Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Sex a erotika

Kvalitní prezervativ není samozřejmost. Který to je?

16.04.2017 00:00 kvalitní prezervativ
Kondom patří k nejjednodušším způsobům, jak se chránit před početím a pohlavními chorobami současně. Prezervativ pořizují nejenom muži, ale ochrana se běžně vyskytuje i v kabelkách žen, které se staví zodpovědně ke svému sexuálnímu životu. Na výběr jsou kondomy různých barev, tvarů, velikostí, liší se i svým povrchem, mírou lubrikace nebo podle použitého materiálu. K dostání je i přepestrá nabídka kondomů žertovných, které se řadí mezi recesistické dárky, ale ty nejsou určeny k běžnému používání. Pojďme se nyní podívat na to, jaké prezervativy jsou nejběžnější a jak vybrat ten nejkvalitnější.

Kvalita kondomů na prvním místě

Asi nejdůležitějším kritériem při posuzování kvality, a především bezpečnosti, je to, z jakého materiálu byl kondom vyroben. Obecně platí, že čím je jeho stěna silnější, tím větší máte záruku, že se nestane žádná nepříjemná a neplánovaná „nehoda“. Zároveň ale takový typ kondomu nemusí některým mužům vyhovovat, protože jim dopřeje slabší prožitek. Kdo však dává přednost divokému milování, měl by sáhnout spíše po tomto silnějším, aby explozi vášní přežil bez úhony. Přeci jen, krkolomné pozice a rychlé, intenzivní tření znamená pro prezervativ velkou zatěžkávací zkoušku. Proto je nutné vybírat takovou velikost v kombinaci s tloušťkou materiálu, aby se partneři mohli bez obav soustředit jeden na druhého a nemuseli během pohlavního styku kontrolovat, zda je prezervativ stále na svém místě, a ještě k tomu neporušený. Ultratenké prezervativy umí při sexu navodit pocity rozkoše, které jsou mnohem intenzivnější. Hodí se spíše pro jemnější sexuální hrátky.

Alergie na latex

Nejčastěji používaným materiálem je latex. Jeho výhodou je, že se skvěle poddá, vytvaruje dle potřeby, a především se vyznačuje vysokou odolností proti nežádoucímu protržení. Jsou ale lidé, kterým latex nevyhovuje a jsou na něj alergičtí nebo přecitlivělí. Ti mohou vybírat z jiných, alternativních syntetických materiálů. Takové kondomy bývají ale ve srovnání s těmi latexovými dražší, protože se nevyrábějí v tak velkém množství, a také proto, že se do nich promítne i vyšší cena materiálu. Podle statistik vykazuje alergii nebo zvýšenou citlivost na latex zhruba 5 % zákazníků, takže to zatím není příliš vysoké číslo. Je ale možné, že jak stoupá počet alergiků obecně, tak se změní i tento údaj.

Ani volný, ani těsný prezervativ

Co do velikosti je to jednoduché. Ideální kondom je takový, který neklouže, ale zároveň není příliš těsný. K sehnání je obvykle univerzální velikost, ale lze samozřejmě pořídit i velikosti okrajové. Méně vybavení muži by měli dávat pozor, aby vyhovovala hlavně šířka. Pokud je prezervativ výrazně širší, hrozí riziko, že při sexuálních radovánkách sklouzne a jako ochrana selže. Je-li kondom delší, tak to tolik nevadí, jde jen o to, do jaké míry je to milencům nepohodlné. Pokud jde o lubrikaci, rozdělení je snadné. Existují nevhlčené kondomy, které žádný lubrikant neobsahují. Mnoho dvojic dává přednost těm, co jdou už přímo z výroby lubrikované. Často bývají parfemované, buď po ovoci nebo jde o exotické, dráždivé vůně, které ještě zostří smysly milenců a zintenzivní jejich příjemné prožitky z milování.


kondom prezervativ ochrana
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow