Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

Co jsou liposomy a jak pomáhají vstřebávat vitamíny?

10.02.2021 00:00 liposomy

Věda se neustále hýbe vpřed a umožňuje lidstvu využívat její poznatky v různých oblastech. Jednou z nich je lepší využitelnost vitamínů.

Klíčovou výhodu si vysvětlíme na příkladu lipozomálního vitamínu C. Co to vlastně jsou liposomy a proč nabízejí lepší alternativu příjmu vitamínů a minerálů?

Liposomy jsou...

Zjednodušeně řečeno, jedná se o malé tukové částice, které jsou tvořeny stejným typem tuku jako naše buněčné membrány. Lidskému tělu umožňují efektivně absorbovat přírodní složky, aby je využilo rychle a naplno a mění způsob, jakým se to děje.

Liposomy usnadňují spojení se s tkáňovými membránami ve střevní stěně a rychlejší vstřebávání do krve, namísto zdlouhavého putování přirozenými tělesnými filtry. Takto distribuují látky do oběhového systému rychleji.

Lipozomální forma podávání vitamínů se začala aplikovat již v 70. letech 20. století. Kromě vitamínu C se využívá i lipozomální forma vitamínu D.

Zajímavostí je, že na základě výsledků čínské studie Lipozomální vitamín D3 jako prostředek proti stárnutí pokožky, liposomy mohou významně zlepšit stabilitu vitamínu D3. liposomy vitamínu D3 jako potenciálně činidla péče o pokožku mohou významně zlepšit vzhled pokožky a napravit poškození v histologii fotostárnutí.

Lipozomální forma vitamínu C a její výhody

Na začátek si ujasníme, proč je vlastně vitamín C tak prospěšný pro lidský organismus. "Céčko" je nezbytnou živinou, kterou získáváme z potravin nebo doplňků stravy. Pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu, zlepšuje imunitní funkce, produkci kolagenu, absorpci železa a podporuje celkové zdraví kardiovaskulárního systému a mozku. Velmi slušné skóre pro jeden vitamín.

Ve kterých potravinách ho najdeme?

Největší zásobárnou vitamínu C jsou:

  • paprika,
  • rakytník řešetlákový,
  • kapusta,
  • černý rybíz,
  • šípek,
  • kiwi,
  • brokolice,
  • jahody,
  • citrusové plody, zejména pomeranče a citrony,
  • petržel.

Hlavním benefitem lipozomální formy vitamínu C je lepší vstřebávání do krve a nižší degradace žaludeční kyselinou. Jen pro upřesnění, u běžných doplňků vitamínu C v dávkách vyšších než 1000 mg je absorpce do 50%. Zbytek vyloučíme prostřednictvím moči. U lipozomální formy je procento podstatně vyšší a blíží se k 90%, proto se nemusíte obávat, že by skončil nevyužitý v záchodě.

Náš tip

Zerex Vitamín C v liposomální formě podporuje syntézu kolagenu a přispívá k činnosti imunitního a nervového systému. Jeho výhodou je nejvyšší možná vstřebatelnost, navíc je obohacen o bioflavonoidy s antioxidačními účinky.

Citrusové bioflavonoidy jsou známé zejména pro jejich antioxidační účinky. Kromě toho přirozeně podporují regeneraci a zpevnění cév. Extrakt ze šípků zase přispívá k normální imunitě, obranyschopnosti a správnému prokrvení. Tyto dvě složky působí jako podpůrná síla pro vitamín C, protože pozitivně ovlivňují a maximalizují jeho účinek.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow