Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Zdraví

7 zdravotních benefitů užívání rakytníku

Autor článku: redakce Zerex.cz 19.01.2021 00:00 7-zdravotnich-benefitu-uzivani-rakytniku

O rakytníku je známo, že je přírodním zdrojem vitamínů a několika dalších bioaktivních sloučenin, jako jsou karotenoidy a flavonoidy. Jak může prospět našemu zdraví a v čem tkví úspěch jeho účinků?

#1 Rakytník = megazásobárna vitamínu C

Přestože je bobulka rakytníku menší než jeden centimetr, nachází se v ní 12-násobné množství vitamínu C než v jednom pomeranči. V 100 gramech může být až 400 miligramů.

#2 Všechny omega mastné kyseliny pohromadě

Rakytníkový olej je jednou z mála rostlinných potravin, o nichž je známo, že poskytují všechny čtyři omega mastné kyseliny - omega-3, omega-6, omega-7 a omega-9 (Zdroj: Healthline). 

Přítomnost skupiny omega-7 mastných kyselin je vyšší než v kterékoli jiné rostlině.

Podle studie Vliv mastných kyselin z rakytníkového oleje na lidské zdraví jsou prospěšné vlastnosti mastných kyselin roky podhodnoceny. Studie ukazují, že mastné kyseliny mají pro lidské zdraví zásadní roli. Složení mastných kyselin nacházejících se v rakytníkovém oleji je pro tento druh jedinečné a představuje široké spektrum zdravotních výhod pro člověka, a proto si ho biomedicína i kosmetický průmysl velmi cení.

#3 Bohatý obsah vitamínů a minerálů

Kromě vitamínu C poskytuje rakytník pro lidské zdraví další prospěšné látky: hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, vitamín E a vitamíny skupiny B: B1, B2, B6. Pozitivní účinky rakytníku na imunitu jsou proto neprůstřelné.

Náš tip: rakytník pro děti na podporu zdraví a imunity 

Bohatý obsah vitamínů a minerálů je správná kombinace pro podporu imunity u dětí. Terezia RAKYTNÍČEK jsou chutné želatinky s obsahem 9 vitamínů (C, E, B5, B6, B2, B1, B9, B12, biotin) a rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides). Pomáhají imunitě, přispívají ke správnému metabolismu, činnosti srdce, zdravé pokožce a snížení únavy.

#4 Podporuje zdraví pokožky a zmírňuje následky kožních chorob

Rakytník poskytuje ochranu před nepříznivými vlivy na pokožku, díky čemuž se jeho zastoupení v kosmetickém průmyslu neustále zvětšuje. Dokáže zlepšit různá kožní onemocnění, jako je atopická dermatitida, akné nebo lupénka.

#5 Zdravé srdce a snížení "špatného" cholesterolu

Účinky rakytníku ocení i lidé se srdečně-cévními chorobami. Rakytník podporuje snížení krevního tlaku a normalizování hladiny cholesterolu v krvi. Potvrzuje to i studie Přínosy rakytníku pro zdraví jako prevence kardiovaskulárních chorob.

#6 Přírodní ochrana před dalšími zdravotními komplikacemi

Kromě kardiovaskulárních chorob může rakytník sloužit jako přírodní prostředek na snižování rizika dalších zdravotních problémů, jakými jsou cukrovka, zánětlivá onemocnění, trombózy a rakovina.

#7 Prevence stárnutí

Rakytník řešetlákový se v tradiční medicíně asijských i evropských zemí dlouho používal k prevenci stárnutí, není však určen pouze dospělým. Jeho pozitivní vliv umí využít i děti.

Sirup Baby Imun s hlívou a rakytníkem je skvělým způsobem, jak přirozeně a účinně přispět k ochraně obranyschopnosti dětí od 1 roku života. Obsahuje hlívu ústřičnou s aktivními látkami a betaglukany a rakytník s vysokým procentem vitamínu C. Sirup neobsahuje žádné konzervační látky. Jedna lahvička obsahuje ovocný koncentrát z 1 kg čerstvého ovoce. S lahodnou příchutí maliny. Rakytník je v rostlinné říši opravdový unikát. Obsah tolika vitamínů, minerálů spolu s mastnými kyselinami vaše tělo opravdu ocení - a poděkuje vám mladistvým vzhledem, zdravou pokožkou a pumpujícím srdcem.



Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow