Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

9 + 1 rada, jak přijít k dobré náladě cíleně, snadno a rychle

15.06.2020 00:00 jak-prijit-k-dobre-nalade

Richard Müller zpívá, že „Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš“. Totéž platí o dobré náladě, základním stavebním kameni štěstí. S jedním ani s druhým neobchodují komoditní burzy, nefigurují ve výkladních skříních e-shopů. Přesto k nim můžeme přijít snadněji než slepý k houslím a dokonce zadarmo. Stačí málo:

  • Zhlédnout pěkný film
  • Prožít pár chvil ve společnosti přátel
  • Randit s milovanou osobou
  • Obejmout blízkou osobu

Příklady jednoduchých způsobů, jak si okamžitě zlepšit náladu a zahnat splín. Sami jistě znáte desítky dalších. Jak to funguje? Tajemství dobré nálady tkví v biochemii mozku.

Hormony štěstí – šedá eminence chování lidstva

Komunikaci mezi nervovými buňkami zprostředkovávají neurotransmitery, česky neuropřenašeče. Mezi ně patří i tzv. hormony štěstí. Nejznámější je čtveřice mající bez nadsázky na svědomí většinu našeho chování:

  • Serotonin ovlivňuje nejen spánkový cyklus, sexualitu, sebevědomí a dokonce i migrény;
  • Endorfiny přinášejí dobrou náladu a ulevují od bolesti;
  • Oxytocin, hormon lásky, je uvolňován tělesným dotykem od přátelského objetí přes vášnivé milování až po masáž. Čerstvě zamilovaným dodává pocit příjemné opilosti; 
  • Dopamin, bezesporu král dobré nálady, produkuje mozek v okamžicích úspěchu a očekávání odměny. 

Dopaminový cukr a bič: Do nebíčka či do peklíčka?

Dopamin je návykový a otázkou zůstává, zda bohužel nebo bohudík. Pohání ke stále vyšší výkonosti, ke stále častějšímu pobytu v ráji spokojenosti z dobře odvedené práce, dodává pocity radosti a dobré nálady. Absťák, to je pád do pekla 5 N:

❌ Netečnosti a zbytečnosti

❌ Nedostatku energie fyzické i psychické

❌ Nesoustředěností

❌ Nízkého libida

❌ Nespavostí a neschopností zvládat stres

prepracovanost a stres

Zkrátka jsme nevrlí a není s námi k vydržení. Dostaneme-li se až tak daleko, nepropadejme panice a pusťme se do boje. Nemusíme mít po ruce doplňky stravy Zerex a už vůbec ne psychofarmaka. Stačí pár nenápadných triků, aby hladina dopaminu stoupla. Některé začnou působit v řádu vteřin, jiné potřebují více času:

  • Poslechnout si oblíbenou hudbu, vrátit se na pár chvil k oblíbené knize, meditovat;
  • Absolvovat detoxikační kůru;
  • Dopřát si zelený čaj, zvýšit přísun vitamínů B a omega-3 mastných kyselin;
  • Zařadit do jídelníčku více potravin bohatých na tyrosin a fenylalanin; 
  • Věnovat více času rodině a přátelům.

Zvýšená hladina dopaminu postaví nepřekonatelnou hráz nekontrolovanému působení stresu, deprese a vůbec blbé náladě.

9 + 1 rada, jak přijít k dobré náladě cíleně, snadno a rychle

Zaručených receptů na dobrou náladu nabízí internet po 1 000. Nejčastěji uvozených číslovkou spojovanou se štěstím či mysticismem. Pravda, ani jedno nemá s dobrou náladou nic společného. Snad krom štěstí jako „vedlejšího“ produktu dobré nálady. Doporučované postupy nepředstavují nic světoborného. Jde více méně o generacemi ověřené způsoby, jak udělat dobře sobě i svému okolí.

#1 Nezahrávejte si se závislostmi

Ani s těmi na první pohled nevinnými, například s čokoládou podporující tvorbu dopaminu, ale také obecně se sladkostmi. Funguje to stejně jako u klasických návykových látek včetně alkoholu a tabáku. Po „sladkém“ prožitku následuje propad a touha po další dávce.

#2 Plánujte, plánujte a zase plánujte

Využijte schopnost dopaminu vyvolat dobrou náladu při splnění úkolu ve svůj prospěch. Zorganizujte si povinnosti i jiné záměry do přehledných plánů. Mějte je na očích, odškrtávejte splněné položky. Zní to šíleně, ale každé zaškrtnutí zvýší hladinu dopaminu, sebevědomí a tak posílí dobrou náladu.  

#3 Zázrak tvůrčí činnosti

Ponořeni do tvůrčího procesu nevnímáme okolí, v bublině dopaminu vytváříme něco nového a úžasného. Hotové dílo pak dělá radost jak autorovi, tak jeho obdivovatelům. Nejde o výsadu umělců, obdobně jsou na tom vědci a vůbec každý, kdo propadl nějakému koníčku. Je jedno, zda jde o sběratele, truhláře či hudebníka. Zdar díla vyvolá přímo dopaminovou bouři.

#4 Ve zdravém těle zdravý duch

Miroslav Tyrš, zakladatel Sokola, to dobře věděl a proto postavil cvičení do středobodu spolkové činnosti. Pohyb, a nemusí být ani náročný, dokáže zázraky. Studie prokázaly, že i relativně krátká, ničím a nikým nerušená procházka přírodou dokáže významně snížit hladinu stresového hormonu. Mnohem významnější efekt představuje pohybem zvyšované hladiny dopaminu, serotoninu a endorfinu, tedy hormonů dobré nálady.

#5 Věnujte dostatek času poslechu hudby

Hudba ovlivňuje chování a myšlení lidí víc než si uvědomujeme. Poslech oblíbeného žánru, interpretů a autorů vyvolává tvorbu dopaminu. Různé průzkumy ukázaly souvislost mezi poslouchanou hudbou a nákupním chováním, dokonce potvrdily tzv. Mozartův efekt: Studenti poslouchající Mozarta, konkrétně sonátu K448, dosáhly při vyplňování testů IQ lepších výsledků

#6 Meditace 

Věda zvolna dospívá k poznání známému budhistickým mnichům po tisíce let. Svým způsobem ne nepodobna umělecké tvorbě. Uzavření do vlastního světa odděleného od veškerého shonu zklidní mysl do stavu, v němž člověk přestane vnímat i vlastní myšlenky. Začít lze v jakémkoliv věku. Buď v nějakém kurzu, případně i jako samouci. Podmínkou je absolutní klid nejlépe podtržený vhodnou meditační hudbou. Hladinu dopaminu zvyšuje nejen meditace, ale také modlitba. Snad odtud pramení tajuplná atmosféra katedrál a kostelů.

#7 Detoxikujte

Žijeme ve znečištěném světě, dýcháme kontaminovaný vzduch, pijeme zdravotně „nezávadnou“ vodu. Zcela čisté nejsou ani biopotraviny. Vyrobené sice „čistým způsobem“, leč na ostrůvku obklopeném ne-bio prostředím. Hromadící se toxiny v našem těle vyvolávají nemoci a alergie, negativně ovlivňují hladiny hormonů štěstí. Pádný důvod podstoupit čas od času detoxikační kúru. 

#8 Smích dělá člověka člověkem

Smích léčí tělo i duši a je nakažlivý. Vidíme-li někoho s úsměvem na rtech, pravděpodobně se usmějeme také. S úsměvem zvládneme i stresující situace v pohodě. Ke škodě všech se smích stěhuje z běžného života do veseloher a komedií. Stačí se po ránu cestou do práce rozhlédnout a spočítat usmívající se lidi. Pravděpodobně si vystačíme s prsty na rukou. A to přesto, že smích přináší dobrou náladu, které nikdy není dost.

#9 V nouzi poznáte přítele - Doplňky stravy Zerex

Věčný nedostatek času nás může přinutit zahnat splín a přivolat lepší náladu pomocí přípravků založených na přírodní bázi, v žádném případě psychofarmak. Doplňky stravy Zerex představují to pravé ořechové pro udržování dobré nálady.

  • Stres a zklidnění, bylinná čajová směs příznivě působí na udržování klidné mysli, podporuje kvalitu spánku a má i protistresové účinky.
  • Vitality Complex, multivitamínový koktejl posilující imunitu a tudíž také odolnost proti stresu a jeho následkům.
  • Zerex Zenaden, považovaný za balzám na pocuchané nervy proti stresu a úzkosti.
  • Zerex Pillow, ideální prostředek k zajištění klidného a nerušeného spánku.

V zásadě jde o jediné: Pouze odpočatý a svěží člověk si udrží dobrou náladu navzdory nepřízni osudu

Desáté doporučení nikoliv jako bonus

Všímavý čtenář si jistě všiml, že vše nenápadně směřuje k jedinému cíli: Změně životního stylu se vším všudy:

✅ Opustit stresující prostředí

✅ Upravit životosprávu včetně stravovacích návyků

✅ Dopřát tělu dostatek pohybu

✅ Rozvrhnout si správně čas na práci, odpočinek, své blízké a nezapomenout sami na sebe

Složité leč proveditelné. Nelamte hůl sami nad sebou, udělejte radost sobě i svým blízkým.

Jak tedy na dobrou náladu a štěstí?

Pravdou zůstává, že ani jedno nekoupíme. Nicméně jsme schopni jedno i druhé pořídit svépomocí, a to relativně snadno. Stačí jen trocha dobré vůle a odhodlanost. Kdo se vydá touto cestou, nebude litovat. Obavy jsou zbytečné a nezapomeňte: S úsměvem jde všechno líp.

 

Přečtěte si také o krizi středního věku - konkrétně o tom, jaký má dopad na muže:



dobra nalada doplňky stravy zerex
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow