Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Jak pečovat o varlata?

28.11.2019 00:00 jak-pecovat-o-varlata

Varlata patří hned po penisu k nejdůležitějším mužským pohlavním orgánům. Společně s penisem totiž utváří podstatu toho, že je muž mužem. Že má přesně to, co by podle všeobecně přijímané představy měl mít. Ovšem není to pouze estetická funkce, kterou tento párový orgán splňuje. 

Je to také velice funkční a důležitý orgán pro samotné rozmnožování. Ve varlatech totiž dochází k vývoji mužské pohlavní buňky - spermie a zároveň se zde produkuje základní mužský pohlavní hormon. Varlata jsou tedy pro každého muže alfou a omegou. Bez varlat by muži nevypadali tak, jak je známe dnes. Neměli by dostatek svalů, neměli by chlupy v oblasti obličeje, neměli by hluboký hlas, ani by neměli takovou chuť do sexuálních radovánek. 

Jak se tedy o varlata starat? Jak o ně správně dbát, aby se jim dobře dařilo a fungovaly tak, jak mají? Jak pečovat o varlata?

Jak pečovat o varlata?

Ač jsou varlata pro muže zcela nepostradatelný orgán a naprosto klíčový prvek v rozmnožování, mnoho mužů je přehlíží či na ně v péči o sebe zcela zapomínají. Přitom je potřeba se i o ně správně starat. 

Bez řádné péče a dostatečné pozornosti totiž brzy nemusí fungovat tak, jak by správně měla. Jsou totiž poměrně choulostivá. Určitě vám nemusíme blíže přibližovat, jak hrozně to bolí, když vás do nich někdo nakopne. A co hůř, ani nemoci se této části těla nevyhýbají

💡 Rakovina varlat, spermatokéla, zánět varlat, hydrokéla, varikokéla, torze varlat, otok varlat, ekzém varlat. To je jen malý výčet nemocí, které mohou postihnout i vaši nejintimnější část těla. 

Jak se tomu tedy vyhnout? Jak pečovat o varlata?

1. Zdravý životní styl

V prvé řadě, na prvním místě, naprosto nejdůležitější je zdravý životní styl

Možná vás už toto doporučení unavuje, možná už jste dokonce na toto slovní spojení alergický, ale je to naprosto klíčové

Na zdravém životním stylu stojí a padá vše, co uděláte, jak se zachováte, nebo jaký život prožijete. Život plný barev, pohybu, radosti, pestré stravy, čerstvých surovin a pobytu na čerstvém vzduchu, je život, ze kterého nejenže budete mít skvělý pocit, ale také vám bude přinášet spoustu benefitů v podobě pevného zdraví a minima nemocí.

Zdravý životní styl je zároveň velice důležitý i pro samotná varlata. Možná se to zdá, že to spolu příliš nesouvisí, ale souvislosti jsou naprosto mezi vším. 

💡 Kouření, pravidelné pití alkoholu, užívání návykových látek, workoholismus, nezdravé stravování, stres, málo odpočinku, přecházení nemocí, nedostatek pohybu - to všechno mohou být malé, postupné krůčky ke zrádnému onemocnění. 

Nezdravý životní styl neprospívá mužským pohlavním orgánům.

2. Zdravý intimní život

Ač další bod vlastně svým způsobem také spadá do zdravého životního stylu, zmíníme si jej zde zvlášť, abychom zdůraznili jeho důležitost. Jedná se totiž o zdravý intimní život

Co to znamená? Co si pod pojmem „zdravý intimní život” můžete představit? Ne příliš časté střídání sexuálních partnerů, používání ochrany, tedy ideálně kondomu, vyhýbání se sexu s náhodnými protějšky, důkladná intimní hygiena. 

To všechno je dalším stavebním prvkem ke zdravému a spokojenému intimnímu životu. I pohlavně přenosné choroby totiž mohou ohrozit zdraví a funkčnost vašich varlat. Proto je důležité nejen správně žít, ale také správně intimně žít

💡 Nebezpečí pohlavních chorob totiž číhá opravdu na každém rohu. Podle odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) se mezi 15 až 49 letými lidmi vyskytuje každoročně až 376 milionů nových pohlavně přenosných infekcí. Každý čtvrtý člověk planety tak trpí nějakou pohlavní chorobou. Proto to skutečně nepodceňujte a dbejte na svoje intimní zdraví. 

Být zdravý je jednoduché a opojné, ovšem když už onemocníte, jen těžko budete své činy a čas vracet zpátky.

Ochrana před většinou pohlavních nemocí.

3. Vhodné spodní prádlo

Avšak kromě zdravého životního stylu a umírněného přístupu k sexu je potřeba dbát i na mnohem banálnější záležitost - spodní prádlo. Ani byste nevěřili, kolik mužů má právě teď, v tento okamžik, na sobě nevhodné spodní prádlo, které každou sekundou jejich varlata přehřívá nebo příliš škrtí.

💡 Nevhodné spodní prádlo totiž může ovlivnit víc, než jen váš komfort. Takové špatné spodky totiž dokáží negativně ovlivnit i vaši plodnost. Žádné spodní prádlo sice nedokáže zajistit, abyste byl zcela neplodný, avšak některé kousky dokáží zpomalit či zcela znehodnotit vaše spermie.

A jakým druhům spodního prádla byste se tedy nejlépe měl zcela vyhnout? Příliš těsné spodní prádlo, které úzce obepíná vaše nádobíčko, jako jsou například pánské slipy nebo pánská tanga. To je asi ta nejhorší volba, jakou můžete udělat. 

Takové kousky totiž nedávají vašim intimním partiím příliš mnoho prostoru ani přísunu čerstvého vzduchu. Varlata se vám v takovém spodním prádle nepřirozeně přehřívají, a tím může dojít ke zpomalení spermií nebo dokonce k jejich úplnému odumření

Aby totiž spermie správně prospívaly, musí mít varlata o trochu nižší teplotu, než je zbytek těla. Ideálně kolem 34.4 °C. Teplota 36.7 °C už může snižovat počet spermií v ejakulátu.

👨‍⚕ MUDr. Marek Broul, urolog a sexuolog, který působí na Klinice urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, vysvětluje: „Varlata obecně potřebují zhruba o čtyři stupně nižší teplotu, než má zbytek těla, aby mohla probíhat spermatogeneze. Pokud jsou například vlivem těsného spodního prádla přitažena blíže k tělu, bude jejich teplota vyšší, což může mít negativní vliv.

Nevhodné ovšem není pouze příliš těsné spodní prádlo. Podobnou paseku dokáží napáchat i velice těsné jeansy. Zkrátka se tedy vyhněte jakémukoliv kusu oblečení, který je příliš těsný a obepínající v intimních patriích a snažte se naopak svému rozkroku dopřát dostatek čerstvého vzdoušku.

Pro zdraví varlat je důležitý výběr správného spodního prádla.

4. Pravidelné lékařské prohlídky

Ovšem nezapomínejme ani na pravidelné lékařské prohlídky. Může se to zdát jako naprosto zbytečné, banální nebo dokonce nepotřebné. Nebudeme vám nic zastírat, ani my si zrovna nelibujeme v návštěvách lékařů, ale má to přece jen něco do sebe. 

Doc. MUDr. Jana Prausová, Ph.D., MBA. všechny uklidňuje: „Většina mužů se prohlídky bojí. Je to pro ně příliš intimní. A právě proto je nutné je podpořit a zdůraznit, že vyšetření není bolestivé a není důvod k obavám.“ 

Tím, že vás váš lékař pravidelně prohlédne, vyšetří, zkontroluje krevní tlak i krevní obraz může včas na ledasco přijít. Na skryté onemocnění, na pomalé rakovinné bujení, nebo na nějakou jinou doposud nepostřehnutelnou potíž, která by mohla do budoucna přerůst v obrovský problém.

👨‍⚕ Urolog Jakub Fejfar z Nemocnice Nový Jičín všechny uklidňuje: „Obavy mužů z vyšetření nejsou na místě, není sice zvlášť nepříjemné, ale jedná se jen o zhruba dvaceti minutovou kontrolu, která ale může dotyčnému zachránit život.” 

Proto pravidelně navštěvujte svého lékaře. Není to jen další z často opakujících se klišé, je to skutečně velice důležité.

👨‍⚕ Potvrzuje to i Doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D., přednosta urologické kliniky FNO: „Rakovinu varlat, je-li odhalena včas, lze velmi úspěšně léčit. Moderní diagnostika nám umožňuje vybrat pro pacienta léčbu s co možná nejmenšími nežádoucími účinky. Pokud je ale onemocnění pokročilé, dokážeme jeho průběh už jen zpomalit a zmírnit komplikace.

5. Samovyšetření

Pokud se chcete nepříjemným problémům spojeným s již vzniklým a rozšiřujícím se onemocněním vyhnout, doporučujeme vsadit také na samovyšetření varlat. Oproti samovyšetření prostaty je průkazné a dokonce není ani tak nepříjemné

👨‍⚕ Pan doktor MUDr. Miroslav Louda, Ph.D., MBA doporučuje provádět samovyšetření v pravidelných intervalech: „Vhodné je provádět samovyšetřování varlat průběžně u každého muže. Frekvence samovyšetření není nijak stanovena. Z mé praxe bych se ale přiklonil alespoň k tříměsíčnímu intervalu, nebo i kratšímu.

Návod na samovyšetření varlat

💡Jak na samovyšetření varlat? Jak jej provádět správně? Odpověď nám poskytne pan doktor MUDr. Miroslav Louda, Ph.D., MBA: „Vyšetření varlat je jednoduché. Provádíme ho tak, že mezi prsty uchopíme varle, vyhmatáme jeho přední plochu a boční strany, které jsou po hmatu přístupné. Pokud zjistíte na varleti zatvrdlá místa, bulky, nerovné kontury, změnu konzistence, obraťte se ihned na svého praktického lékaře, anebo na specialistu-urologa. Lékař vám provede klinické vyšetření, ultrazvukové vyšetření šourku, obou varlat. Při nejasnostech vám bude odebrána krev pro další vyšetření.

Vidíte, není to nic složitého. Přitom ale samovyšetření varlat provádí jen pětina českých mužů. To je velmi málo! Samovyšetřovat by se měl naprosto každý!

Rozhodně se toho nebojte a směle do toho! Samovyšetření si provádějte pravidelně, ideálně jednou za tři měsíce. A nemusíte z toho mít strach. Nezabere vám to více než 5 minut.

Jak na samovyšetření varlat?

6. Prevence

✅ Prevence je vždy nejlepším lékařem v případě jakéhokoliv onemocnění. Nejlepší je totiž problémům a nemocem předcházet, než svůj zdravotní stav ignorovat a později své nečinnosti litovat. 

Proto kromě pravidelných preventivních prohlídek a pravidelného samovyšetřování vsaďte i na sebesledování, péči o své tělo a o svůj zdravotní stav. Skvělou volbou je přijímat do organismu maximum prospěšných látek, vitamínů a minerálů, nevystavovat se zbytečně rizikovým situacím, pořádně se oblékat, ale zase ne příliš, aby se vaše varlata nepřehřívala, a nepřecházet žádné nemoci. 

To je ta nejlepší prevence nejen proti onemocněním spojeným s vašimi varlaty, ale také proti jakékoliv nemoci.

7. Bylinné doplňky stravy

A na závěr zde nemůžeme nezmínit ani bylinné doplňky stravy. Je to jen drobnost, ale zase další střípek do naší skládačky. 

Možná se vám zdají tyto přípravky naprosto zbytečné a neúčinné. Ano, nejsou to léky, takže vám určitě nic nevyléčí, ale na druhou stranu pečují přirozeným a jemným způsobem o vaše zdraví, vaši obranyschopnost a vaši sexualitu. Je to taková ta třešinka na dortu veškeré vaší péči a snaze, kterou svému tělu věnujete. 

Nebudete mít díky nim větší svaly ani více charisma. Nebudete díky nim pro ženy neodolatelný, ale bude to něco navíc, co většina pánů nedělá a co vás odliší od těch, kteří skončí nemocní.

✅ Vsadit můžete na přípravek z řady Zerex, a to Zerex Ultragold. Tento doplněk stravy postavený čistě na přírodní bázi obsahuje řadu účinných složek, které jsou všechny pouze přírodního původu. Žádná chemie, žádná zbytečná výplň, žádné nebezpečné látky. Pouze příroda a výtažky z účinných rostlin.

Zerex Ultragold bude společně s vámi pečovat o vaše intimní zdraví a zdraví vašich varlat. Bude vám podávat pomocnou ruku ve stáří, kdy už to nebude v sexu jako za mlada, bude vám pomocníkem ve chvíli, kdy budete potřebovat tonizovat své výkony v posteli. Zerex Ultragold bude tou přidanou esencí, která vás udrží sexuálně aktivního až do požehnaného věku a zároveň zajistí zdraví vašim varlatům.

Na zvýšení přirozené hladiny testosteronu Zerex Ultragold.

Jak pečovat o varlata?

✅ Péče o varlata není tak složitá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je ale velice, velice důležitá. Každý rok totiž onemocní rakovinou varlat asi 450 mužů. To je více než jeden člověk každý den. A to se bavíme pouze o rakovině varlat. Kde jsou další onemocnění a problémy, které mohou vaše varlat potkat?!

A zhruba 40 pacientů ročně rakovině varlat podlehne. Přitom tomu tak vůbec být nemusí! Všechna tato čísla mohou být mnohem nižší, ne-li nulová. Stačí vsadit na zdravý životní styl, rozumný přístup k sexu, vhodný typ spodního prádla, pravidelné lékařské prohlídky, samovyšetření varlat, všeobecnou prevenci proti nemocem a bylinné doplňky stravy. 

Tak málo stačí ke spokojenému a dlouhému životu. Ani to nebolí. A stejně jako v případě jakýchkoliv jiných onemocnění varlat, platí i u rakoviny varlat, že čím dříve ji odhalíte, tím vyšší je pravděpodobnost úplného vyléčení.

 

Nesprávná péče o varlata může vést až k neplodnosti. O ní se dočtete v našem dalším článku:



varlata jak pečovat o varlata
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow