Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Jak se starat o prostatu? Prevence je nejlepší lékař

04.11.2019 00:00 jak-se-starat-o-prostatu-prevence-je-nejlepsi-lekar

Prostata je malý nenápadný orgán. Většinu života o ní ani nevíte. Jenže když přijde na nemoci, dokáže potrápit víc, než kterýkoliv jiný orgán ve vašem těle. Časté nutkání na malou, neustále noční vycházky na záchod, bolesti v podbřišku, potíže při močení. To všechno dokáže způsobit tento prcek. Jak se takovým potížím vyhnout? Jak si udržet prostatu zdravou až do stáří? Co všechno je potřeba zajistit, aby byla prostata zdravá a šťastná?

Jak se starat o prostatu?

Péče o prostatu není nijak složitá. Jen je potřeba zařadit si tato opatření do běžného každodenního životního stylu. V prvé řadě je důležitá zdravá a vyvážená strava. Nestačí jeden banán jednou za měsíc, nebo jedno rajče za půl roku. Aby vaše prostata správně prospívala, je potřeba 6 porcí ovoce a zeleniny denně. To odpovídá zhruba 600 g ovoce a zeleniny každý den.

Vhodná strava pro péči o prostatu

Dále je potřeba jíst také více mořských plodů. My Češi jsme pověstní tím, že rybám a celkově mořským plodům příliš neholdujeme. Přitom jsou bohatým zdrojem omega-3 a 6 mastných kyselin, které prospívají nejen vaší prostatě, ale celkově vašemu organismu.

Vhodnými mořskými plody v péči o prostatu jsou:

  • losos,
  • sleď,
  • makrely,
  • sardinky,
  • slávky,
  • pstruh.

Kromě toho jsou skvělými potravinami, které podporují funkci vaší prostaty, česnek, olivový olej, rajčata, brokolice, para ořechy, chřest, hnědá rýže a cibule. Všechny tyto potraviny byste měl zařadit do svého jídelníčku každý týden, ideálně několikrát do týdne.

Prostata a pravidelný pohyb

Dalším dílkem do celé skládačky je pravidelný pohyb. Ruku na srdce, v současnosti více času prosedíme na zadku, než abychom se pořádně hýbali. Slýcháváme to sice ze všech stran, ale pořád jen málokdo s tím něco udělá. Pokud se pravidelně hýbete, pak máte od nás jedničku s hvězdičkou.

Jestliže tomu pohybu příliš nedáte, pak nevěšte hlavu. Dá se s tím něco udělat. Stačí chtít. A nemusí to být zrovna posilovna nebo běh. Vyberte si jakýkoliv pohyb, který je vám sympatický. Squash, tenis, procházky po venku, agility s vaším pejskem, cyklistika, jízda na kolečkových bruslích, skupinové lekce, tanec, jóga…

Cokoliv, co je vám příjemné a u čeho vydržíte dlouhodobě. Není vhodné vrhnout se po hlavě do nějakého sportu, jen proto, abyste měl splněno. Pokud vás daný pohyb nebude bavit, pak u něj s největší pravděpodobností příliš dlouho nevydržíte, a tudíž nebude mít na váš zdravotní stav větší vliv.

Pitný režim a sůl

Když už jsme u toho zdravého životního stylu, pak je vhodné také dodržovat pravidelný pitný režim, zejména v podobě obyčejné neslazené vody, a snížení množství soli v potravě. I to totiž ovlivňuje zdraví vaší prostaty. Vyvarujte se také příliš velkému množství uzeného masa a uzených výrobků, neboť tyto potraviny mohou obsahovat karcinogenní látky, které taktéž zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty.

Preventivní lékařské prohlídky

Vyhnout se onemocnění prostaty můžete také s pomocí pravidelných preventivních lékařských prohlídek. I tím přispějete k tomu, že bude vaše prostata pod neustálým dozorem a v případě jakéhokoliv problému se na to okamžitě přijde. Není totiž nic horšího, než nad svými potížemi mávnout rukou a nechat je přerůst do takových rozměrů, ze kterých už není cesty ven.

Omezte alkoholické nápoje

Ač se jako Češi řadíme na přední příčky v konzumaci alkoholu na světě, své prostatě tím moc nepřispíváme. Příliš velké množství alkoholu naopak prostatu oslabuje a napomáhá k jejímu rychlejšímu růstu. Pokud ji tedy chcete udržet dlouho v perfektní kondici, pak raději lahvinku alkoholu odložte a vyměňte ji buď za čistou vodu, nebo za zelený čaj.

Močte v pravidelných intervalech

Další tip možná zní podivně, ale je taky pro zdraví prostaty důležitý. Pravidelné močení. I to je velice důležité. Není dobré zadržovat moč na sílu, nebo se dokonce snažit močit jen párkrát denně, i když sám máte častější nutkání.

Choďte tak, jak máte potřebu, a to ideálně v pravidelných intervalech. Pokud byste s tím měl problém, pak zkuste trochu omezit spotřebu kofeinových nápojů, které působí močopudně.

Doplňky stravy pro zdravou prostatu

A jako třešničku na pomyslném dortu zde máme speciální doplňky stravy, které se také postarají o zdraví vaší prostaty. Perfektním doplňkem stravy je Prostanax. Ten pozitivně ovlivňuje udržení prostaty ve zdravé kondici. Zlepšuje některé symptomy zvětšené prostaty, působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje vylučovací funkci močového ústrojí.

Prostanax je určen zralým mužům, kteří začínají mít problémy s prostatou. Užívá se dlouhodobě, po dobu alespoň několika měsíců. Prostanax je volně dostupný na internetu, můžete si jej tedy zakoupit bez nutnosti lékařského předpisu. V jedné tobolce Prostanaxu najdete 320 mg extraktu z plodu Saw Palmetto, 250 mg extraktu z kořene kopřivy dvoudomé, 10 mg zinku, a dále želatinu, hořečnaté soli mastných kyselin a oxid titaničitý.

Pár slov závěrem

Tím, že prostatu nevidíme, často na ni zapomínáme. Bohužel si na ni většinou vzpomeneme až ve chvíli, kdy už je pozdě a naše problémy přerostly únosnou mez. Nenechte to dojít příliš daleko. Nezanedbávejte prevenci. Prevence je v tomto případě ten nejlepší lékař. A i když se dá v dnešní době skoro všechno dobře léčit, je přeci tisíckrát lepší být zdravý, než se s něčím muset léčit a neustále chodit po doktorech.

V případě prostaty je základem:

  • zdravý životní styl,
  • pestrá a vyvážená strava,
  • dostatečný pitný režim,
  • preventivní lékařské prohlídky,
  • a užívání speciálních doplňků stravy.

 

Víte, že problémy s prostatou mohou ublížit i vaší potenci? Přečtěte si o tom, proč je to tak:



prostata péče o prostatu prevence
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow