Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Měli byste vědět: Jedinečné účinky chmelu otáčivého

30.11.2019 00:00 meli-byste-vedet-jedinecne-ucinky-chmelu-otaciveho

Chmel otáčivý, latinsky Humulus lupulus, je vytrvalá bylinka, kterou můžete najít všude možně po celé České republice. Na okrajích lesů, v lužních lesích, na pobřeží potoků a řek. Můžete si jej dokonce vypěstovat i u sebe na zahrádce. V Česku je poměrně běžná a využívaná už od středověku. Významně se o rozšíření chmelu otáčivého v českých zemích zasadil hlavně císař Karel IV. Ovšem kromě jeho zajímavé historie jsou pozoruhodné i jeho účinky. Pojďme si teď tedy společně odhalit všechny unikátní účinky chmelu otáčivého.

Účinky chmelu otáčivého

Chmel otáčivý je prastará kulturní rostlina. Využívá se nejen k výrobě velice oblíbeného piva, ale i pro ozdravující schopnosti. Chmel otáčivý je v tradičním lidovém léčitelství uznávaný jako uklidňující prostředek, doporučuje se při nervovém neklidu, neurastenii, klimakterických potížích, migrénách a zejména při poruchách spánku

Pomáhá i při potížích s trávením, při nadýmání, má i mírné diuretické účinky. Užívá se při tlumení sexuální předrážděnosti, umírňuje sexuální libido. Látky obsažené ve chmelu otáčivém přispívají k přirozené funkci nervové soustavy, mají uklidňující účinek a napomáhají dobrému spánku

Vařením ve víně prý podle starého českého herbáře napomáhal chmel otáčivý i proti žloutence. Ženám zase pomáhá regulovat menstruační cyklus.

Účinky chmelu otáčivého

Účinky chmelu otáčivého pro lepší spánek

Asi nejznámější jsou účinky chmelu otáčivého pro lepší spánek. Chmel otáčivý totiž patří mezi bylinky s mírnými sedativními účinky. Běžně se z něj proto dělá čaj při potížích s nespavostí. 

Uklidňuje tělo i mysl, zklidňuje tep i dech, potlačuje nervozitu a stres. Skvělou volbou je tak ve chvílích, kdy máte plnou hlavu úkolů či problémů a nedaří se vám usnout. Pak si stačí uvařit si čaj z chmele otáčivého a do půl hodiny budete hajat jako nemluvně.

Účinky chmelu otáčivého na pokožku

Chmel otáčivý se ale nemusí užívat pouze vnitřně. V tradiční medicíně se často můžete setkat i s nejrůznějšími tinkturami či obklady z chmelu otáčivého. Zevně se doporučuje jako kloktadlo, na omývání ran, či při padání vlasů. Dříve se z něj dělaly koupele, kterými se omývaly vlasy pro jejich lepší růst.

Účinky chmelu otáčivého potvrzené vědeckými studiemi

Výše uvedené účinky, zejména ke zlepšení kvality spánku, potvrdily i některé vědecké studie. Například studie z roku 2012 s názvem „The sedative effects of hops (Humulus lupulus), a component of beer, on the activity/rest rhythm”. Ta potvrdila, že chmel otáčivý má mírné sedativní účinky. 

Sedativní účinky chmelu otáčivého

Je tomu tak kvůli obsahu hořkých pryskyřic, zejména složkou 2-methyl-3-buten-2-ol. Mechanismus účinku pryskyřice chmele spočívá ve zvýšení aktivity neurotransmiteru y-aminobutyru (GABA), inhibici centrálního nervového systému (CNS), tím dochází ke zklidnění, snížení tepové frekvence a celkově ke snadnějšímu usínání

Při užívání chmelu otáčivého před spaním došlo ke statisticky významnému snížení aritmetické průměrné noční aktivity. To znamená, že sledované subjekty spaly mnohem klidněji, než před užíváním chmelu. 

Na základě tohoto zkoumání proto odborníci doporučují nejen užívání bylinného odvaru ze chmele otáčivého, ale i podávání nealkoholického piva z důvodu jeho obsahu chmele a následného sedativního účinku, což vám může pomoci k lepšímu spánku.

Správné užívání chmelu otáčivého

Chmel otáčivý můžete užívat nejrůznějšími způsoby. Buď jako doplněk stravy, čaj, bylinnou tinkturu či obklad. Záleží pouze na vás, čemu dáváte přednost a po jakých účincích toužíte.

Nejjednodušší použití je užívání v podobě doplňku stravy. Tabletku stačí spolknout zhruba půl hodiny před spaním a zapít dostatečným množstvím tekutiny. Už ovšem nedoporučujeme zapíjet čajem s touto bylinkou, ale spíše čistou vodu, zeleným čajem či ovocným čajem. 

Skvělou volbou je v tomto případě doplněk stravy Zerex Pillow, který obsahuje kromě 200 mg chmelu otáčivého také kozlík lékařský, mučenku pletní, meduňku lékařskou a třezalku tečkovanou. Všechny nejúčinnější bylinky pro lepší spánek, hladší usínání a zklidnění mysli před spánkem.

Přírodní přípravek na spaní

Pokud máte raději bylinkové čaje, pak si jeden takový můžete připravit i z chmelu otáčivého. Na trhu můžete najít chmel buď již v připravených čajových směsích, anebo v podobě samostatné sušené bylinky. Na jeden čaj stačí 3 až 5 gramů sušeného chmelu otáčivého. I čaj se užívá večer těsně před ulehnutím.

A v případě léčivého obkladu je pak nejlepší odvar z 5 až 10 gramy chmelu otáčivého. Tento odvar nechejte chvíli zchladnout a pak jej přikládejte pomocí čistého plátýnka na inkriminované místo.

Možné nežádoucí účinky chmelu otáčivého

Chmel otáčivý je v běžných dávkách naprosto neškodný. Avšak na druhou stranu to s jeho dávkováním nikdy nepřehánějte! Nezapomínejte totiž na to, že má mírné sedativní účinky. A ač je poměrně těžké se jím předávkovat, stejně jako u ostatních bylin se sedativními účinky může být předávkování nebezpečné. Maximální denní dávka by tedy neměla překročit 15 gramů. To se zde bavíme o dávce užívané vnitřně.

Chmel otáčivý může zároveň vyvolat u citlivých jedinců alergické reakce. Zejména čerstvé šištice mohou vyvolat při kontaktu s kůží její podráždění. Proto je potřeba se hlídat a v případě možné alergické reakce okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Využijte pozitivní účinky chmelu otáčivého pro lepší spánek

Nedaří se vám usnout? Pravidelně zažíváte bezesné noci, kdy většinu času jen prozíráte na strop? Všechny ovečky jste už přepočítali nejméně milionkrát? Pak vyzkoušejte před spaním chmel otáčivý

Můžete si jej dopřát ve třech základních podobách - jako čaj, doplněk stravy nebo nealkoholické pivo. Ovšem jako čaj či doplněk stravy na vás bude mít nejlepší účinek. Chmel otáčivý uklidňuje, podporuje zdravý spánek, přispívá ke správné relaxaci, napomáhá k emočnímu komfortu a přispívá k přirozené funkci nervové soustavy.

Díky chmelu otáčivému můžete zapomenout na všechny ty probdělé noci a konečně si užít ničím nerušený spánek.

 

Znáte správné zásady péče o klouby? Zopakujte si je s námi v následujícím článku:



chmel otáčivý chmel otáčivý účinky
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow