Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Naše tělo

Co s častým močením?

13.08.2019 00:00 caste-moceni

Neustálé chození na toaletu bývá často dost nepříjemné, ať už se jedná o chození do vedlejší místnosti v domě, obzvláště pak ale v případě, že se nacházíte v práci a musíte nepřetržitě běhat sem a tam, zatímco vaši kolegové na vás zírají a současně si o vás i povídají.

Jestliže chcete porovnávat, co přesně se dá považovat za časté močení, musíte vzít v potaz, že každý jedinec je jiný. Pokud tedy chodíte na toaletu vícekrát jak 7krát během 24 hodin, poté se jedná o časté močení. Při každé návštěvě toalety však vyprodukujete pouze malé množství tekutin, což vás následně nutí častěji a častěji. Existují však také výjimky u některých jedinců, kteří pravidelně a ve velkém množství doplňují tekutiny nebo pijí pravidelně kofeinové nápoje, v takovém případě můžete chodit na toaletu často a nebudete trpět žádnou poruchou častého močení.

Co způsobuje časté močení

Problémy s močením bývají vyvolávány mnoha způsoby. Ať už přemýšlíte nad nepatrností, kdy třeba jen nastydnete, až po vážnější onemocnění ledvin. 

💡 Abyste poznali, že se jedná o problém s častým močením, zjistíte to tak, že tento problém bude trvat delší dobu. Pokud máte potíže pouze jeden den, mohli jste třeba vypít tekutiny, které vám nesedly, až je vyplavíte z těla, potíže samovolně odejdou. 

Jestliže se však jedná o potíže trvající déle než 2 - 3 dny, vyhledejte raději lékařskou pomoc.

  • Ledviny - ledviny bývají pro močení velice důležité. Moč z nich totiž vytéká močovou trubicí přímo do močového měchýře. Máte-li tedy nějaké potíže s ledvinami, může s tím souviset i časté močení. S problémy většinou souvisí i bolesti v oblasti, kde se ledviny nachází. 
  • Zánět močového měchýře a močové trubice - dalším častým problémem bývá většinou nastydnutí, které je zapříčiněno sezením na chladném povrchu někde v parku. Součástí takového zánětu bývá i nepříjemné pálení a bolesti při močení, je-li tomu tak, většinou víte, oč se jedná a můžete rovnou navštívit lékárnu. U některých jedinců se potíže pravidelně opakují, takže mají v lékárničce již připravenou první pomoc.
  • Stres - stres je převážně vnitřní boj těla s nějakým problémem, což může vyvolávat jednotlivé potíže, které u některých přechází i k častému močení nebo alespoň pocitu k močení.
  • Sexualita - problémy s častým močením mohou být vyvolány také sexem. V horším případě se jedná o pohlavně přenosnou chorobu, v opačném případě může dojít ke změně partnera / partnerky.
  • Nárazové potíže - časté močení může být vyvoláno i virózou nebo horečkou, kdy z těla vyplavuje všechny škodlivé látky.
  • Problémy s prostatou - problémy s prostatou bývají převážně vyvolány u starších mužů. Uložení je přímo pod močovou trubicí, což s věkem vyvolává potíže, když se prostata začne s zvětšovat.
  • Diabetes - častým problémem také bývají problémy způsobeny cukrovkou.

Noční obtíže s močením

Jedinec, který je v dospělém věku a zcela zdráv, musí bez močení vydržet minimálně 6 hodin v kuse, čemuž se učí již od dětství, kdy děti přestanou nosit plenky. Pokud si nejste jistí, zda máte problémy s nočním močením nebo ne, můžete se zaměřit na radu doktorky Rachel Clarke z prestižní klinické univerzity, která tvrdí, že nočnímu vyprazdňování předchází skutečnost, zda vás v noci probudil přímo pocit, který vás nutí jít na toaletu nebo vás probudil nějaký hluk, a poté jste si uvědomili, že potřebujete na toaletu. 

Ve druhém případě se nejedná o potíže s častým močení, ale pouze lehké spaní, kdy slyšíte vše a než znovu usnete, musíte dojít ještě ulevit. První bod lze ještě následně rozdělit na krátkodobý a dlouhodobý časový úsek. Krátkodobé problémy mohou být způsobeny již zmíněným stresem z nějaké blížící se události nebo třeba nemocí. Dlouhodobé potíže jsou vyvolány nějakou vážnou nemocí, které je nezbytné vyřešit.

Jak řešit problémy s častým močením

Jestliže začínáte řešit problém s častým močením, máte v podstatě jen dvě možnosti - vyhledat lékaře, využít přírodu

Každému řešení předchází jiný problém, takže pokud budete chtít něco řešit, musíte vědět, co řešit. Vždy si tedy prvně zodpovězte otázku, kdy problémy začaly, zda jste v tu dobu změnili nějaké své návyky, nepili jste něco, co by vás mohlo dráždit.

Lékařský pohled

👨‍⚕ Pokud jste zvolili variantu lékaře, návštěva v ordinaci vám zabere dost času. Nejprve budete muset odpovídat na mnoho otázek - Jak často chodíte na toaletu? Má někdo v rodině stejné potíže? Jak dlouho obtíže trvají? 

Současně se také budete muset podrobit důkladnému lékařskému vyšetření, aby byla zjištěna přesná příčina. Nejčastějším řešením u každého lékaře bývají antibiotika, která vám utlumí bolest, kterou může časté močení provázet. 

Mějte vždy na paměti, že pokud už jste vyhledali lékařskou pomoc, abyste problém s močením vyřešili, dbejte všech rad a pokynů lékaře, a řádně je dodržujte, jinak je celá léčba zcela zbytečná. Po určité době se dostavte na kontrolu, zda je již vše v pořádku.

Příroda

🌿 Antibiotika nebývají vždy stoprocentním řešením pro každého. Kolikrát mnohem více než dopování se prášky zabere přírodní cesta. I když si to někteří nechtějí přiznat, mnohem více zabere placebo efekt, který přichází po konzumaci prášku, než samostatná účinnost tohoto prášku. Stejně tak pravidelné užívání nějakých léčiv není zdravé, takže mnohem účinnější a zdravější je konzumace nějakých bylin, cvičení apod.

  • Kegelovy cviky - kegelovy cviky jsou také jinak známé jako cviky posilující pánevní dno. Cvičení pánevního dna zpevňuje močový měchýř, který je tak více vytrénovaný a zadrží moč mnohem déle. Cviky se však doporučuje provádět pravidelně, aby byly efektivní.
  • Masové vývary - ledvinám mohou správně prospět i byliny, které se dávají do polévek, mezi časté patří petržel.
  • Jedlá soda - soda se přidává do sklenice vody, kterou pijete většinou jako první pomoc, jako prevence totiž nikomu nechutná. Může však zmírnit bolesti, které jsou s močením spojené.
  • Čaje - v každé lékárně si můžete koupit směs čajů, které jsou připraveny přímo ke spotřebě. Připravit si však můžete i běžný urologický čaj. Připravit si také můžete brusinkovou nebo borůvkovou šťávu.
  • Zerex Prostanax - vhodnou možností je i doplněk stravy Zerex Prostanax. Příznivě působí na správnou funkci prostaty, močového ústrojí, na zachování reprodukční schopnosti, pozitivně ovlivňuje vylučovací funkci ledvin a současně podporuje růst vlasů. Pozitivně ovlivňuje mužské pohlavní hormony a přispívá k prevenci zánětů prostaty.
  • Vitamíny - přijímání vitamínů je taktéž důležité nejen pro močový měchýř, ale zároveň také přijímání vitamínu zajistí pevné zdraví vašemu tělu.

Prevence častého močení

Jak již bylo zmíněno, potíže s častým močením mohou být mnoho příčin.

  • Kvalitní spánek - abyste se v noci nebudil, nepijte hektolitry vody těsně předtím, než si lehnete do postele. Jestliže máte zavedený pravidelný čas, kdy chodíte spát nebo víte, že za chvilku půjdete spát, nepřijímejte již žádné tekutiny.
  • Močový měchýř - na prevenci potíží s močovým měchýřem je určitě nejvhodnější konzumace brusinek. Můžete pít brusinkové čaje nebo třeba jíst sušené brusinky, které jsou nejen účinné, ale také chutné.
  • Tekutiny - dostatečný přísun tekutin pročišťuje váš organismus, ale jak už bylo řečeno, ne před spaním.
  • Ostrá jídla - mnoho koření může způsobit podráždění močového měchýře, proto se jim raději vyhýbejte nebo je konzumujte v menším množství.
  • Pestrý jídelníček - kvalitní strava může zabránit nadměrnému zvětšování prostaty, čímž se vyhnete nočnímu cestování na toaletu.
  • Hygiena - problémy s močovým měchýřem mohou být způsobeny i nečistotou na cizí toaletě.
  • Nezadržování močení - pokud máte pocit, že na toaletu potřebujete jít, prostě jděte. Časté močení je nepříjemné, ale zadržování rovněž tak. Vyhnete se špatnému pocitu, který může vyvolávat křeče.

Co s častým močením

Časté močení je sice nepříjemné, ale není to nic, co by se nedalo vyřešit. Stačí vzít všechny výše zmíněné rady do hrsti a začít s tím něco dělat. Skvělou volbou i pro prevenci přes těmito problémy je Zerex Prostanax. Jedná se o výživový doplněk na přírodní bázi, který díky obsahu složek saw palmetto, kopřivy dvoudomé a zinku působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje vylučovací funkci ledvin jako i funkci močového ústrojí. Zerex Prostanax udrží vaše močové ústrojí i prostatu v perfektní kondici. S tímto doplňkem stravy už nikdy časté močení nebudete muset řešit.

 

A co používali na zdravou prostatu naši předkové? Dozvíte se to v následujícím článku:



zvetsena prostata časté močení
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow