Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Kotvičník zemní nebo zázrak na potenci

08.11.2018 00:00 Kotvičník zemní nebo zázrak na potenci

Kotvičník zemní, neboli latinsky Tribulus terrestris, je krásná, malá, nenápadná květina rostoucí v Evropě, Asii, Africe i Austrálii. Kdybyste kolem ní prošli, ani byste si jí nevšimli. I když kvete krásně žlutě, nevypadá nijak neobvykle nebo zvláštně. Zkrátka obyčejná květina. Ovšem po bližším prozkoumání zjistíte, že zase tak obyčejná není. Vědci totiž objevili její četné pozitivní účinky, od podpory libida přes snížení hladiny cukru v krvi až po zlepšení kardiovaskulárního systému.

Vzhled kotvičníku zemního

Kotvičník zemní je zhruba 10 až 60 cm vysoký, málo větvený a spíše nenápadný. Listy má krátce řapíkaté a podlouhlé. Květ bývá sytě žlutě zbarvený, ovšem díky nenápadnému vzhledu celé rostliny jej snadno přehlédnete. Vyskytuje se zejména na suchých místech, jako jsou stepi, polopouště nebo písčiny. U nás se s ním tedy příliš nesetkáte. Jeho domovinou jsou v Evropě přímořské státy.

Jak kořen, tak i květy této rostliny byly od nepaměti používány v tradiční čínské medicíně ke zvýšení libida, jako prevence zánětu močového měchýře či ke snížení otoků. Dnes se kotvičník zemní běžně používá jako výživový doplněk ke zvýšení hladiny mužského pohlavního hormonu, k podpoře libida nebo ke zlepšení celkového sexuálního zdraví.

Účinky kotvičníku zemního potvrzené vědci

Kotvičník zemní (Tribulus terrestris) je velmi zajímavá bylinka. Už po prvních odborných testech vzbudil velké ohlasy a všeobecný zájem lékařů.

Jako první jeho pozitivní účinek bylo zjištěno zvýšení hladiny mužského hormonu. Právě mužský pohlavní hormon stojí za vaší mužností a sexuálním chtíčem. Kotvičník se proto dnes běžně používá pro zvýšení libida, jako prevence neplodnosti a impotence, pro zlepšení kvality spermatu či na lepší erekci. Studie sledovala muže ve věku od 14 do 60 let a trvala od 2 do 90 dnů. Během této doby bylo zjištěno, že kotvičník zemní může zvýšit hladinu mužského pohlavního hormonu v těle.

Přestože lidé často užívají kotvičník zemní zejména kvůli jeho možným účinkům na sexuální funkce a mužský pohlavní hormon, zkoumali vědci i další možné důležité účinky kotvičníku na lidský organismus. Během studie „Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris...” například sledovali účinky užívání 1 000 mg přípravku Tribulus terrestris denně u 98 žen s diabetem druhého typu. Po třech měsících zaznamenaly ženy užívající přípravek nižší hladinu cukru v krvi a nižší hladinu cholesterolu než ty, které užívaly pouze placebo.

Dále vědci Vladimir Neychev, MD, PhD. z University of Central Florida a Prof. Vanio Mitev, MD, PhD. z Molecular Medicine Center zjistili, že lidé užívající 750 až 1 500 mg kotvičníku zemního denně po dobu minimálně dvou měsíců mají zvýšenou sexuální touhu až o 79 %. A to neplatí pouze o mužích, ale také o ženách. I ony totiž mohou podle této studie používat kotvičník jako afrodiziakum či pro podporu plodnosti. 67 % žen s velmi nízkým libidem zaznamenalo zvýšenou sexuální touhu poté, co užívalo po dobu 90 dnů doplňky stravy s 500 - 1 500 mg extraktu z této byliny.

Další výzkumy ukázaly, že kotvičník zemní má také pozitivní účinky na kardiovaskulární systém. Podle studie z roku 2000 by měl pomoci lidem s vysokým krevním tlakem. Pokud tedy právě s vysokým krevním tlakem bojujete, mohl by vám pomoci i kotvičník zemní.

Podle studie „Tribulus Terrestris And Cardiovascular Health” tato bylinka přímo uvolňuje hladké svalstvo, které se nachází mimo jiné i v penisu, a tím pomáhá ke zrychlení syntézy oxidu dusnatého, což vede k jednodušší erekci. Rovněž bylo prokázáno, že kotvičník zemní má významný diuretický účinek. V neposlední řadě byly provedeny výzkumy účinků na zvýšení svalové síly, ovšem v tomto případě došlo jen k malým zlepšením, a tak tuto vlastnost kotvičníku nemůžeme přisuzovat.

Jak správně užívat kotvičník?

Jak kotvičník správně užívat, aby nenapáchal více neplechy než užitku? Rozhodně by se to s ním nemělo přehánět! Doporučenou dávkou je jeden gram denně. Studie zkoumající potenciální efekt kotvičníku zemního na hladinu krevního cukru dávkovaly extrakt z této bylinky pacientům ve výši 1 000 mg denně, zatímco ve výzkumu zaměřeném na zvýšení libida byly dávky 250 - 1 500 mg denně. Pokud na vás jeden gram denně dostatečně neúčinkuje, můžete se o jeho užívání poradit se svým lékařem. Podle odborníků Vladimira Neycheva, MD, PhD. z University of Central Florida a Prof. Vania Miteva, MD, PhD. z Molecular Medicine Center může člověk užívat dávku 700 - 1 400 mg kotvičníku zemního denně.

Zerex klasik - více o účincích

V jaké formě je kotvičník zemní nejúčinnější?

Na trhu existuje spousta přípravků z kotvičníku zemního. Extrakty, tablety, celé bylinky, prášky, čaje. Jenže co z toho je skutečně nejúčinnější? Pokud chcete dosáhnout nejlepšího výsledku, nedívejte se na druh přípravku, ale na jeho obsah. Jako nejúčinnější totiž byl zjištěn komplex všech částí této rostliny, tedy jak listy, tak i plody, nať, květy i kořen. Zároveň je důležité, aby obsažené množství účinné látky bylo alespoň 150 mg.

Účinnou dávku 150 mg kotvičníku zemního najdete například v přípravku Zerex Klasik, který si můžete volně koupit na internetu. Jedná se o certifikovaný a prověřený produkt, který může mít pozitivní vliv na vaše libido a chuť na sex. V doplňku stravy Zerex Klasik najdete kromě extraktu z kotvičníku zemního také výtažek z macy peruánské, ze semen kakaovníku pravého a další vitamíny, které příznivě ovlivňují pevnou a kvalitní erekci, zlepšení výkonu a výdrže v posteli, udržení optimální hladiny mužského pohlavního hormonu, nabuzení libida a sexuální touhy.

Ovšem Zerex Klasik není jediným přípravkem, ve kterém najdete účinnou dávku kotvičníku zemního. Také například v Zerexu Extralong najdete 100 mg kotvičníku zemního. Zerex Extralong je však oproti Zerexu Klasik určený pro pány, které trápí příliš rychlé vyvrcholení. Tato forma Zerexu má totiž příznivý vliv na délku pohlavního styku, kvalitu sexuálního života, pevnou erekci a výkon muže v posteli. V některých případech uživatelé uvádí prodloužení pohlavního styku až o 30 minut.

Poslední alternativou produktu Zerex, ve kterém najdete výtažek z kotvičníku zemního, je Zerex Ultragold. V něm najdete celkem 300 mg kotvičníku zemního. Zerex Ultragold přispívá k udržení sexuální kondice a vitality v každém věku. Příznivě působí na udržení správné funkce reprodukčního ústrojí. Jedná se o doplněk stravy vhodný pro seniory a zároveň pro muže v produktivním věku, kteří se s partnerkou snaží o zplození potomka. Každý druh doplňku stravy má tak svoje specifické účinky, ovšem ve všech najdete důležitý extrakt z kotvičníku zemního.

Dále najdete účinnou dávku kotvičníku zemního také v čaji potence povzbuzení, který příznivě ovlivňuje sexuální výkonnost. Vyzkoušejte to a popusťte svou uzdu vášně v ložnici!



potence plodnost tribulus terrestris kotvičník zemní
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow