Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Jaké má maca účinky? 10 důvodů, proč zařadit macu peruánskou do jídelníčku

Autor článku: redakce Zerex.cz 12.01.2018 00:00 Maca peruánská - 10 důvodů, proč ji zařadit do jídelníčku

Maca peruánská je jedna z nejpodivuhodnějších rostlin jižní Ameriky. Možná jste ještě o této rostlině podobné řepě neslyšeli, ale vězte, že si zaslouží vaši maximální pozornost. V tomto článku najdete přesně 10 důvodů, proč byste právě macu peruánskou měli zařadit do svého jídelníčku ještě dnes.

1) Užívá se více než 6 000 let

Maca peruánská je jednou z nejstarších a nejdéle pěstovaných rostlin na světě. Už staří Inkové ji před 6 000 lety používali pro zlepšení svých intimních chvil, posílení zdraví či zlepšení fyzické a psychické výkonnosti, a ani dnes není Maca zapomenuta. Maca peruánská či jinak řečeno Řeřicha peruánská roste v jihoamerických Andách ve výškách od 3 000 až po 4 500 m. n. m. a jedná se tak i o nejvýše pěstovanou rostlinu.

2) Maca peruánská: Účinky na intimní život

Už před stovkami let byla Maca peruánská využívána jako afrodiziakum. Lidé věděli o jejím příznivém vlivu na intimní život, a tak ji užívali už od rané dospělosti. Dnes se stejně jako před lety užívá Maca pro stimulaci chuti na pohlavní styk, libida a na podporu plodnosti. Už také vědecká zkoumání tento příznivý účinek Maci potvrdila.

3) Podporuje zlepšení fyzické a psychické výkonnosti

Ovšem příznivý vliv na zdravý intimní život není zdaleka vše, co Maca peruánská umí. V Peru lidé věřili, že jim tuto rostlinu seslali bohové z vrcholků hor, aby jim usnadnili těžký život. Hovoří o tom prastará indská legenda. Od toho také získala svůj název Maca, což v jejich jazyce znamená „rostlina přicházející z výšin, aby posílila”. Kořen Maci totiž také podporuje zlepšení fyzické a psychické výkonnosti, prodloužení života a stimuluje reprodukční zdraví.

4) Je jednou z nejkomplexnějších rostlin na světě

Nejdůležitější částí této rostliny je kořen. V něm se ukrývá nejvíce prospěšných látek. Kořen je tvarem podobný řepě a obsahuje vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky a minerály, jako je fosfor, měď, draslík, vápník, železo, zinek a spoustu dalších. Ovšem co je ještě důležitější, je zastoupení aminokyselin v Mace. Maca peruánská totiž obsahuje zásadní esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo, proto jsou pro nás tak podstatné. Dalšími látkami obsaženými v Mace jsou přírodní steroly, saponiny, mastné kyseliny a další.

5) Přispívá k harmonizaci menstruačního cyklu

Maca peruánská je skutečně podivuhodná rostlina. Již jsme vyjmenovali spoustu jejích příznivých účinků a stále nejsme na konci našeho výčtu. Má maca peruánská účinek na ženy? Jedním z dalších pozitiv je její harmonizace menstruačního cyklu. A nejen to. V pozdějším věku zmírňuje symptomy v průběhu menopauzy. Přečtěte si také: Ženské libido a cyklus. Opravdu spolu souvisí? ženské libido

6) Podporuje spánek

Macu peruánskou řadíme do skupiny tzv. adaptogenů. To znamená, že látky v ní obsažené zlepšují schopnost těla přizpůsobit se náročnému prostředí. Díky tomu můžeme Mace přiřknout další pozitivní vlastnost, a to podporu spánku a snížení stresu. Často se proto právě Maca doporučuje pracovně vytíženým lidem k uklidnění.

7) Maca peruánská je osvědčená

Tím, že se Maca užívá již několik stovek let, je skutečně osvědčená a prověřená. Nejedná se o žádný objev posledních let, a tak máte jistotu v její pozitivní účinky. Navíc je Maca peruánská jednou z nejvíce vědci zkoumaných rostlin, a tak je její vliv řádně vědecky zmapován.

8) Dlouhá trvanlivost

Pokud je Maca řádně usušena a uchována, můžete její prášek užívat řadu let. Sušený kořen můžete uchovávat dokonce až sedm let. Díky šetrnému zpracování navíc během let neztrácí žádnou ze svých látek.

9) Má pestré využití

Kromě prášku ze sušeného kořene se setkáte také s tabletkami, namíchanými směsi a potravinovými prášky k dalšímu použití. Nejjednodušší užití má Maca v podobě tablet, které již nemusíte nijak dál upravovat. Takovými jsou například tabletky Zerex Klasik, které obsahují nejen 50 miligramů výtažku z Maci peruánské, ale také například 150 mg Kotvičníku zemního či 50 mg výtažku z kakaovníku, neboli Teobromínu. Oblíbené jsou ale také prášky a směsi, ze kterých si můžete dále připravit smoothie, drinky, zmrzliny, proteinové nápoje, pečivo, dezerty, cukroví a spoustu dalšího.

10) Kdo ji může užívat?

Macu může užívat prakticky kdokoliv. Není vhodná jen pro děti do 15 let, pro těhotné a kojící ženy a pro ty, kdo jsou alergičtí na některou z jejích složek. Ovšem žádné další omezení nemá.

Maca peruánská aneb královna rostlin

Maca peruánská je skutečně neobvyklá rostlina. Stimuluje plodnost, zdravé fungování organismu, udržení erekce, podporuje spánek, snižuje účinky stresu, harmonizuje menstruační cyklus a spoustu dalšího. Výčet jejích pozitivních účinků je prakticky nekonečný. Maca peruánská pro muže představuje důležitou součást pestré stravy. Pokud i vy hledáte řešení ke svým problémům, vyzkoušejte stejně jako před 6 000 lety Inkové Macu. Uvidíte, že i vy si ji zamilujete. Přečtěte si také: Kotvičník zemní nebo zázrak na potenci 



potence plodnost afrodiziakum maca peruánská
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow