mužského pohlavního hormonu v těle!

Jenže jak na to? Na pomoc v tomto případě přichází příroda v podobě kotvičníku zemního. Právě kotvičník zemní dokáže zvýšit hladinu mužského hormonu. Studie sledovala muže ve věku od 14 do 60 let a trvala od 2 do 90 dnů. Během této doby bylo zjištěno, že kotvičník zemní může skutečně velice účinně zvýšit hladinu mužského pohlavního hormonu v mužském těle. Stačí užívat 7,5 mg kotvičníku zemního denně.

3. Pravidelný sex

Některým faktorům, které na nás působí, se bohužel nevyhneme. Například znečištěnému životnímu prostředí se asi jen těžko vyhnete. Ovšem jsou faktory, které můžete sami ovlivnit. Jako například pravidelný sex. Ano, i ten vám může pomoci zlepšit kvalitu vašich spermií a podpořit vaši plodnost.

Někteří muži si spermie naivně šetří do zásoby a po dvou týdnech mají pohlavní styk se „super počtem spermií a obrovským množstvím ejakulátu“. Bohužel je ale realita opačná. Ejakulátu je možná v takovou chvíli více, ale rozhodně není kvalitnější! Spousta spermií v takovém ejakulátu je totiž mrtvých.

Opačný extrém jsou každodenní opakované ejakulace, které mají rozběhnout a urychlit tvorbu spermií. Jenže bohužel ani každodenní masturbací tvorbu spermií neurychlíte! Každý den se vám utvoří specifické množství spermií, a to ani o jednu více. Každodenním sexuálním vybitím proto dosáhnete pouze zmenšení množství svých zásob.

Pokud porovnáme úspěšnost otěhotnění při přiměřené pohlavní abstinenci (3 až 7 dní) a při pohlavních stycích zcela bez abstinence, je šance oplodnit partnerku přibližně stejná. Podle dostupných studií je přitom pohlavní styk 2 až 3 krát týdně je pro zplození potomka naprosto dostatečný. Určitě však není vhodný systém „dnes v devět, miláčku, musíme“. Podpora plodnosti by tedy měla zahrnovat i pravidelný sex s vaší partnerkou.

4. Změna životního stylu

Zkuste změnit styl jakým žijete. Ano, chápeme, že se to lehce řekne a hůře provede, ale alespoň se o to pokuste. Zkuste jíst zdravěji, zkuste více odpočívat a méně se stresovat, zkuste více relaxovat. Naučte se třeba každý večer uvařit si uklidňující čaj a přitom na chvíli vypnout. Zastavte na chvíli proud svých myšlenek, vypněte veškerou elektroniku, a jen tak v klidu meditujte.

Zkuste zároveň jíst více zeleniny a ovoce. Všechno jsou to drobnosti, které vám ale ve výsledku mohou neskutečně pomoci.

5. Bylinky

A na závěr nezapomeňte na sílu bylinek! Ty se často podceňují, ale přitom zcela neoprávněně! Existují desítky studií, které potvrzují jejich pozitivní účinky. Například kromě výše zmíněného kotvičníku zemního, který zvyšuje hladinu mužského pohlavního hormonu v těle, působí pozitivně na mužskou plodnost také maca peruánská. Kořen macy prokazatelně zvyšuje plodnost mužů. Tyto výsledky zjistily dvě na sobě nezávislé studie, a to Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men a Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men.

Dokonce i nejnovější studie shrnula výsledky pěti různých na sobě nezávislých studií a prokázala, že maca peruánská může zlepšit kvalitu spermatu u neplodných i zdravých mužů.

Proto rozhodně nad bylinkami nemávejte rukou! Mohou vám skutečně pomoci! Ale samozřejmě chápeme, že ne každý má v lásce bylinkové odvary či čaje. Naštěstí dnešní moderní doba přináší mnohem pohodlnější užití bylinek - doplňky stravy. Právě v certifikovaných doplňcích výživy Zerex Ultragold najdete účinné množství kotvičníku zemního, macy peruánské a zinku, který přispívá k plodnosti, správné reprodukční funkci a k udržení normální hladiny mužského pohlavního hormonu v krvi.

Výtažky z těchto rostlin společně podporují mužskou plodnost, hladinu mužského pohlavního hormonu, chuť na sex a celkové sexuální zdraví muže. Sami na sobě vyzkoušejte pozitivní účinky Zerexu Ultragold - a pokud ještě stále síle bylinek nevěříte, můžete se přesvědčit pozitivními ohlasy pánů, kteří již Zerex Ultragold vyzkoušeli. Podpora plodnosti je už skutečně na dosah ruky!



podpora plodnosti
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow