Zerex Magazín

Poctivě připravované články o tom nejdůležitějším, co potřebuje každý vědět o svém zdraví.

Vyberte si z menu téma, které Vás právě teď nejvíce zajímá.

Vztahy

Chci ukončit milenecký vztah. Jak na to?

23.10.2018 00:00 milenecký vztah

37 % lidí dle nejnovějšího průzkumu sexuologů Petra Weisse a Jaroslava Zvěřiny v současné době udržují milenecký vztah. Milostný trojúhelník patří k partnerským peripetiím prakticky od nepaměti. Nevěra je častým viníkem také rozvodů. V ČR takto skončí více než 50 % manželství. Máme to totiž zakořeněno v genech.

Polygamie je v přírodě téměř pravidlem. Ze 4 000 druhů savců vytváří trvalé páry asi jen tři procenta živočichů. S jedním partnerem žijí pouze bobři, vydry, labutě, mořští koníci či sloni. Všechny ostatní zvířecí druhy potom udržují určitý milenecký vztah. A mezi ně se řadíme i my, lidé.

Ač je věrnost výhodnější, jistější a pohodlnější, někdy se ani vy nemůžete ubránit sladkému zakázanému ovoci v podobě mileneckého vztahu. Kdy se lidé nejčastěji uchylují k nevěře? Stojí milenecký vztah vůbec za to? Kdy už je nejlepší milenecký vztah ukončit? Na to si odpovíme v následujících řádcích.

Kdy se lidé uchylují k nevěře?

Mít celý život pouze jednoho partnera, být spolu šťastní ve zdraví i v nemoci, dokud vás smrt nerozdělí. Zažité společenské klišé, kterým se lidstvo řídí posledních několik stovek let. Ovšem ne vždy tomu tak bylo.

Nejnovější výzkum z University of Arizona uvádí, že život s jedním partnerem nám jen vnutila kultura. Byli jsme přinuceni žít monogamně, a to nejen vlivem křesťanství, ale i majetkovými poměry. „Diskuse, zda je pro člověka monogamie přirozená, se vede už desítky let a oba názorové tábory mají četné příznivce,” říká psycholožka Eva Malá. „Nejsem genetik, abych mohla posuzovat, co je nám přirozenější, ale z pohledu psychologa se rozhodně přikláním k monogamii a věrnosti. Je výhodnější a bezpečnější nejen pro rodiče, ale i pro jejich děti. Ze své praxe neznám žádný fungující polygamní vztah a také neznám případ, kdy by nevěra neublížila alespoň některému ze zúčastněných.

Avšak geneticky to cítíme úplně jinak. Kdyby byli lidé od začátku historie monogamní, nikam by se nedostali. Nejspíš by společnost skončila po pár generacích, kdy by se už neměl kdo s kým množit a všichni by už byli spárování.

Monogamie je typická jen pro některé druhy zvířat, většina je promiskuitní. Věrnost ve zvířecí říši je spíše výjimkou. Pro některé savce je sice partnerské soužití silné a jsou k sobě sociálně vázáni, jiní naopak společně vůbec nežijí. Sloni patří k těm věrnějším. Celé generace žijí v rodinném seskupení, matka s dcerou nebo babičkou. Přesný opak je v případě lvů. Páří se s více samicemi,“ uvedl hlavní veterinář pražské zoo Roman Vodička.

Samozřejmě to ale nijak neomlouvá akt samotné nevěry! Ovšem trochu to snižuje závažnost daného činu.

Jaký je nejčastější důvod k nevěře?

Důvodů k nevěře může být hodně. Tím nejběžnějším je zkrátka fyzická přitažlivost s novým protějškem. Prostě nemůžete nové kamarádce nebo kamarádovi odolat.

Dále se může jednat o důvod hledání změny, daný člověk chce záměrně potrestat partnera, cítí se méněcenný, je nespokojený se sexem nebo se současným životem či trpí krizí středního věku. Nikdy však nelze určit pouze jeden důvod.

Setkávám se také s klientkami, které do nevěry sklouzly z důvodu nedostatku předchozích zkušeností. Jejich manžel je zároveň jejich první sexuální partner, někdejší vzájemná fascinace už opadla, a tak se u žen objevuje touha experimentovat. Bohužel málokdy se podobné experimenty obejdou bez emocí, a tím dochází ke značným neočekávaným komplikacím,“ říká psycholog a manželský poradce Pavel Rataj.

Stojí milenecký vztah za možné problémy?

A jednoduché to není ani v otázce, zda za budoucí problémy ten milenecký vztah skutečně stojí. Člověku, který chce z daného vztahu pryč, ale neví, jak to partnerovi sdělit, to za to určitě stojí. Ostatním, kteří v milenecké náruči hledají pouze povyražení a zábavu, to za to rozhodně nestojí.

Vzpomeňte si na všechny ty chvíle, dovolené, výlety, příjemné večery strávené s vaší milovanou polovičkou. Vzpomeňte si na všechno, co jste ještě spolu chtěli zažít a co plánujete. A upřímně si odpovězte, zda vám milenecký vztah stojí za to toto všechno hodit do koše a spálit mezi vámi mosty. A to nemluvě o dětech, které spolu některé páry mají.

Skutečně za to těch pár chvil vášně stojí?!

Kdy je nejlepší milenecký vztah ukončit?

Dobře, chvilku touhy a vášně jste si užili, ale teď už to ukončete! Kdy je nejlepší milenecký vztah ukončit? Ideálně okamžitě! Na nic nečekejte, nic neprodlužujte. Čím déle totiž budete milenecký vztah udržovat, tím více mezi sebou prohloubíte vzájemné pouto a tím složitější potom bude milenecký vztah ukončit. Milenecký vztah proto rozhodně dlouho neudržujte a ideálně jej ihned po promilované noci ukončete!

Jak poznáte, že to o vás protějšek ví?

Možnou variantou je i situace, kdy se to o vás nějakým způsobem vaše milovaná polovička dozví. Kdy bude vědět, že jste jí byli nevěrní. Je možné to poznat z chování protějšku? Opět se dostáváme na velice tenký led. Pokud totiž nejste profesionální psycholog nebo pokud neumíte číst myšlenky, asi toto nikdy s určitostí nepoznáte.

Samozřejmě vám v takovou chvíli bude váš protějšek dávat jisté signály, že o tom ví. Avšak s velkou pravděpodobností se může jednat pouze o náhodné signály, které s vaší nevěrou nemají nic společného.

V takovou chvíli máte dvě možnosti - buď budete dále ututlávat, že se nikdy nic takového nestalo a nikdy to své milované nepřiznáte anebo vyjdete s pravdou ven a vše svému protějšku vyklopíte. Ve druhém případě ovšem počítejte s možnými velice nepříjemnými následky v podobě možného rozpadu vztahu.

Jak zjistíte, že vás manželka/manžel podvádí?

Postavíme se teď ale do opačné situace. „Tušila jsem, že se něco děje, tedy konkrétně, že někoho má. Nechtěla jsem si ale být jistá. Co bych totiž dělala, kdyby to tak bylo? Pak jsme byli společně nakupovat dárky dětem na Vánoce, nechal na pultu položený mobil, pípla zpráva a já viděla na displeji fotku jeho kolegyně a u toho byl text: 'Kdy se večer uvidíme, miláčku?' A bylo to…” vypráví o své zkušenosti s nevěrou Petra.

Existuje celá řada znamení, které vás upozorní, že něco není v pořádku. Váš protějšek se chová podezřele, nadměrně o sebe z ničeho nic pečuje, nemá na vás čas, schovává před vámi telefon, přehnaně se o vás zajímá a zahrnuje vás dárky, máte v poslední době více hádek, protějšek se vám odcizuje, více na vás žárlí, nebo vás vůbec nebere mezi své známé. Nevěra se samozřejmě liší u muže a u ženy, člověk od člověka. Někdy si ničeho nevšimnete, jindy je vám to hned na první pohled jasné.

Co dělat po odhalení nevěry?

A co dělat poté, jakmile na toto hořké tajemství vašeho partnera přijdete? Psycholožka Marta Boučková radí neřešit nevěru a další fungování vztahu hned po odhalení milostného poměru. Mohla by být totiž vyslovena slova, která se špatně berou zpět. Je dobré si promluvit s přáteli nebo psychologem.

Nevěra může totiž paradoxně vztah utužit, jen to chce čas,“ radí paní psycholožka Marta Boučková a dodává: „Po odeznění prvního šoku a bolesti je třeba spolu začít mluvit, dělat něco společně – jít s dětmi na pouť, vyjet si na kole. Mlčením se nic nevyřeší.

A je vůbec v lidské povaze zůstat celý život jen s jedním partnerem? „Zda může člověk vydržet celý život s jedním partnerem? Samozřejmě, že může. Jen je potřeba, aby oba partneři do vztahu investovali a stále jej rozvíjeli. Když pomine prvotní zamilovanost, je potřeba hledat nové pilíře vztahu, jako je vzájemná úcta, důvěra a intimita. Potom není monogamie obětí, ale přirozeným důsledkem,” uzavírá naše povídání psycholožka Eva Malá.

Zároveň se snažte udržet i po letech společného soužití kvalitní intimní život a milenecký vztah bude tím posledním, na co byste pomysleli. Podpořit libido, dlouhou výdrž, pevnou erekci a celkově zajistit kvalitní sexuální život vám pomůže například Zerex Extralong. Jde o vysoce koncentrovaný doplněk stravy obohacený extrakty z tradičních bylin a důležitých aminokyselin na přírodní bázi. Složky obsažené v Zerexu Extralong budou mít příznivý vliv na délku vašeho pohlavního styku, na kvalitu sexuálního života, pevnou erekci a váš výkon v posteli. Váš sexuální život tedy může být i po letech soužití vzrušující a vášnivý jako na začátku vašeho vztahu.



milenecký vztah
Zerex Magazín arrow
Zerex Magazín arrow