Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Jak začíná osteoporóza? Nepřehlédněte její první příznaky

Autor článku: redakce Zerex.cz 21.10.2020 00:00 jak-zacina-osteoporoza

Osteoporóza - “tiché onemocnění”

Osteoporóza způsobuje, že kosti jsou křehké v důsledku ztráty kostní tkáně. V počátečních stádiích je jen málo příznaků, které na ni mohou upozornit a objevit se může v každém věku. Nejčastěji postihuje ženy po padesátce (resp. po menopauze), nevyhýbá se však ani mužům.

Osteoporóze předchází osteopenie, kterou můžeme považovat za počáteční stadium osteoporózy. Při osteopenii je kostní minerální hustota nižší než normální, není však zatím dost nízká na to, aby se dala považovat za osteoporózu. Na osteoporózu se může změnit, pokud není diagnostikována včas a léčena okamžitě.

Osteoporóza: Příznaky

Příznaky osteoporózy v počátečních stádiích je poměrně obtížné rozeznat. Lidé často ani netuší, že mají slabé kosti, pokud si něco nezlomí. Příznaky v pozdějších stádiích mohou zahrnovat:

  • slabé a křehké nehty, které mohou signalizovat zdraví kostí,
  • slabší síla úchopu,
  • zlomeniny, přičemž kost se zlomí snadněji, než by se předpokládalo,
  • shrbený postoj,
  • bolest zad,
  • mění se tělesná výška (člověk působí již na pohled nižší).

Jak se diagnostikuje?

Standardní a nejpřesnější metodou diagnostiky osteoporózy nebo osteopenie, je jednoduchý, neinvazivní sken kostní minerální density nebo rentgenová absorpciometrie s dvojitou energií. (Zdroj: Everyday Health).

Rizikové faktory

💡 Jak uvádí Mayo Clinic, kouření zvyšuje míru úbytku kostní hmoty a pravděpodobnost zlomeniny, stejně jako denní konzumace alkoholu.

Osteoporóza a přírodní léčba

K léčbě se přistupuje s pomocí medikamentů. Mezi přírodní "léky" patří:

  1. Cvičení přirozeně pomáhá zabraňovat rychlému řídnutí kostí, a to především silové cviky a cvičení na rozvoj rovnováhy.
  2. Chondroitin sulfát a glukosamin sulfát, tedy látky, které jsou přirozenou součástí kloubní chrupavky.
  3. Vitamín D zlepšuje schopnost vstřebávání vápníku - minerálu potřebného pro zdraví kostí. Špatné vstřebávání vápníku může způsobit užívání některých léků, ale i nadměrná konzumace cukru nebo intolerance potravin, které ho obsahují.
  4. Vitamín C, který podporuje správnou tvorbu kolagenu. To je látka, která udržuje pružnost a pohyblivost kloubů.

Cvičení a příjem vitaminů slouží i jako prevence osteoporózy.

✅  TIP: Zerex Arthrex

Dodávejte kostem látky, které jsou pro ně přirozené a vezměte péči o kosti a klouby do vlastních rukou. Prémiová výživa pro pohybový aparát od značky Zerex má své jméno: Arthrex. Obsahuje vitamín D, vitamín C, chondroitin sulfát a glukosamin sulfát.

Osteoporóza se nevyhýbá ani slavným lidem: celebrity a osteoporóza

Nižší hustotu kostí než je normální, mají i herečky Gwyneth Paltrow a Sally Field. U Gwyneth zaznamenali lékaři příliš nízkou hladinu vitamínu D poté, co utrpěla vážnou zlomeninu a následný sken kostní density potvrdil ostopenii. Sally Field díky vlastní zkušenosti šíří osvětu a dostává do povědomí fakt, že osteoporóza je léčitelná a dá se zvládnout.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow