Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Jak se zbavit toxinů v těle? Zde je 5 způsobů

16.03.2021 00:00 jak-se-zbavit-toxinu-v-tele-zde-je-5-zpusobu

Často vás trápí pálení žáhy a cítíte se ze dne na den více unavení? Příčinou může být přebytek toxinů ve vašem těle. Zde je pár užitečných rad, jak se jich zbavit.

Co jsou to toxiny?

Toxiny jsou jedovaté látky bílkovinné povahy, které mají škodlivý vliv na náš organismus. Jsou produkovány některými druhy bakterií, živočichů (zootoxiny), ale i rostlin (fytotoxiny). Tyto toxické látky se usazují v organismu, čímž způsobují různé zdravotní problémy. Nahromaděné toxiny v těle mají různé příznaky:

  • neustálý pocit únavy,
  • problémy se spánkem,
  • problémy s trávením,
  • kožní problémy,
  • tělesný zápach a zápach z úst,
  • časté pálení žáhy.

Jak se toxiny do našeho těla dostávají?

#1 Vdechnutím

Když jdeme ráno do práce po rušné ulici vedle hlavní silnice, často si neuvědomujeme, že vlastně vdechujeme toxiny v podobě zplodin z výfukových plynů nebo emisí z průmyslových komínů. Možná si řeknete, že vás se to netýká, protože nyní i tak většinu času trávíte zavření doma v home-office. Toxiny si k nám však mohou najít cestu i tam. Zdrojem škodlivin mohou být totiž různá lepidla a nátěry používané při výrobě nábytku, plísně, nebo dokonce i některá barviva použitá například v ložním prádle.

#2 Přes pokožku

Jelikož všichni chceme vypadat co nejlépe, neváháme investovat do různých kosmetických produktů, zaručujících sametově hebkou pleť nebo zářivě lesklé vlasy. Je třeba si však dát pozor na toxiny, které mnohé z těchto "kouzelných sér" v sobě ukrývají. Několik výzkumů prokázalo, že parabeny či pěnidla v kosmetice narušují hormonální rovnováhu těla a mohou mít dokonce karcinogenní účinky.

#3 Trávením

"Jsi to, co jíš." Každý z nás zná tento světoznámý výrok. V tomto případě opravdu platí, protože toxiny ve střevech dokáží s naším organismem pořádně zatočit. Toxiny se do těla dostávají i stravou a nápoji obsahujícími nejen konzervanty, pesticidy a umělá sladidla, ale také léčiva podávaná hospodářským zvířatům, látky zvýrazňující chuť, éčka, či jiné návykové látky. Toxiny můžeme nevědomky přijímat i v podobě škodlivých kovů obsažených v pitné vodě tekoucí přes staré potrubí.

Můžeme se toxinům vyhnout? Zde je 5 užitečných tipů, jak na to:

#1 Pozor na alkohol

Studie publikovaná Národním centrem pro biotechnologické informace (NCBI) v magazínu International Journal of General Medicine uvádí, že více než 90% tělem přijatého alkoholu se metabolizuje v našich játrech. Zde se alkohol mění na acetaldehyd, známou karcinogenní látku, kterou však játra přemění na neškodný acetát a později ji z těla vyloučí. Zatímco s malým množstvím alkoholu si jaterní enzymy hravě poradí, jeho excesivní příjem dokáže vážně poškodit funkci jater tím, že v ní nahromadí tuk, který později může vést k jejímu zánětu a zjizvení - cirhóze.

#2 Dopřejte svému tělu dostatek spánku

Je vědecky dokázáno, že pro správné fungování organismu člověk potřebuje dodržovat pravidelný spánkový režim v rozsahu 7 až 9 hodin denně. Během spánku si totiž náš mozek "dobíjí baterky" a zbavuje se toxických odpadních produktů, které se v organismu nahromadily během dne. Vylučuje se tak z těla například i protein beta-amyloid, přispívající k rozvoji Alzheimerovy choroby. Několik studií se shodují, že spánek nám pomáhá eliminovat toxiny. Naopak jeho nedostatek může být příčinou stresu a různých zdravotních problémů jako vysoký krevní tlak, srdeční choroby nebo obezita.

#3 Voda - zdroj života

Jedním z hlavních úkolů našich buněk je rozklad látek a tvorba energie. Při tomto procesu však vznikají odpadní látky ve formě močoviny a oxidu uhličitého, jejichž nadměrné hromadění v těle může způsobit zdravotní potíže. Jedna ze studií NCBI dokázala, že pravidelný příjem čisté vody zajišťuje vyplavení a vyloučení těchto toxinů z těla v podobě moči, vydechování a pocení. Takže nezapomínejte, že pro správnou detoxikaci organismu třeba dodržovat pitný režim.

#4 Dejte přednost domácí stravě před fast-foodem

Několik nezávislých studií prokázalo, že přehnaná konzumace nezdravého, mastného jídla přispívá k obezitě a cukrovce. Nadměrné množství toxinů ve stravě může vést až k trvalému poškození orgánů určených k detoxikaci organismu, jakými jsou játra a ledviny. Studie zveřejněná v National Library of Medicine poukazuje na spojitost mezi vysokou konzumací sladkých nápojů a steatózou (ztukovatěním jater).

#5 Doplňte antioxidanty

Pokud trpíte několika z výše uvedených symptomů, je čas sáhnout po antioxidantech. Antioxidanty jsou látky, které chrání naše buňky před toxiny a volnými radikály způsobujícími rakovinu, kardiovaskulární nemoci a jiná vážná onemocnění. Jedněmi z nejúčinnějších antioxidantů jsou vitamín C a vitamín E (takzvané karotenoidy).

Zelený ječmen

Vitamín E se dá přijímat samostatně, nebo můžete zvolit alternativu, která obsahuje oba zmíněné antioxidanty současně - zelený ječmen. Studie v NCBI prokázala, že tato superpotravina má schopnost napomáhat ke snížení krevního tlaku, redukovat zánětlivou aktivitu a podílet se na zlepšení celkového zdraví srdce.

NÁŠ TIP:

Doplněk stravy Zerex BIO Zelený ječmen je vyroben ze šetrně sušených listů zeleného ječmene. Obsahuje organicky vázané vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Své tělo tak obohatíte o

betakaroten, vitamíny C, E, B1, B2, B3, B6, biotin, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a cholin.

Chlorela

Skvělé antioxidační účinky má i řasa chlorela. Vědecký výzkum dokázal, že tato rostlina plná vitamínů, minerálů a antioxidantů pomáhá detoxikovat organismus od těžkých kovů a jiných toxinů.

Astaxantin

Dalším výkonným antioxidantem je látka zvaná astaxantin, vyskytující se v podobě pigmentu u mořských živočichů, jakými jsou mikrořasy nebo i losos. Na základě výsledků studie zveřejněné v National Library of Medicine vědci zjistili, že astaxantin má z karotenoidů nejlepší schopnost odbourávat rakovinotvorné volné radikály. Navíc bylo prokázáno, že tato látka pomáhá vyhladit vrásky, zlepšit celkový stav pokožky a dokonce pozitivně ovlivnit mužskou plodnost.

NÁŠ TIP:

Zerex BIO Astaxanthin je 6000 krát silnější než vitamín C a díky přítomnosti vitamínu E pomáhá chránit buňky před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály, kterým je naše tělo dennodenně vystavováno.

Udělejte jarní úklid i ve své životosprávě a vaše tělo vám poděkuje. Zabojujte proti škodlivým toxinům s antioxidanty od Zerexu, které jsou navíc od 15. až do 20. března 2021 v 15% slevě na našem e-shopu www.izerex.cz.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow