Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Jak omezit chuť k jídlu? Zjistěte příčiny a odstraňte je přirozeně

Autor článku: redakce Zerex.cz 24.11.2020 00:00 jak-omezit-chut-k-jidlu

Proč máme tendenci přejídat se a sahat po jídlech bohatých na cukr?

Určit příčiny, proč vás přepadává chuť na sladké a současně nalézt účinná řešení - to může být někdy opravdu nelehký úkol. Proto jsme sestavili soubor 5 otázek, které vám podají pomocnou ruku.

#1 Trpíte nadměrným stresem?

Stres může spustit různé zdravotní problémy a patří i mezi příčiny zvýšené chuti na sladké. Proč? Touha po cukru má psychologický původ a nemá nic společné s hladem.

Chronický stres souvisí se zvýšenou konzumací sladkých a tučných jídel, což vážným způsobem ovlivňuje rozvoj nadváhy nebo obezity. Díky těmto jídlům se v mozku vytváří reakce podobná té, která nastává i při užívání drog (!): dostavila se "zasloužená" odměna. Vyhýbat se stresovým situacím a dostat stres pod kontrolu je nejlepší obrana před tím, abyste sahaly po nezdravých jídlech.

Vysoký příjem cukru zvyšuje riziko rakoviny, oxidačního stresu, zánětu a obezity, a negativně ovlivňuje kognitivní funkce a duševní zdraví. Po konzumaci se uvolňují hormony, které snižují pocity stresu, což také zvyšuje touhu po pohodlném jídle, čímž se udržují emoční stravovací návyky. (Zdroj: Vědecká studie "Vliv spotřeby cukru na stresové, emoční a návykové chování ".)

Dialexin Balance obsahuje extrakt z rostliny Gymnema sylvestre (jinak nazývané Gurmaru). Přispívá k optimální hladině cukru v krvi, podporuje metabolismus glukózy a pomáhá regulovat chuť k jídlu (zejména na sladké).

#2 Dokážete vyměnit nezdravá jídla za ovoce?

Konzumace ovoce se pro vyšší obsah cukru doporučuje především v dopoledních hodinách. Pokud vás však přepadne chuť na sladké, vždy je lepší sníst banán nebo jablko namísto koblih, plněných croissantů nebo různých zákusků, které se na vás "usmívají" v kavárně.

Ani kostka hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa nemusí být krok vedle, pozor však, abyste to s množstvím nepřeháněli. To platí i o sušeném ovoci a ořeších. Je to zdravá alternativa, jak zahnat chuť na sladké, ale platí, že jedna hrst je maximální porcí.

Náš tip na omezení chuti na sladké: Dialexin Balance obsahuje extrakt ze vzácné rostliny Gymnema sylvestre (Gurmaru). Přispívá k optimální hladině cukru v krvi, podporuje metabolismus glukózy a pomáhá regulovat chuť k jídlu (zejména na sladké). V ajurvédské medicíně se tato rostlina používá zejména jako antidiabetikum na léčbu cukrovky, stimulaci činnosti slinivky a snižování inzulínové rezistence.

#3 Máte kvalitní spánek?

Nedostatek spánku ovlivňuje zvýšení produkce hormonu grelínu. Pokud vám tento hormon nic neříká, vězte, že on je příčinou pocitů hladu. Naopak produkce peptínu, hormonu, díky kterému se cítíme sytí, se snižuje, čím méně spíme. Zvýšit čas strávený spánkem na vědecky podpořených 8 hodin a zvýšení kvality spánku může být odpovědí na otázku, jak omezit chuť k jídlu. 

Únava z nevyspání je z velké části příčinou chuti na sladké, protože saháme po jídlech, která mají vyplnit mezeru a rychle doplnit energii.

Studie odhalují souvislost mezi spánkovou deprivací a touhou po vysokokalorickém jídle, zejména u žen. Průzkum mezi téměř 500 ženami ve věku od 20 do 76 let zjistil, že ty ženy, které uváděli špatnou kvalitu spánku nebo nedostatek spánku, konzumovali také více potravin s vysokým obsahem přidaných cukrů, nasycených tuků a kofeinu. (Zdroj: NY Post)

Nefunguje vám počítání oveček? Často se v noci budíte? Zkuste Pillow a budete usínat snadno, spát sladce a vstávat svěží.

#4 Vynecháváte snídani?

Vynechání snídaně je krokem vedle - pokud chcete přirozeně omezit chuť na sladké. Snídaně s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny mohou totiž pomoci udržet chuť na sladké na uzdě. Například obyčejná slepičí vajíčka s celozrnným chlebem mohou být snídaní, díky které se budete déle cítit sytí a existuje nižší pravděpodobnost, že po ní sáhnete po sladkém.

#5 Cvičíte?

Lidé, kteří se věnují pravidelnému cvičení, mají lepší schopnost odolávat vysokokalorickým jídlům. Vědci potvrzují, že nahrazení sedavého chování fyzickou aktivitou snižuje psychologické a fyziologické reakce na stres a může pomoci přerušit obvyklou konzumaci vysokokalorického občerstvení.

 

Přečtěte si také o účinných způsobech, jak zhubnout z břicha:



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow