Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Vztahy

Nechuť k sexu: Co na nízké libido vaší partnerky říkají odborníci?

25.02.2019 00:00 nechut-k-sexu

Je noční můrou všech mužů. Nechuť k sexu u partnerky. U žen se může tento problém objevit úplně z čista jasna, anebo se s tímto stavem může potýkat po celý život. Kdy začíná být ženská nechuť k sexu skutečným problémem? Co nechuť k sexu vypovídá o vaší partnerce? A co na nízké libido vaší milované říkají odborníci? To všechno jsme zjišťovali jen pro vás v tomto článku. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Nechuť k sexu - co je a co není frigidita?

V prvé řadě je nutné si vysvětlit dva základní pojmy - nechuť k sexu a frigidita. Lidé si je totiž často pletou.

Frigidita je laický pojem, pod kterým si můžete představit kombinovanou poruchu snížené sexuální touhy a pohlavního vzrušení čili sníženého zvlhčení pochvy u ženy.

Odborná definice frigidity zní: Při sníženém sexuálním vzrušení dochází k trvalé nebo přerušované poruše dosažení či udržení vzrušení k docílení sexuálního prožitku. Pro klasifikaci je nezbytné, aby porucha působila ženě sexuální diskomfort.

Neexistuje ovšem jednotná definice. Pro mnoho mužů je dokonce frigidní žena, se kterou prostě jen nejsou spokojeni. Pro někoho to taky znamená, že žena nemůže dosáhnout orgasmu, pro dalšího, že u sexuálních aktivit není dostatečně aktivní. Může tak být označovaná i žena, která nepociťuje dostatečnou sexuální touhu,” říká psycholožka Iveta Jonášová ze sexuologického centra GONA.

Kdežto nechuť k sexu nebo snížená chuť na erotické hrátky představuje pouze snížené libido. V tomto případě ale zůstává pohlavní vzrušení u ženy na zdravé hranici, netrpí tedy malou vaginální lubrikací nebo deficitem jiných genitálních reakcí.

Nechuť k sexu a sexuální život vaší partnerky

Dále je nutné si uvědomit, že to, co je pro někoho normální, může být pro jiného naprosto nenormální. Kupříkladu někteří lidé potřebují ke spokojenému partnerskému životu sex každý den, jiným stačí milostné hrátky třeba jen jednou za měsíc. Rozhodně ale nelze ani o jedné z těchto skupin říct, že by byla něčím nenormální nebo špatná. Každý člověk je zkrátka individuální a každému stačí ke štěstí něco jiného.

Je nechuť k sexu skutečně velkým problémem?

Vrátíme se ale k vám a k vaší partnerce. Je nechuť k sexu u vaší partnerky skutečně velkým problémem? Jak se to vezme.

Pokud vy osobně preferujete sex několikrát do týdne a vaše partnerka spíše jen několikrát za pár měsíců, pak je to určitě problém. Partneři by si měli po všech stránkách vyhovovat, a bohužel sexuální stránka je jedna z nejdůležitějších v partnerském soužití.

Se svou zkušeností se s námi podělil i pan Pavel: „Mám s přítelkyní po zhruba ročním vztahu problém ohledně sexu. Jednoduše nám to v posteli neklape, respektive ani jsme neměli příležitost to zjistit. Za ten rok, co jsme spolu, jsme totiž sex ještě neměli. Oběma nám je přes 25. Po roce opravdu už nevím, co dělat, záleží mi na ní. Snažil jsem se situaci několikrát řešit diskuzí, ale přijde mi, že to vždycky vyšumí do ztracena. Bylo mi řečeno, že problém je na její straně a že jí některé věci déle trvají. Problém je zkoušet i jiné alternativy, ne otevřeně sexuální. Je pro mě neakceptovatelné žít do budoucna s někým, komu sex nic neříká.

Pokud vám oběma však vyhovuje sex třeba jen jednou za dva měsíce, pak není co řešit. Užívejte si společných chvil, vychutnávejte si jeden druhého a četnost svých pohlavních styků neřešte. Sto lidí, sto chutí.

Může nechuť k sexu rozbít partnerský vztah?

Co se děje? Už se jí nelíbím? Už ji nepřitahuji? Už jí sex se mnou omrzel?” Ptáte se sami sebe, když už vás snad po stopadesáté partnerka odmítne. Tradiční výmluvy na bolest hlavy či migrénu už ani nezkouší…

Častou otázkou ze strany žen i mužů bývá, zda může nechuť k sexu rozbít partnerský vztah. Pokud muž preferuje sex častěji než žena, nebo naopak žena častěji než muž, může to skutečně vést k ukončení vztahu. Nejčastěji totiž takový případ končí nevěrou, která bohužel nemívá u druhého z partnerů přílišné pochopení.

Nechuť k sexu jakožto problém, který má řešení

Objevila se nechuť k sexu u vaší partnerky úplně z čista jasna? Pak, než se vrhnete do náruče milenky, zkuste zjistit, kde nastal problém. U žen se totiž na těchto problémech často podílí psychogenní faktory. To znamená stres, zvýšené napětí, pracovní problémy, problémy v rodině, partnerské neshody, psychické problémy, úzkost, strach, deprese.

Může jít například o situační depresi, jejíž příčiny mohou být různé. Například se ženě z nějakého důvodu – třeba i vlivem partnera – nezdařil pohlavní styk. To způsobí nejen pokles zájmu o koitus, ale i snížení sexuální relativity obecně,“ objasňuje sexuoložka Jane Rabochem.

Ze začátku si musíte hlavně uvědomit, že výčitky a nátlak nikomu nepomůžou. I když se po několika pokusech nic s partnerkou nestane, nemusí to hned znamenat, že se uvnitř partnerky něco nezlomilo, jen to třeba není vidět.

Zkuste proto zjistit, co se u vaší partnerky změnilo a kde nastal onen spouštění problém. Třeba objevíte, že je pouze přepracovaná z práce a za pár dnů se zase všechno díky vaší podpoře vrátí do zajetých kolejí.

ZAJÍMAVOST: Má vaše partnerka špatnou náladu? Podle amerických sexuologů stačí potřít vagínu mužským semenem. Zlepšení duševního stavu ženy se prý dostaví prakticky okamžitě.

Nebojte také požádat o radu lékaře. Odborník často ví mnohem lépe, kde může být zakopaný pes.

Co by takovému páru doporučil renomovaný český sexuolog, klinický psycholog a psychoterapeut žijící a působící v Praze Prof. PhDr. Petr Weiss, Ph.D., DSc.? „Aby se s tím lidé smířili, aby se do ničeho nenutili a hlavně, aby do ničeho nenutili svého partnera nad jeho chuť a možnosti. Protože v sexu je jakékoliv nucení sebe či partnera cestou do pekel.

Bylinky, které navrátí touhu do vaší ložnice

Naštěstí žijeme v době, kdy prakticky žádný neduh není neřešitelným problémem. Existují doplňky stravy, které obsahují přírodní složky, jež dokáží účinně a zároveň přirozenou cestou navrátit chuť na sex vaší partnerce. Mezi tyto účinné bylinky patří ženšen.

Ženšen dokáže vaší partnerku nabudit, zlepšit jí náladu, nabít jí novou energií, zvyšuje fyzickou i duševní výkonnost, zmírňuje symptomy spojené s menopauzou a prokazatelně snižuje hladinu stresu. Dokonce pomáhá i v posteli. Udržuje totiž optimální výdrž při sexu a vitalitu. Obsahuje speciální sloučeniny, které pomáhají zachovat přirozený průtok krve v těle a zdravé cévy.

Ženšen má také silné antioxidační vlastnosti. Ty byly potvrzeny studií z roku 2012, ve které autoři objevili jeho silné antioxidační účinky, a to jak v nefermentovaném, tak i ve fermentovaném extraktu kořene ženšenu. Další studie navíc ukázaly, že extrakt z ženšenu může léčit záněty v těle.

Extrakt ženšenu najdete v doplňku stravy Zerex Extralong. Stačí užít jednu tabletku zhruba hodinu před plánovaným pohlavním stykem. Právě díky svému složení na přírodní bázi je Zerex zcela bezpečný.

Více informací o Zerexu Extralong najdete na webových stránkách Zerex.cz.



nechuť k sexu
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow