Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Jak na domácí léčbu alergie? Vyzkoušejte zelený ječmen

13.05.2021 00:00 jak-na-domaci-lecbu-alergie-vyzkousejte-zeleny-jecmen

Jarní období je v plném proudu, a s ním svůj příchod ohlásila i otravná senná rýma či jiné alergie. Pokud vám již uslzené zarudlé oči a neustálé kýchání pořádně lezou na nervy, máme pro vás superpotravinu, která pomůže nejen zmírnit projevy alergií, ale i celkově zlepšit obranyschopnost vašeho těla.

Jak víte, že máte alergii?

Alergie je reakce imunitního systému na cizí látku, která ve většině případů pro organismus není škodlivá. Tyto cizí látky se nazývají alergeny, a mohou být obsaženy v různých potravinách, v rostlinném pylu, ale i ve zvířecí srsti.

Úkolem našeho imunitního systému je udržovat naše tělo zdravé a bojovat proti všem potenciálním škodlivým patogenům. Někdy se tedy stane, že imunitní systém zaútočí i na neškodnou vnější látku, která se do těla dostane například vdechováním. Imunitní systém ji však identifikuje jako hrozbu pro organismus, a následně spustí útočnou reakci v podobě zánětu, kýchání nebo různých jiných projevů.

Mezi nejčastější příznaky alergie patří:

  • rýma,
  • oteklé oči,
  • kašel,
  • kožní vyrážky - zarudlá místa na pokožce, která mohou způsobovat svědění,
  • ekzém - kožní skvrny, které jsou zanícené a mohou svědit nebo dokonce krvácet,
  • bolest v krku - hltan a hrdlo jsou podrážděné nebo zanícené
  • kopřivka - na pokožce se vytváří červené, svědící a vyvýšené plošky různých velikostí a tvarů.

Co pomůže?

Nejlepším způsobem, jak se alergii vyhnout, je samozřejmě vyhnout se jejím spouštěčům. Pokud to však není možné, na scénu nastupuje domácí léčba alergie.

Seznamte se se zeleným ječmenem

Ječmen je první domestikovaná obilovina, jejíž pěstování si naši předkové ve starověké Mezopotámii osvojili už před 10 000 lety. Odtud se později rozšířila do Řecka, Egypta a Číny, kde byla pokládána za výživnou a zároveň zdravou potravinu. Kromě toho se zelený ječmen díky svým silným detoxikačním vlastnostem rozsáhle používal v léčitelství, přičemž Číňané ho dokonce považovali za posvátný.

Jak funguje?

Zelené výhonky ječných listů se sbírají krátce poté, co začnou klíčit ze země, když jsou ještě velmi mladé. Tehdy totiž obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek, jakými jsou například vitamíny skupiny B, Omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, hořčík a selen.

Studie publikovaná v National Library of Medicine dokonce prokázala, že mladý zelený ječmen má silné protizánětlivé vlastnosti, které efektivně přispívají k prevenci a léčbě chronických onemocnění, jakými jsou například i srdeční choroby, rakovina nebo cukrovka.

Zelený ječmen a alergie

Kromě toho však zelený ječmen přispívá i k potlačení příznaků astmatu a alergií. Díky vysokému obsahu vitamínu C pomáhá zabránit pronikání škodlivých volných radikálů do buněk, čímž přispívá ke zlepšení celkové imunity organismu. To znamená, že může tělu dopomoci k tomu, aby přestalo přehnaně reagovat na pyl, prach a jiné spouštěče alergií a zároveň tím zmírnit jejich projevy.

Co se týče astmatu, tato potravina má pozitivní vliv na zdraví plic a dýchacích cest. Proto je dobré smíchat zelený ječmen v prášku s vlažnou vodou, a následně si tímto roztokem vyplachovat zduřenou sliznici nosu.

NÁŠ TIP:

Cítíte, že vaše tělo potřebuje kompletní vnitřní detox? Vyzkoušejte si každé ráno po dobu jednoho měsíce udělat "zelený smoothie". Jak na to? Rozmixujte v sójovém mléce banán, jablko a hrst chia semínek spolu s 2-4 čajovými lžičkami zeleného ječmene a máte postaráno nejen o výživné, ale i zdravé snídaně.

Venkovní použití zeleného ječmene odborníci doporučují i při alergiích spojených s kožními projevy, jakými jsou ekzémy nebo vyrážky.

Jelikož kombinace vitamínů A, K a C obsažená v této potravině má silné protizánětlivé účinky a zároveň i podporuje hojení ran a srážlivost krve, zelený ječmen pomáhá urychlit proces hojení povrchových defektů kůže.

Opět jej můžete smíchat s vodou, případně s olejem nebo krémem, a postižená místa potřít touto zelenou kašičkou.

Zdravá střeva, zdravé tělo

Jak uvádí medicínský online magazín Webmed.com, protože je skvělým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny, zelený ječmen pomáhá trávení dvěma způsoby:

  1. Nerozpustná vláknina slouží jako potrava pro "dobré bakterie" žijící v našich střevech. Pomáhá nám tedy efektivně trávit jídlo a zároveň udržuje naše střeva zdravá. To znamená, že poškozené klky, které mohly být příčinou oslabeného imunitního systému a jeho přehnaných alergických reakcí, se začnou hojit, což může vést ke zmírnění alergických projevů.
  2. Rozpustná vláknina pomáhá našemu žaludku vstřebávat cukr pomaleji, čímž pomáhá tělu udržovat si optimální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Pár slov na závěr

Pokud se tedy chystáte vylepšit svůj jídelníček, zelený ječmen je jednou z nejúčinnějších superpotravin, kterou do něj můžete zařadit.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow