Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Neplodnost u mužů: Jak ji vyřešit?

14.01.2020 00:00 neplodnost-u-muzu

Neplodnost u mužů je jedním z nejzávažnějších a zároveň i nejtajemnějších mužských problémů. Nikdy dříve v historii nebyla plodnost natolik diskutovaná, jako právě dnes. Až 15 % párů na celém světě je neplodných. Plodnost tak začíná být značně palčivým celospolečenským problémem. Co stojí za neplodností u mužů? Jak můžete na sobě poznat neplodnost? Může se na neplodnosti podepsat i psychika, anebo je to jen čistě fyzický problém? A to nejdůležitější na závěr - jak můžete neplodnost vyřešit? Vše o mužské neplodnosti se dozvíte právě v tomto článku.

Neplodnost u mužů

Kdysi se věřilo, a ve většině odborných publikací se to také tak uvádělo, že neplodnost je čistě jen ženský problém. Tedy, že muž neplodný být ani nemůže. Jenže věda a vědecké pokroky dokázaly, že problém neplodnosti může stát i na straně muže.

👨‍⚕ MUDr. Vladimír Kubíček předseda České andrologické společnosti uvádí: „Asi u 50 procent neplodných párů je problém na straně muže. Bohužel současná úroveň léčby mužské neplodnosti je u nás velmi nedostatečná. Problém mužů je často zlehčován s tím, že vše vyřeší asistovaná reprodukce. Někdy jsou neplodným párům podávány nesprávné a zavádějící informace. Vidíme to například v internetových poradnách, kde na dotazy pacientek odpovídají lékaři z IVF center.

Co je neplodnost?

💡 Neplodnost je podle American Society for Reproductive Medicine (ASRM) stav, kdy organismus daného člověka není schopen splnit základní životní funkci, kterou je reprodukce

Konkrétně u muže se jedná o stav, kdy žena s partnerem neotěhotní po roce nechráněného sexu v nejplodnějších obdobích.

Mužská neplodnost je většinou způsobená nízkou produkcí spermií, abnormální funkcí spermií nebo blokádami, které brání dodání spermatu. 

Jak poznat neplodnost

Sám na sobě poznat neplodnost příliš nemůžete. Ano, po roce nechráněného sexu v nejplodnějších obdobích už asi něco tušíte, ale pořád není jisté, zda je problém na vaší straně, anebo na straně vaší partnerky. Vždy se proto poraďte se svým lékařem. Jen ten může 100% určit, kde je zakopaný pes a v čem je vlastně problém.

Neplodnost příznaky

Hlavním příznakem neplodnosti je neschopnost počít miminko. Mezi další drobné nápovědy, které vám mohou prozradit, že je problém na vaší straně, tedy na té mužské, patří:

  • problémy se sexuální funkcí,
  • změny růstu vlasů,
  • snížení sexuální touhy,
  • bolest, bulka nebo otok ve varlatech,
  • problémy s erekcí a ejakulací,
  • malá, pevná varlata.

Ovšem ani to ale ještě neznamená, že jste neplodný. Někdy se nemusí objevit žádné příznaky. Vždy se proto se svým problémem obraťte přímo na odborníka. Zejména pak, pokud jste mladší 35 let a už delší dobu se bezúspěšně pokoušíte počít miminko.

👨‍⚕ „Současná situace je tvrdým oříškem všech specialistů na léčbu neplodnosti. Neplodnost žen umíme léčit konzervativně velmi dobře, ale neplodnost mužů léčíme obtížně a v řadě případů to ani neumíme,“ říká MUDr. Jitka Řezáčová.

Příčiny neplodnosti u mužů

Příčin neplodnosti u mužů může být hned několik, anebo třeba jen jedna. Neplodnost u mužů je tak jedním z nejzapeklitějších případů moderní společnosti. V některých případech je základním problémem dědičnost, jindy hraje roli hormonální nerovnováha, anebo třeba i taková banalita, jako jsou rozšířené žíly kolem varlat.

👨‍⚕ „Závisí to na genetické výbavě, životním stylu, výživě a pohybové aktivitě, plodnost navíc ovlivňují i stres nebo prodělané nemoci,“ vysvětluje sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan

 

PŘÍČINY MUŽSKÉ NEPLODNOSTI

nízká produkce spermií
abnormální funkce spermií
blokády, které brání dodání spermatu
nízká hladina základního mužského pohlavního hormonu
kouření
cukrovka
prodělané nemoci
stres
psychické potíže
genetická predispozice
obezita
nezdravý životní styl
znečištěné životní prostředí
nedostatek pohybu

 

Neplodnost a psychika

A není to jen o fyzických příčinách, ale i psychika hraje v případě neplodnosti významnou roli. Často se doporučuje, aby na to člověk úplně přestal myslet, uvolnil se a prostě si jen užíval jeden druhého. 

Asi to zná každý, když se snažíte, nejde to, ale jakmile se jednou uvolníte a přestanete na to myslet, rázem jste v tom. A ono to platí víc než si člověk může myslet. 

Jakmile se totiž o miminko člověk snaží dlouhou dobu, řekněme třeba i rok a déle, samozřejmě je z toho unavený a frustrovaný. Neustále se tím zaobírá, přemílá nad tím, co dělá špatně, pořád na to myslí, začíná být ve stresu. A to samozřejmě zvýšení šancí na početí nijak nepřidává. A ani pevné erekci a správné ejakulaci stres příliš neprospívá.

Neplodnost a psychosomatika

V takovou chvíli může zaúřadovat dokonce i psychosomatika. Jinak zcela zdravý a plodný pár je natolik pohlcený do celého problému neplodnosti, až se sám skutečně neplodným stane. 

Ale naštěstí je to jen na oko. Stačí se skutečně pořádně uvolnit, přestat na to na chvíli myslet, užívat si jeden druhého a ono se to podaří, ani nebudete vědět jak. Skvělou volbou je třeba víkend ve dvou někde na samotě na horách, wellness, nebo třeba odpočinek od všech moderních technologií.

A o tom to celé je. Děti se totiž neplánují, děti se rodí.

Neplodnost a neštovice

💡 Zajímavým případem je spojení neplodnosti a neštovic. Ač byl tento stav sledován v rámci mnohých odborných studií, nikdy nebyl zcela na 100 % potvrzen vztah mezi prodělanými neštovicemi a neplodností. 

Neplodnost ale není na druhou stranu tak jednoduchá. Problém neplodnosti není jen černo-bílý. Na plodnost může mít vliv úplně všechno, co člověk v životě prožije, nebo s čím přijde do styku. 

Takže ač u většiny mužů nemusí mít neštovice žádný negativní vliv na jejich plodnost, u pár jedinců to může být přesně naopak. Tudíž asi nikdy nebude možné neštovice jakožto možnou příčinu mužské neplodnosti zcela vyřadit.

Neplodnost a příušnice

💡 Stejně tak jsou na tom i příušnice. Pokud toto onemocnění prodělá dítě, většinou mu žádné vážnější následky do budoucna nehrozí. Ovšem pokud toto onemocnění prodělá dospělý člověk, pak to skutečně může vést k neplodnosti. Zejména pak, pokud virus napadne mužská varlata. 

To může vést k jejich otoku, bolesti a těch nejhorších případech i k neplodnosti. Ale opět záleží člověk od člověka, případ od případu. 

K napadení varlat virem příušnic dochází jen v jednom ze čtyř případů tohoto onemocnění a k následné neplodnosti jen v jednom z deseti z těchto případů. Navíc v České republice se epidemie příušnic objevuje ve 2 – 5 letých intervalech bez větších komplikací. Tudíž se prakticky nemáte čeho bát.

Neplodnost u mužů: Jak ji vyřešit?

Uvedli jsme si, že mužskou neplodnost způsobuje celá řada příčin. Od těch fyzických, mezi které patří například nízká produkce spermií, abnormální funkce spermií nebo různé blokády, až po ty psychické a psychosomatické. Tím pádem je velice složité přesně říct a určit, jak napřímo a jednoduše vyřešit váš problém s neplodností, jak se „vyléčit” a jak konečně nad tímto problémem vyzrát. 

✅ Neexistuje totiž jen jedno jediné řešení, ale hned několik.

  • Zdravý životní styl,
  • dostatek pohybu,
  • vyvážená strava,
  • bohatý přísun ovoce a zeleniny,
  • pravidelný pitný režim,
  • omezte nezdravé zlozvyky,
  • dostatek odpočinku,
  • častý pobyt na čerstvém vzduchu,
  • zhubnutí nadbytečných kil,
  • pravidelný sex,
  • radost ze života.

To všechno spolu dohromady tvoří komplexní mozaiku zdravého a šťastného života, díky které budete nejen v perfektní kondici, ale také, s největší pravděpodobností, i plodný

👨‍⚕ MUDr. Vladimír Kubíček, primář Centra andrologické péče Androcare, říká: „Neplodnosti mužů je naštěstí často možné předcházet, stejně jako je tomu u jiných onemocnění. Proto je velmi důležitá intenzivní snaha o pochopení konkrétní příčiny mužské neplodnosti v daném páru.

Doplňky stravy pro podporu plodnosti

Kromě toho si můžete trochu vypomoci speciálními doplňky stravy pro podporu plodnosti. Nejsou to sice léky, které by vám vyléčily vaši neplodnost, ale dokáží vám podpořit kvalitu spermií, udržet zdravou rozmnožovací soustavu a zlepšit vaši chuť na sex. 

✅ Jedná se o doplněk stravy Zerex Ultragold. Tento doplněk stravy byl speciálně vyvinut pro zralé muže, nebo pro muže, kteří se snaží o početí miminka. Obsahuje účinné množství přírodních složek, které společně pečují o zdraví vaší prostaty a vašich varlat, zajišťují normální tvorbu spermií a zlepšují celkové sexuální funkce.

Zerex Ultragold se užívá dlouhodobě, alespoň po dobu tří měsíců. Pokud se tedy už nějakou dobu marně snažíte o početí miminka, začněte co nejdříve brát Zerex Ultragold a společně s ním také změňte své životní návyky. Přestaňte kouřit, začněte zdravě jíst, více se hýbejte, pořádně odpočívejte a méně se stresujte. To všechno vám pomůže nejen zlepšit kvalitu vašich spermií, ale také kvalitu vaší erekce.

LÁTKY OBSAŽENÉ V ZEREXU ULTRAGOLD
Název Množství Denní doporučené množství
Kotvičník zemní extrakt 300 mg 100 %
Maca peruánská 200 mg 100 %
Schizandra čínská extrakt 200 mg 100 %
Zinek 20 mg 200 %
Vitamín B2 (riboflavin) 2,8 mg 200 %
Vitamín B6 8 mg 200 %
Měď 2 mg 200 %
Vitamín B12 5 μg 200 %

 

Neplodnost u mužů - pár slov závěrem

Neplodnost u mužů není jednoduchým problémem, který by vyřešila nějaká jedna pilulka. Je to komplexní soubor příčin, které ovlivňují nejen vaši plodnost, ale také váš celkový život. Nespoléhejte se proto pouze na vitamínové doplňky stravy nebo na více ovoce a zeleniny ve svém jídelníčku. Chce to celkovou, radikální změnu ve svém životě, aby se skutečně něco změnilo. Pokud tak ale učiníte, máte velkou šanci, že se vám skutečně podaří počít miminko.

 

Proč muži přichází o své libido? Jaké faktory ovlivňují mužské libido? Co všechno může za ztrátu libida u mužů? Čtěte článek a vše se dozvíte:



tagsneplodnost u mužů neplodnost příznaky neplodnost psychika
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow