Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Nezaradené

Certifikace a testování doplňků stravy: Proč jsou tak důležité?

29.10.2019 00:00 certifikace-a-testovani-doplnku-stravy-proc-jsou-tak-dulezite

Vše, co přijímáme do našeho těla, má na naše tělo obrovský vliv. Ať už se jedná o vodu, kterou pijeme, jídlo, které jíme, či doplňky stravy, které užíváme. U jídla a vody se většina z nás už naprosto automaticky snaží dbát na co nejlepší možnou kvalitu. Díváme se na jejich složení, na jejich původ i na jejich zdroj. Stejně tak by to ale mělo být i u doplňků stravy.

Ač doplňky stravy nejsou léčiva, a tedy nic konkrétního neléčí, pouze tonizují určitou oblast našeho života, mělo by nás i u nich zajímat, odkud pochází, co obsahují a hlavně, zda se v nich nachází deklarované účinné množství požadovaných látek.

Certifikace a testování doplňků stravy

K tomu slouží certifikace a laboratorní testování doplňků stravy. Jedná se o složitý proces, který vyhodnotí, zda je daný doplněk stravy vhodný ke konzumaci, zda skutečně obsahuje avizované množství účinných látek a zda splňuje legislativní požadavky platící pro potraviny, mezi které se řadí.

Jinými slovy tento postup rozhodne, zda ten který výživový doplněk patří na trh. Bez tohoto prověření nejen, že doplněk stravy nemůže vstoupit na oficiální trh s doplňky stravy, ale také u něj vůbec nevíte, co obsahuje a v jakém množství. Na obalu sice může mít uvedeno něco, ale uvnitř v přípravku může být úplně něco jiného.

1. Podmínky pro uvedení doplňku stravy na trh

Na začátku celého procesu stojí notifikace na Ministerstvu zemědělství ČR. Jinými slovy musí výrobce daného doplňku stravy informovat Ministerstvo zemědělství ČR o daném produktu, včetně textů, které jsou uvedené na etiketě potravinového doplňku, a jeho složení.

2. Testování doplňků stravy

Druhým krokem je mikrobiální a chemická analýza doplňku stravy, případně stanovení množství aktivních složek. V tomto případě je doplněk stravy zaslán do speciální nezávislé laboratoře, která na něm provede veškeré potřebné chemicko-biologické testy, aby odhalila, zda je daný přípravek nezávadný.

Testuje se jeho vstřebatelnost v organismu, využivatelnost obsažených účinných látek, i samotné množství účinných látek. Zkoumá se také obsah složek potravin, rozpouštědel, aromat, enzymů, kontaminantů, obalových materiálů, obecného označování a podobně. Jinými slovy – co deklaruje výrobce na obalu, musí být i uvnitř výrobku. A to minimálně po dobu celé expirace výrobku.

3. Správné označení

Na závěr je potřeba ověřit, zda je daný doplněk stravy správně označen. Výrobce se v tomto případě musí řídit předpisy o označování zdravotních a výživových tvrzení podle EFSA (European Food Safety Authority).

Znamená to, že na etiketě musí být uveden název výrobku, kategorie potraviny, hmotnosti i kompletní složení. Bez tohoto správného označení se nejen daný přípravek nedostane na trh, ale ani vy byste si jej neměli kupovat. V takovém případě si totiž doslova kupujete zajíce v pytli.

Jistotou jsou pouze laboratorně testované doplňky stravy

Pokud v tomto celém složitém procesu daný doplněk stravy obstojí, může být uveden na trh. Toto testování je nezávislé, odborné a nestranné. Pro vás, jakožto spotřebitele, je to známka jeho slibované kvality a účinnosti. Díky tomu máte skutečně jistotu, že neužíváte pouze placebo, anebo na druhou stranu příliš velké množství dané účinné látky, což by vám také mohlo uškodit.

Proč jsou necertifikované doplňky stravy nebezpečné?

Proč by vás ale nějaké testování mělo zajímat? Vždyť se jedná jen o doplněk stravy, který stejně nic neléčí… Tak proč by na nějakém certifikátu mělo záležet?!

Ač je doplněk stravy skutečně jen specifickým druhem potraviny a doopravdy nic neléčí, přece jen jej stále užíváte do těla a tam na vás chtě nechtě působí. Již v minulosti se objevila spousta případů, kdy lidé užili necertifikovaný doplněk stravy, který jim způsobil řadu nežádoucích účinků, obsahoval nebezpečné chemické látky, anebo měl dokonce fatální následky. Ano, i tak to může v necertifikovaného doplňku stravy skončit.

Pokud totiž není doplněk stravy výše uvedeným způsobem otestovaný, vůbec nevíte, co se v něm nachází. Může v něm sice být deklarované množství účinných látek, ale kdo vám to skutečně zaručí? Kdo vám za to dá ruku do ohně?

Laboratorně testovaný doplněk znamená ověřený doplněk

Proto je tak důležité užívat nejen certifikované a laboratorně testované léky, ale také certifikované a laboratorně testované doplňky stravy. Jen tak budete mít 100% jistotu, že užíváte přesně to, co je uvedeno na obalu. Jen tak budete mít jistotu, že do těla nepřijímáte škodlivé látky. Pamatujte totiž na to, že vše, co přijímáme do svého těla, má na vaše tělo vliv.

Zerex - laboratorně testovaný doplněk

Naštěstí je Zerex laboratorně testovaný doplněk. Doplňky stravy pod hlavičkou Zerex, pro podporu a posílení erekce, pro zvýšení libida a pro celkové zlepšení sexuálního života, prošly celým náročným procesem testování a všechny splňují legislativní podmínky pro jejich prodej konečným uživatelům, tedy vám.

Potravinové doplňky Zerex, tedy

  • Zerex Klasik,
  • Zerex Extralong,
  • Zerex Ultragold, skutečně obsahují jen avizované účinné látky, a to v deklarovaných množstvích. Nic víc, nic míň. Žádné nežádoucí nebo dokonce zdraví ohrožující složky v nich nenajdete.

Certifikáty k jednotlivým tabletám slouží jako potvrzení kvality a bezpečnosti našich výrobků.

Vsaďte pouze na laboratorně testované doplňky

Pokud vsadíte na přípravky pod značkou Zerex, můžete si být jisti jejich kvalitou, složením i účinky. Nic neriskujete, ničeho se nemusíte bát. Certifikovaný výrobek je zárukou spokojenosti.

Přípravky, které nemají platný certifikát, sice mohou slibovat krásné hory doly, ale výsledkem může být vaše pošramocené zdraví, nebo dokonce zhoršení vašich příznaků, kvůli kterým jste je začali užívat. Proto nehazardujte se svým zdravím a sáhněte po doplňku, u kterého si můžete být jisti.

 

A co se stane, když budete tabletky Zerex užívat dlouhodobě? Čtěte další článek:



zerex laboratorně testovaný doplněk
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow