Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Je káva zdravá? Takto ovlivňuje pokožku či krevní tlak

26.01.2021 00:00 je-kava-zdrava-toto-jste-o-ni-nevedeli

Požitek, ranní povzbuzení, nakopnutí při nedostatku energie: i takto můžeme charakterizovat jeden z nejoblíbenějších nápojů světa. Co bychom o ní měli vědět a jaké jsou její účinky na zdraví?

Kolik šálků kávy denně je v pořádku?

Několik zdrojů naznačuje, že 400 mg kofeinu denně, což je ekvivalent přibližně 4 šálků, je bezpečné pro většinu zdravých dospělých osob (Healthline). Je však rozdíl, jestli si připravíte kávu doma nebo se pro ni zastavíte v oblíbené kavárně. Stejně je rozdíl, zda upřednostňujete silné espresso nebo kávové nápoje s mlékem (cappuccino, latte a podobně).

Pozitivní účinek kávy na zdraví

Díky obsahu antioxidantů může káva pomáhat v boji proti volným radikálům. To z ní dělá víceúčelový prostředek, který může  poskytnout benefity i v péči o pleť. Velké množství kosmetických přípravků využívá právě sílu antioxidantů a kofeinu:

  • krémy proti vráskám,
  • gely proti celulitidě,
  • šampóny proti vypadávání vlasů,
  • kosmetika pro léčbu akné.

Náš tip: Peeling na vyhlazení pokožky

Pití kávy představuje většinou příjemný zážitek s pozitivními účinky na organismus. To končí vypitím horkého nápoje. Následuje odstranění kávové sedliny ze šálku a její následné omytí. Zrníčka je však možné použít i na domácí vyhlazující peeling. Stačí je smíchat s hnědým cukrem a kokosovým olejem v měřítku 1: 1: 1. Použít ho můžete na obličeji, ale i na těle.

Výtažky z kávy se také často objevují i v přípravcích na hubnutí, protože kofein je jedna z mála přírodních látek, která pomáhá při spalování tuků.

Káva také disponuje poměrně slušným spektrem vitamínů jako jsou B2, B3, B5, obsahuje také mangan a draslík.

Účinky kávy na krevní tlak

Podle Mayo Clinic může kofein způsobit krátké, ale dramatické zvýšení krevního tlaku. Někteří lidé, kteří pravidelně pijí kofeinové nápoje, mají vyšší průměrný krevní tlak než ti, kteří žádný nepijí. U ostatních, kteří pravidelně pijí kofeinové nápoje, se vyvine tolerance vůči kofeinu. Výsledkem je, že kofein nemá dlouhodobý vliv na jejich krevní tlak.

Zajímavé je zjištění harvardských vědců. Ve dvouleté studii s 45 589 muži ve věku od 40 do 75 let nezjistili žádnou souvislost mezi konzumací kávy a rizikem ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody, a to ani u alkoholiků. I když se ukázalo, že běžná káva je neškodná, kofein se spojoval s mírně zvýšeným rizikem srdečních chorob, ačkoliv spojení bylo slabé.

Káva a těhotenství

Jedna z prvních věcí, které se budoucí maminka většinou zbaví, je káva s obsahem kofeinu. Svého oblíbeného nápoje se však nemusí úplně vzdát, protože existují i chutné bezkofeinové verze, které si zachovávají příjemnou chuť.

Podle výsledků studie zveřejněné v The Guardian, těhotné ženy by měly úplně přestat pít kávu s kofeinem, aby se zabránilo potratu, nízké porodní hmotnosti a narození mrtvého dítěte.

Káva prospěje i vaší zahradě

Podle odborníků na zahradu obsahuje kávová sedlina i některé důležité minerály pro rostliny - dusík, vápník, draslík, železo, fosfor, hořčík a chrom. Může také pomoci absorbovat těžké kovy, které mohou kontaminovat půdu (Healthline).


Dostali jste chuť na tento lahodný nápoj? Na e-shopu Zerex najdete kávy z celého světa od Coffee Sheep, které jsou pražené ne dříve než 48 hodin před jejich odesláním.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow